Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Coronacrisis: 4.000 betalingsregelingen bij NHG

Meer nieuwe NHG-hypotheken, vaker gebruik van Woonlastenfaciliteit

Meer nieuwe NHG-hypotheken, vaker gebruik van Woonlastenfaciliteit

Er zijn in het afgelopen kwartaal meer hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten dan in dezelfde periode in 2019. De woonlastenfaciliteit (WLF) is door de coronacrisis intensief gebruikt.

Nationale Hypotheek Garantie NHG

Bijna 19% meer nieuwe garanties

In het nieuwste kwartaalbericht meldt NHG dat het aantal nieuwe garanties gestegen is naar 38.400 in het derde kwartaal van 2020 – 18,9% meer dan een jaar geleden. De groei komt vooral voort uit oversluiten: een toename van maar liefst 68,9% ten opzichte van vorig jaar. Heel wat consumenten hebben in de coronacrisis besloten om hun woning te verbouwen of verduurzamen – en dit te financieren met een NHG-hypotheek.

Minder garanties bij aankoop door hoge huizenprijzen

Het aantal garanties bij aankoop is slechts met 2,6% gegroeid, terwijl de woningverkopen 7.6% hoger lagen. De oorzaak van dit verschil vinden we in het prijsniveau: steeds meer huizen kunnen niet met NHG gefinancierd worden omdat de prijs te hoog is.

Stijgende huizenprijzen

Nauwelijks verliesdeclaraties

Diezelfde prijsstijging zorgt ervoor dat er nauwelijks verliesdeclaraties zijn ontvangen bij NHG. Dat waren er in het afgelopen kwartaal slechts 21, waarvan er 15 gehonoreerd werden. Een verliesdeclaratie betekent dat een huis verkocht tegen een prijs die lager lag dan de hypotheek. Bij een NHG-hypotheek wordt dat verlies onder voorwaarden vergoed door NHG. Door de hogere huizenprijzen is de verkoopopbrengst van een woning meestal hoog genoeg om de hypotheekschuld mee af te betalen.

Woonlastenfaciliteit vaker gebruikt door coronacrisis

De coronacrisis is vooral merkbaar bij het aantal mensen dat gebruik maakt van de Woonlastenfaciliteit van NHG. Om woningeigenaren met tijdelijke financiële problemen te ondersteunen biedt NHG een betaalpauze. Met deze betalingsregeling krijgen ze lucht om hun situatie te verbeteren.

Financiële problemen: beroep op Woonlastenfaciliteit NHG

Tijdelijk naar draagkracht betalen voor hypotheek

Ze mogen dan voor een voor een periode naar draagkracht betalen. NHG staat borg voor het bedrag aan hypotheeklasten dat even niet betaald kan worden – tot een maximum van 9% van het hypotheekbedrag. Het aanvragen van de WLF gebeurt via de bank waar de hypotheek loopt.

Elke maand op de hoogte van nieuws over hypotheken?

Met onze Update Hypotheken krijg je de highlights in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek