Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrentes dalen verder door economische onzekerheden

Coronacrisis en kelderende olieprijzen versterken angst voor economische crisis

Coronacrisis en kelderende olieprijzen versterken angst voor economische crisis

Vanwege de coronacrisis zijn de rentes de laatste maanden in een vrije val terechtgekomen. En daar kwam vanochtend de enorme daling van de olieprijzen nog overheen. De economische onzekerheden nemen daardoor verder toe met als gevolg dat de kapitaalmarktrente ook vandaag weer flink daalt. De verwachting is dat de dalende marktrentes ook zullen leiden tot verder dalende hypotheekrentes.

Online de hypotheekrentes vergelijken

Hypotheekrentes breken record na record

De laatste dagen buitelen de banken weer over elkaar heen bij het verlagen van de hypotheekrentes. In onderstaande tabel vindt u de laagste hypotheekrentes van vandaag bij een aantal populaire rentevaste periodes. We hebben de rentes van vandaag naast de rentes van 1 december 2019 gezet: de dag dat het coronavirus voor het eerst in het nieuws kwam.

  01-12-2019 09-03-2020 verschil
1 jaar 0,83% 0,77% -0,06%
10 jaar 1,05% 0,94% -0,11%
15 jaar 1,40% 1,25% -0,15%
20 jaar 1,48% 1,33% -0,15%
25 jaar 1,69% 1,60% -0,09%
30 jaar 1,85% 1,65% -0,20%

Gaan de hypotheekrentes verder omlaag?

De vraag is natuurlijk wanneer er een einde komt aan de hypotheekrente daling. Dat is heel lastig te voorspellen, maar zo lang de economische onzekerheden eerder groter dan kleiner worden, is de kans groot dat de daling doorzet.

Hierbij is het altijd interessant om te kijken naar hoe de hypotheekrente zich verhoudt tot de kapitaalmarktrente. In onderstaande grafiek hebben wij de 10 jaars hypotheekrente (annuiteitenhypotheek met NHG) en de 10 jaars staatslening (vaak beschouwd als de belangrijkste benchmark voor de kapitaalmarktrente) naast elkaar gezet. 

Historische hypotheekrente tegenover kapitaalmarktrente

Source: ActueleRentestanden.nl

In de grafiek is te zien dat eind 2019 de kapitaalmarktrente fors opliep. De verwachting was destijds dan ook dat de hypotheekrente begin 2020 wel eens zou kunnen gaan volgen. Maar dat is vanwege de uitbraak van het coronavirus nooit gebeurd: de kapitaalmarktrente is in 2020 fors gedaald.

Mensen die zitten te wachten op een stijging van de hypotheekrente kunnen waarschijnlijk dan ook nog wel even wachten. De kans is groot dat we voordat de rente gaat stijgen eerst nog wat nieuwe all-time lows zullen gaan zien.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Patrick van woensdag maart 11, 2020 12:54
    Bij mijn hypotheek verstrekker heb ik dat ook. Ik heb er de laatste jaren voor gekozen om de rente steeds met één jaar vast te zetten. De kans dat de rente plots met een paar procent gaat stijgen is niet realistisch. Nu heb ik dus voldoende tijd om op een later moment de rente voor langere tijd vast te zetten.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek