Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWoningschaarste en lage hypotheekrente drijven huizenprijzen verder op
De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning lag in mei op 333.000 euro. Dat is bijna 8 procent hoger dan vorig jaar. Hiermee bereiken de huizenprijzen een nieuw all-time high. Het vorige record stamde uit 2018. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
De eventuele negatieve effecten van de coronacrisis zijn in deze cijfers nog niet zichtbaar. Dit komt omdat bij deze cijfers uitgegaan wordt van huizen waarbij de overdracht van het eigendom van de woning bij de notaris heeft plaatsgevonden. En van verreweg de meeste huizen die in mei van eigenaar zijn gewisseld, ligt het koopmoment nog voor het uitbreken van de coronacrisis in Nederland.
De prijzen laten nu al jaren een flinke stijging zien. Dat de huizenprijzen ook (flink) kunnen dalen, hebben we gezien tijdens de vorige crisis. Na een piek in 2008 daalden de prijzen tot in juni 2013 een dieptepunt werd bereikt. Sindsdien gaan de huizenprijzen omhoog. En dat gaat hard: sinds het laagste punt in 2013, zijn de huizenprijzen met bijna 48% gestegen! De laatste maanden stijgen de prijzen zelfs weer wat sneller dan daarvoor.
Dat huizenbezitters de waarde van hun woning nu al jaren zien stijgen, hangt onder andere af van de woningschaarste en de extreem lage hypotheekrente. De vraag naar koopwoningen is al jaren veel groter dan het aanbod. En omdat de hypotheekrente historisch gezien extreem laag is, kunnen nog steeds veel mensen - zelfs bij de huidige hoge prijzen - de hypotheeklasten opbrengen.
Bron: HomeFinance.nl
Vind de laagste hypotheekrente in uw situatie
Zoals hierboven beschreven, is het effect van de coronacrisis in deze cijfers nog niet zichtbaar. Welk effect de coronacrisis zal hebben op de woningprijzen, zal de komende maanden (of zelfs jaren?) blijken. De Nederlandsche Bank (DNB) gaat uit van dalende huizenprijzen. Maar DNB gaat hierbij uit van een kleine correctie en dus niet van een echte tik zoals tijdens (en vlak na) de kredietcrisis.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.