Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Enorm aantal hypotheken door corona

Sinds 2008 niet zo hoog geweest

Sinds 2008 niet zo hoog geweest

In het afgelopen kwartaal zijn veel hypotheken verstrekt: ruim een kwart meer dan in het tweede kwartaal van 2019. Het aantal van 114.000 hypotheken is het hoogste in één kwartaal sinds 2008. Dit was al eerder duidelijk geworden uit de cijfers van HDN, nu meldt ook consultancybureau IG&H het in de driemaandelijkse hypotheekupdate.

Invloed van corona

Het tweede kwartaal van 2020 is het eerste ‘coronakwartaal’. Het virus heeft de huizenmarkt tot nu toe niet serieus aangetast – er werden dan ook onverminderd nieuwe hypotheken gesloten voor de aankoop van een woning. 

Oversluitingen en hypotheekverhogingen

De toename werd echter niet veroorzaakt door woningaankopen maar door oversluitingen en hypotheekverhogingen. Beide kunnen wel beïnvloed zijn door de coronacrisis. 

Oversluiten vanwege hypotheekrente

Het oversluiten van een hypotheek draait doorgaans om het profiteren van een lagere rente. Met het uitbreken van het virus vreesden velen dat de hypotheekrente dan toch echt zou gaan stijgen.

Stijging hypotheekrente

Stijging hypotheekrente in april niet doorgezet

In april was er inderdaad sprake van een stijging van de hypotheekrentes. Dat maakt dat veel mensen die oversluiten aan het overwegen waren in actie te kwamen. De stijging zette echter niet door: al snel werd het rustiger met de rentestijgingen en stabiliseerde de hypotheekrente alweer. Ondertussen hebben wel veel mensen de stap om hun hypotheek over te sluiten gezet.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Naast de aankopen en de oversluitingen zijn er ook veel hypotheken verhoogd in het vorige kwartaal.

Hypotheek verhogen

Grote klussen en verbouwingsprojecten

Ook dit is te verklaren vanuit de coronaperikelen: bijna iedereen bleef thuis en veel mensen gingen klussen. Er ontstond ruimte om grote klussen en verbouwingsprojecten op te pakken. Voor de financiering daarvan zijn veel hypotheken verhoogd – eventueel in combinatie met oversluiten.

Zullen we je op de hoogte houden van de hypotheekrente?

We mailen je graag elke maand onze GRATIS HypotheekUpdate!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek