Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 6 augustus 2020, 08:52
#hypotheek

In het afgelopen kwartaal zijn veel hypotheken verstrekt: ruim een kwart meer dan in het tweede kwartaal van 2019. Het aantal van 114.000 hypotheken is het hoogste in één kwartaal sinds 2008. Dit was al eerder duidelijk geworden uit de cijfers van HDN, nu meldt ook consultancybureau IG&H het in de driemaandelijkse hypotheekupdate.

Invloed van corona

Het tweede kwartaal van 2020 is het eerste 'coronakwartaal'. Het virus heeft de huizenmarkt tot nu toe niet serieus aangetast - er werden dan ook onverminderd nieuwe hypotheken gesloten voor de aankoop van een woning. 

Oversluitingen en hypotheekverhogingen

De toename werd echter niet veroorzaakt door woningaankopen maar door oversluitingen en hypotheekverhogingen. Beide kunnen wel beïnvloed zijn door de coronacrisis. 

Oversluiten vanwege hypotheekrente

Het oversluiten van een hypotheek draait doorgaans om het profiteren van een lagere rente. Met het uitbreken van het virus vreesden velen dat de hypotheekrente dan toch echt zou gaan stijgen.

Stijging hypotheekrente

Stijging hypotheekrente in april niet doorgezet

In april was er inderdaad sprake van een stijging van de hypotheekrentes. Dat maakt dat veel mensen die oversluiten aan het overwegen waren in actie te kwamen. De stijging zette echter niet door: al snel werd het rustiger met de rentestijgingen en stabiliseerde de hypotheekrente alweer. Ondertussen hebben wel veel mensen de stap om hun hypotheek over te sluiten gezet.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Naast de aankopen en de oversluitingen zijn er ook veel hypotheken verhoogd in het vorige kwartaal.

Hypotheek verhogen

Grote klussen en verbouwingsprojecten

Ook dit is te verklaren vanuit de coronaperikelen: bijna iedereen bleef thuis en veel mensen gingen klussen. Er ontstond ruimte om grote klussen en verbouwingsprojecten op te pakken. Voor de financiering daarvan zijn veel hypotheken verhoogd - eventueel in combinatie met oversluiten.

Zullen we je op de hoogte houden van de hypotheekrente?

We mailen je graag elke maand onze GRATIS HypotheekUpdate!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.