Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 november 2020, 08:04
#hypotheek

Er zijn in het afgelopen kwartaal meer hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten dan in dezelfde periode in 2019. De woonlastenfaciliteit (WLF) is door de coronacrisis intensief gebruikt.

Nationale Hypotheek Garantie NHG

Bijna 19% meer nieuwe garanties

In het nieuwste kwartaalbericht meldt NHG dat het aantal nieuwe garanties gestegen is naar 38.400 in het derde kwartaal van 2020 - 18,9% meer dan een jaar geleden. De groei komt vooral voort uit oversluiten: een toename van maar liefst 68,9% ten opzichte van vorig jaar. Heel wat consumenten hebben in de coronacrisis besloten om hun woning te verbouwen of verduurzamen - en dit te financieren met een NHG-hypotheek.

Minder garanties bij aankoop door hoge huizenprijzen

Het aantal garanties bij aankoop is slechts met 2,6% gegroeid, terwijl de woningverkopen 7.6% hoger lagen. De oorzaak van dit verschil vinden we in het prijsniveau: steeds meer huizen kunnen niet met NHG gefinancierd worden omdat de prijs te hoog is.

Stijgende huizenprijzen

Nauwelijks verliesdeclaraties

Diezelfde prijsstijging zorgt ervoor dat er nauwelijks verliesdeclaraties zijn ontvangen bij NHG. Dat waren er in het afgelopen kwartaal slechts 21, waarvan er 15 gehonoreerd werden. Een verliesdeclaratie betekent dat een huis verkocht tegen een prijs die lager lag dan de hypotheek. Bij een NHG-hypotheek wordt dat verlies onder voorwaarden vergoed door NHG. Door de hogere huizenprijzen is de verkoopopbrengst van een woning meestal hoog genoeg om de hypotheekschuld mee af te betalen.

Woonlastenfaciliteit vaker gebruikt door coronacrisis

De coronacrisis is vooral merkbaar bij het aantal mensen dat gebruik maakt van de Woonlastenfaciliteit van NHG. Om woningeigenaren met tijdelijke financiƫle problemen te ondersteunen biedt NHG een betaalpauze. Met deze betalingsregeling krijgen ze lucht om hun situatie te verbeteren.

Financiƫle problemen: beroep op Woonlastenfaciliteit NHG

Tijdelijk naar draagkracht betalen voor hypotheek

Ze mogen dan voor een voor een periode naar draagkracht betalen. NHG staat borg voor het bedrag aan hypotheeklasten dat even niet betaald kan worden - tot een maximum van 9% van het hypotheekbedrag. Het aanvragen van de WLF gebeurt via de bank waar de hypotheek loopt.

Elke maand op de hoogte van nieuws over hypotheken?

Met onze Update Hypotheken krijg je de highlights in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.