Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 3 september 2020, 16:29
#hypotheek

Na een paar maanden van rentestijgingen, dalen de hypotheekrentes weer. Voor deze daling is een aantal redenen aan te geven, zoals het forse corona steunpakket van de EU, het obligatie opkoopprogramma van de ECB en het feit dat de rust op de hypotheekmarkt langzaam weer is teruggekeerd, waardoor banken weer ruimte krijgen voor een renteverlaging. De verwachting is dat de rentes de komende tijd nog wat verder zullen dalen.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Aantal rentewijzigingen neemt toe

De hypotheekrentes bereikten in maart een historisch dieptepunt. Vanaf dat moment zagen we een groot aantal rentestijgingen langskomen. In totaal stegen de rentes een paar tienden. Veel mensen grepen dat moment aan om hun hypotheek over te sluiten. Deze stijging van de hypotheekrente stokte eind juli. Sinds begin augustus zijn vrijwel alle rentewijzigingen die we langs zien komen rentedalingen.

Ook het aantal rentewijzigingen neemt de laatste tijd weer toe: in de afgelopen week is bij meer dan de helft van alle hypotheekproducten die wij vergelijken een rentedaling doorgevoerd. Alleen vandaag gaat het al om 9 rentedalingen:

Bron rentewijzigingen: ActueleRentestanden.nl

Nog geen all-time lows

Als we kijken naar de scherpste rentes in de markt, dan zijn de dalingen nog heel beperkt. In onderstaande tabel hebben wij voor een aantal populaire looptijden de laagste hypotheekrente van vandaag vergeleken met de rentes van 1 augustus. Duidelijk is dat de dalingen tot nu toe nog erg beperkt zijn en alleen geldt voor de langere looptijden.

Hypotheekrente * 1 aug. 3 sep. verschil
1 jaar 0,80% 0,80% 0,00%
5 jaar 0,85% 0,85% 0,00%
10 jaar 1,09% 1,07% -0,02%
15 jaar 1,35% 1,32% -0,03%
20 jaar 1,45% 1,39% -0,06%
30 jaar 1,75% 1,73% -0,02%

* Laagste hypotheekrentes voor annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

In onderstaande grafiek hebben wij de laagste hypotheekrentes over de afgelopen 10 jaar op een rij gezet. Twee dingen vallen hierbij op. Allereerst dat we met de huidige rentes - ondanks de dalingen van de afgelopen tijd - nog steeds een paar tienden boven het dieptepunt van eerder dit jaar zitten. Maar ook dat de huidige rentes historisch gezien nog steeds extreem laag zijn.

Bron hypotheekrentes: ActueleRentestanden.nl

Hypotheekrenteverwachting

De vraag die veel mensen zich stellen is: "waar gaan de rentes in de komende tijd naar toe?". Uit een rondgang van nieuwssite NU.nl onder verschillende marktpartijen blijkt dat de meeste experts verwachten dat de hypotheekrentes de komende tijd nog een klein beetje verder zullen dalen.

Er worden verschillende verklaringen gegeven om deze verwachting te onderbouwen. Allereerst zullen allerlei instanties zoals de ECB en de overheid er alles aan doen om de rentes laag te houden, om zo de economie te stimuleren. Daarnaast was het de afgelopen tijd extreem druk bij de hypotheekbanken in verband met het grote aantal aanvragen. In dergelijke drukke perioden heeft het weinig zin om een superscherpe rente aan te bieden. Nu het wat rustiger wordt, zullen banken eerder geneigd zijn tot het verlagen van de rentes. Daardoor zal de concurrentie naar verwachting toenemen. De concurrentie zal nog verder worden aangejaagd omdat geldverstrekkers en investeerders extreem veel geld beschikbaar hebben om te investeren in de Nederlands hypotheekmarkt.

Goed nieuws dus voor mensen die een hypotheek willen afsluiten!

Op de hoogte blijven van alles rondom hypotheken en de huizenmarkt?

Met onze maandelijkse Update Hypotheken - gratis in je mailbox - ben je altijd bij!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.