HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Kopen op afbetaling tijdelijk goedkoper

Vanaf augustus lagere rente voor nieuwe leningen

Vanaf augustus lagere rente voor nieuwe leningen

Minister Hoekstra van Financiën zet de stap om de maximale rente tijdelijk te verlagen. Tijdelijk – wel te verstaan. De maatregel is bedoeld om mensen die door de corona-crisis in de financiële problemen komen een enigszins te ondersteunen.

Maximale rente omlaag

De maximale rente voor geld lenen staat al jaren op 14%. Nu de algemene rente zo laag staat gingen er al langer stemmen op om ook dat tarief eindelijk eens omlaag te brengen.

Koop op afbetaling en gespreid betalen voor creditcard

Deze maximale rente betaal je niet voor een gewone lening, daar ligt de rente ruim lager. Het wordt wel bijna standaard gehanteerd bij koop op afbetaling en gespreid betalen van je creditcardschuld. Daardoor zijn die vormen van geld lenen heel duur – terwijl juist die veel gebruikt worden door mensen met geldproblemen.

Tijdelijk van 14% naar 10%

Hoekstra verlaagt de maximale rente nu tijdelijk van 14% naar 10%. Tot wanneer, dat staat nog niet vast: ‘in ieder geval tot het eind van het jaar’. De motivatie erachter is dat mensen die geraakt worden door de coronacrisis geld kunnen lenen tegen iets minder hoge lasten. De streefdatum voor invoering is 1 augustus. De lagere rente gaat dan alleen gelden voor nieuwe leningen – de rente van bestaande kredieten hoeft niet omlaag.

Geld lenen: niet te duur, niet te goedkoop

De keuze van het maximale rentetarief is voor de minister het zoeken naar een balans. Hij wil dat geld lenen niet te duur is – want dan zijn de lasten voor consumenten te hoog. Aan de andere kant moet het ook niet te goedkoop zijn om op afbetaling te kopen of rood te staan op je betaalrekening – dan zou het te aantrekkelijk worden om veel geld te lenen.

Vergelijk rente op leningen

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij geld lenen?

Meld je aan voor de Update Lenen van de HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen