HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Effect corona op woningmarkt nog beperkt

Makelaars en hypotheekverstrekkers zijn gewoon druk

Makelaars en hypotheekverstrekkers zijn gewoon druk

Komende woensdag komen het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met nieuwe cijfers over de woningmarkt. Toch lijkt het erop dat de coronacrisis tot nu toe geen enorm effect heeft op de huizenmarkt. Nieuwsuur vroeg het aan makelaars en hypotheekverstrekkers en kwam tot die conclusie.

Na 12 maart minder nieuwe interesse in koopwoningen

Het Kadaster constateert dat er minder mensen aan het oriënteren zijn op het kopen van een woning. Dat leiden ze af uit het aantal ‘bevragingen’: het opvragen van informatie over een woning tegen betaling. Voor € 2,95 kunnen geïnteresseerden gegevens krijgen over bijvoorbeeld de laatste verkoopprijs van een huis, of de grootte van de woning. Het aantal bevragingen halveerde na 12 maart en is volgens het Kadaster een betrouwbare indicator voor de interesse in koopwoningen. Die daling kan tijdelijk zijn: het aantal bevragingen veert inmiddels alweer op.

Woningverkopen lopen door

De makelaars zijn vooralsnog niet somber over de ontwikkeling van de verkopen. Er zijn wel minder bezichtigingen, maar dat heeft vooralsnog geen effect op het aantal transacties. Eerste bezichtigingen gebeuren regelmatig virtueel met videobellen, Facebook live of virtual reality. Voordat de woning werkelijk gekocht wordt gaan mensen wel nog altijd persoonlijk kijken.

Hypotheken topdrukte

Ook qua hypotheken is er geen sprake van een afname. Sterker nog: hypotheekverstrekkers hebben het enorm druk. Dat heeft niet zo zeer te maken met woningaankopen; er zijn veel mensen die hun hypotheek nu willen oversluiten. De laatste weken zijn de hypotheekrentes gestegen, waardoor huizenbezitters dit als hét moment zien om te profiteren van de lage rente van dit moment. 

Check de actuele hypotheekrente

We houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meld je aan voor onze gratis Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen