Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Amerikaanse rente verlaagd vanwege coronavirus

Fed verlaagt de rente met een half procent om economie te steunen

Fed verlaagt de rente met een half procent om economie te steunen

De Amerikaanse centrale bank heeft zojuist de rente met een half procent verlaagd. De Amerikaanse rente komt door de renteverlaging uit tussen de 1 en 1,25 procent. Met de renteverlaging wil de Fed voorkomen dat de Amerikaanse economie een flinke vertraging oploopt vanwege het coronavirus.

Meer renteverlagingen door centrale banken

De Amerikanen zijn niet de eersten die de rentes vanwege het coronavirus hebben verlaagd. Vanochtend nam de Australische centrale bank al een vergelijkbare maatregel. En ook in andere landen hebben centrale banken al gezinspeeld op het verlagen van de rente. Door het verlagen van de rentes hopen de centrale banken de economie te stimuleren. Veel experts zijn van mening dat deze stimulans hard nodig zal zijn om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus tegen te gaan.

Overzicht van de rentes van de grootste centrale banken

Tussentijdse aanpassingen komen weinig voor

Dat de Amerikaanse centrale bank de economische gevolgen van het coronavirus serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat deze renteverlaging tussentijds bekend is gemaakt. Dus niet tijdens een reguliere vergadering. Dat is niet meer gebeurd sinds de financiële crisis, in oktober 2008 nadat de bank Lehman Brothers was omgevallen. Bovendien betreft het een rentedaling van een half procent terwijl de rente de laatste jaren vaak met een kwart procent gewijzigd is.

Wat gaat de ECB doen?

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren beloofd actie te zullen ondernemen om de economie van de eurozone te ondersteunen als dat nodig is. De ECB kan echter de rente die banken moeten betalen om geld bij hen te lenen niet verlagen. De europese rente staat namelijk al jaren op 0. De centrale bank kan wel de rente die banken moeten betalen als ze geld storten bij de ECB verder verlagen. Ook dit is een maatregel die het voor banken aantrekkelijker maakt om geld in de markt te pompen en kan dus de economie stimuleren.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek