Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente gaat omlaag

De verwachting is dat de rentedaling voorlopig nog even doorzet

De verwachting is dat de rentedaling voorlopig nog even doorzet

Na een paar maanden van rentestijgingen, dalen de hypotheekrentes weer. Voor deze daling is een aantal redenen aan te geven, zoals het forse corona steunpakket van de EU, het obligatie opkoopprogramma van de ECB en het feit dat de rust op de hypotheekmarkt langzaam weer is teruggekeerd, waardoor banken weer ruimte krijgen voor een renteverlaging. De verwachting is dat de rentes de komende tijd nog wat verder zullen dalen.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Aantal rentewijzigingen neemt toe

De hypotheekrentes bereikten in maart een historisch dieptepunt. Vanaf dat moment zagen we een groot aantal rentestijgingen langskomen. In totaal stegen de rentes een paar tienden. Veel mensen grepen dat moment aan om hun hypotheek over te sluiten. Deze stijging van de hypotheekrente stokte eind juli. Sinds begin augustus zijn vrijwel alle rentewijzigingen die we langs zien komen rentedalingen.

Ook het aantal rentewijzigingen neemt de laatste tijd weer toe: in de afgelopen week is bij meer dan de helft van alle hypotheekproducten die wij vergelijken een rentedaling doorgevoerd. Alleen vandaag gaat het al om 9 rentedalingen:

Bron rentewijzigingen: ActueleRentestanden.nl

Nog geen all-time lows

Als we kijken naar de scherpste rentes in de markt, dan zijn de dalingen nog heel beperkt. In onderstaande tabel hebben wij voor een aantal populaire looptijden de laagste hypotheekrente van vandaag vergeleken met de rentes van 1 augustus. Duidelijk is dat de dalingen tot nu toe nog erg beperkt zijn en alleen geldt voor de langere looptijden.

Hypotheekrente * 1 aug. 3 sep. verschil
1 jaar 0,80% 0,80% 0,00%
5 jaar 0,85% 0,85% 0,00%
10 jaar 1,09% 1,07% -0,02%
15 jaar 1,35% 1,32% -0,03%
20 jaar 1,45% 1,39% -0,06%
30 jaar 1,75% 1,73% -0,02%

* Laagste hypotheekrentes voor annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

In onderstaande grafiek hebben wij de laagste hypotheekrentes over de afgelopen 10 jaar op een rij gezet. Twee dingen vallen hierbij op. Allereerst dat we met de huidige rentes – ondanks de dalingen van de afgelopen tijd – nog steeds een paar tienden boven het dieptepunt van eerder dit jaar zitten. Maar ook dat de huidige rentes historisch gezien nog steeds extreem laag zijn.

Bron hypotheekrentes: ActueleRentestanden.nl

Hypotheekrenteverwachting

De vraag die veel mensen zich stellen is: “waar gaan de rentes in de komende tijd naar toe?”. Uit een rondgang van nieuwssite NU.nl onder verschillende marktpartijen blijkt dat de meeste experts verwachten dat de hypotheekrentes de komende tijd nog een klein beetje verder zullen dalen.

Er worden verschillende verklaringen gegeven om deze verwachting te onderbouwen. Allereerst zullen allerlei instanties zoals de ECB en de overheid er alles aan doen om de rentes laag te houden, om zo de economie te stimuleren. Daarnaast was het de afgelopen tijd extreem druk bij de hypotheekbanken in verband met het grote aantal aanvragen. In dergelijke drukke perioden heeft het weinig zin om een superscherpe rente aan te bieden. Nu het wat rustiger wordt, zullen banken eerder geneigd zijn tot het verlagen van de rentes. Daardoor zal de concurrentie naar verwachting toenemen. De concurrentie zal nog verder worden aangejaagd omdat geldverstrekkers en investeerders extreem veel geld beschikbaar hebben om te investeren in de Nederlands hypotheekmarkt.

Goed nieuws dus voor mensen die een hypotheek willen afsluiten!

Op de hoogte blijven van alles rondom hypotheken en de huizenmarkt?

Met onze maandelijkse Update Hypotheken – gratis in je mailbox – ben je altijd bij!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Karin van donderdag september 3, 2020 17:35
    gewoon rustig afwachten en boeterente in eigen zak steken. Er is geen enkel signaal wat zegt dat de rente gaat stijgen. Pas met overstappen op dat de waarde van je huis niet gestegen is boven de €310.000,- want dan kun je geen NHG hypotheek meer afsluiten. Dan is verlengen bij je huidige hypotheekversrekker waarschijnlijk voordeliger omdat, als je nu wel Nationale Hypotheek Garantie zou hebben, de rentetarieven dan lager zullen zijn dan bij een nieuwe hypotheekverstrekker zonder NHG.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek