Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Effect corona op woningmarkt nog beperkt

Makelaars en hypotheekverstrekkers zijn gewoon druk

Makelaars en hypotheekverstrekkers zijn gewoon druk

Komende woensdag komen het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met nieuwe cijfers over de woningmarkt. Toch lijkt het erop dat de coronacrisis tot nu toe geen enorm effect heeft op de huizenmarkt. Nieuwsuur vroeg het aan makelaars en hypotheekverstrekkers en kwam tot die conclusie.

Na 12 maart minder nieuwe interesse in koopwoningen

Het Kadaster constateert dat er minder mensen aan het oriënteren zijn op het kopen van een woning. Dat leiden ze af uit het aantal ‘bevragingen’: het opvragen van informatie over een woning tegen betaling. Voor € 2,95 kunnen geïnteresseerden gegevens krijgen over bijvoorbeeld de laatste verkoopprijs van een huis, of de grootte van de woning. Het aantal bevragingen halveerde na 12 maart en is volgens het Kadaster een betrouwbare indicator voor de interesse in koopwoningen. Die daling kan tijdelijk zijn: het aantal bevragingen veert inmiddels alweer op.

Woningverkopen lopen door

De makelaars zijn vooralsnog niet somber over de ontwikkeling van de verkopen. Er zijn wel minder bezichtigingen, maar dat heeft vooralsnog geen effect op het aantal transacties. Eerste bezichtigingen gebeuren regelmatig virtueel met videobellen, Facebook live of virtual reality. Voordat de woning werkelijk gekocht wordt gaan mensen wel nog altijd persoonlijk kijken.

Hypotheken topdrukte

Ook qua hypotheken is er geen sprake van een afname. Sterker nog: hypotheekverstrekkers hebben het enorm druk. Dat heeft niet zo zeer te maken met woningaankopen; er zijn veel mensen die hun hypotheek nu willen oversluiten. De laatste weken zijn de hypotheekrentes gestegen, waardoor huizenbezitters dit als hét moment zien om te profiteren van de lage rente van dit moment. 

Check de actuele hypotheekrente

We houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meld je aan voor onze gratis Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek