Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 9 maart 2020, 10:10
#lenen #sparen #hypotheek

Saoedi-Arabiƫ heeft bekendgemaakt de oliekraan te openen als reactie op een conflict met Rusland. Het gevolg: de olieprijs is met bijna 30 procent gedaald. Beleggers - die vanwege het coronavirus toch al onzeker zijn over de toekomst - reageren door hun aandelen in de uitverkoop te gooien. Het vrijgekomen geld gaat voor een deel naar veiliger beleggingen zoals staatsobligaties. De rente op Nederlandse staatsobligaties daalt daardoor vanochtend flink. De kans is groot dat we heel snel nieuwe laagterecords op de rentemarkten zullen zien.

Olieprijzen omlaag

Met het opvoeren van de olieproductie wil Saoedi-Arabiƫ Rusland straffen omdat het land vrijdag niet akkoord ging met een voorstel van de OPEC om de olieproductie te beperken. Dit voorstel was gedaan omdat de uitbraak van het coronavirus zorgt voor een afkoelende wereldeconomie. Rusland heeft als reactie laten weten nu ook zoveel mogelijk olie te gaan oppompen. Analisten waarschuwen dat deze prijsoorlog grote economische gevolgen kan hebben.

Rentes verder omlaag

Zoals in de inleiding aangegeven, zorgt dit conflict voor stevig dalende rentes op de kapitaalmarkt. De rente op de kapitaalmarkt was - zoals te zien in onderstaande grafiek - naar aanleiding van de coronacrisis toch al aan het dalen, zodat de kans groot is voor nieuwe all-time lows. Intraday staat de 10-jaars staatslening al rond de -0,65 procent!

Kapitaalmarktrente 2020

Bron rentes: ActueleRentestanden.nl

Niet alleen de kapitaalmarktrentes dalen: dit geldt ook voor andere marktrentes als Euribor en LIBOR. En als het gevolg van de dalende marktrentes zien we de spaarrentes, hypotheekrentes en leenrentes ook verder dalen.

Met alle onzekerheden die er zijn, is de kans groot dat de rentedalingen voorlopig nog wel even doorzetten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.