Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kapitaalmarktrente in vrije val

Kelderende olieprijzen en coronavirus zorgt voor angst bij beleggers

Kelderende olieprijzen en coronavirus zorgt voor angst bij beleggers

Saoedi-Arabië heeft bekendgemaakt de oliekraan te openen als reactie op een conflict met Rusland. Het gevolg: de olieprijs is met bijna 30 procent gedaald. Beleggers – die vanwege het coronavirus toch al onzeker zijn over de toekomst – reageren door hun aandelen in de uitverkoop te gooien. Het vrijgekomen geld gaat voor een deel naar veiliger beleggingen zoals staatsobligaties. De rente op Nederlandse staatsobligaties daalt daardoor vanochtend flink. De kans is groot dat we heel snel nieuwe laagterecords op de rentemarkten zullen zien.

Olieprijzen omlaag

Met het opvoeren van de olieproductie wil Saoedi-Arabië Rusland straffen omdat het land vrijdag niet akkoord ging met een voorstel van de OPEC om de olieproductie te beperken. Dit voorstel was gedaan omdat de uitbraak van het coronavirus zorgt voor een afkoelende wereldeconomie. Rusland heeft als reactie laten weten nu ook zoveel mogelijk olie te gaan oppompen. Analisten waarschuwen dat deze prijsoorlog grote economische gevolgen kan hebben.

Rentes verder omlaag

Zoals in de inleiding aangegeven, zorgt dit conflict voor stevig dalende rentes op de kapitaalmarkt. De rente op de kapitaalmarkt was – zoals te zien in onderstaande grafiek – naar aanleiding van de coronacrisis toch al aan het dalen, zodat de kans groot is voor nieuwe all-time lows. Intraday staat de 10-jaars staatslening al rond de -0,65 procent!

Kapitaalmarktrente 2020

Bron rentes: ActueleRentestanden.nl

Niet alleen de kapitaalmarktrentes dalen: dit geldt ook voor andere marktrentes als Euribor en LIBOR. En als het gevolg van de dalende marktrentes zien we de spaarrentes, hypotheekrentes en leenrentes ook verder dalen.

Met alle onzekerheden die er zijn, is de kans groot dat de rentedalingen voorlopig nog wel even doorzetten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek