Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Fed verlaagt Amerikaanse rente met 1 procent

Amerikaanse centrale bank neemt ingrijpende maatregelen om economie te stimuleren

Amerikaanse centrale bank neemt ingrijpende maatregelen om economie te stimuleren

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft zondagavond onverwacht de rente met een vol procent verlaagd. De Amerikaanse rente komt nu uit op een niveau van 0% tot 0,25%. Daarnaast zal de Fed in de komende tijd voor minimaal 700 miljard dollar aan schuldpapier opkopen. Hierdoor komt er veel extra kapitaal beschikbaar in de markt. Deze maatregelen worden ingezet om de economische schade van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Tweede verlaging in korte tijd

De renteverlaging kwam gisteravond onverwacht. Net als de vorige renteverlaging die nog maar 2 weken geleden doorgevoerd werd. Duidelijk is dat de Fed er alles aan doet om de banken te steunen zodat de kredietverlening aan bedrijven en consumenten niet opdroogt.

ECB heeft rente niet verlaagt

De Europese centrale bank (ECB) heeft de afgelopen week wel allerlei maatregelen bekengemaakt maar heeft daarbij de officiële rentetarieven niet verlaagd. Dat is ook lastig, omdat de rente in Europa al tijden op 0 staat. Veel ruimte om het rente-instrument in te zetten is/was er dus gewoon niet.

In onderstaande grafiek ziet u het historische verloop van de Amerikaanse en Europese rente sinds het begin van deze eeuw. Duidelijk is dat de Amerikanen nadat de economie hersteld was van de kredietcrisis over zijn gegaan om de rente in stappen te verhogen. In Europa is dit niet gebeurd.

Amerikaanse en europese rente sinds 2000

Rentebron: ActueleRentestanden.nl

Toch hadden de markten wel een rentedaling van de ECB verwacht. De marktrentes reageerden dan ook met een stevige stijging. In onderstaande grafiek zetten we de ontwikkeling van de geldmarktrente (1 maands Euribor rente) en de kapitaalmarktrente (10 jaars Nederlandse staatslening) van de laatste paar maanden op een rij. Duidelijk is de sterke stijging – vooral bij de kapitaalmarktrente – nadat de maatregelen van de ECB afgelopen week bekendgemaakt werden.

Geldmarktrente en kapitaalmarktrente in 2020

Dat wil niet zeggen dat de ECB niets doet: banken kunnen sinds afgelopen week goedkoper lenen bij de ECB en de centrale bank gaat miljarden euro’s in de markt pompen door meer obligaties in te kopen. De vraag is echter of dit voldoende zal zijn.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek