Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kopen op afbetaling tijdelijk goedkoper

Vanaf augustus lagere rente voor nieuwe leningen

Vanaf augustus lagere rente voor nieuwe leningen

Minister Hoekstra van Financiën zet de stap om de maximale rente tijdelijk te verlagen. Tijdelijk – wel te verstaan. De maatregel is bedoeld om mensen die door de corona-crisis in de financiële problemen komen een enigszins te ondersteunen.

Maximale rente omlaag

De maximale rente voor geld lenen staat al jaren op 14%. Nu de algemene rente zo laag staat gingen er al langer stemmen op om ook dat tarief eindelijk eens omlaag te brengen.

Koop op afbetaling en gespreid betalen voor creditcard

Deze maximale rente betaal je niet voor een gewone lening, daar ligt de rente ruim lager. Het wordt wel bijna standaard gehanteerd bij koop op afbetaling en gespreid betalen van je creditcardschuld. Daardoor zijn die vormen van geld lenen heel duur – terwijl juist die veel gebruikt worden door mensen met geldproblemen.

Tijdelijk van 14% naar 10%

Hoekstra verlaagt de maximale rente nu tijdelijk van 14% naar 10%. Tot wanneer, dat staat nog niet vast: ‘in ieder geval tot het eind van het jaar’. De motivatie erachter is dat mensen die geraakt worden door de coronacrisis geld kunnen lenen tegen iets minder hoge lasten. De streefdatum voor invoering is 1 augustus. De lagere rente gaat dan alleen gelden voor nieuwe leningen – de rente van bestaande kredieten hoeft niet omlaag.

Geld lenen: niet te duur, niet te goedkoop

De keuze van het maximale rentetarief is voor de minister het zoeken naar een balans. Hij wil dat geld lenen niet te duur is – want dan zijn de lasten voor consumenten te hoog. Aan de andere kant moet het ook niet te goedkoop zijn om op afbetaling te kopen of rood te staan op je betaalrekening – dan zou het te aantrekkelijk worden om veel geld te lenen.

Vergelijk rente op leningen

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij geld lenen?

Meld je aan voor de Update Lenen van de HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek