Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 november 2020, 11:11
#hypotheek

Steeds meer marktpartijen spreken de verwachting uit dat de hypotheekrentes binnenkort zullen gaan stijgen. Inderdaad komen er de laatste weken - na een lange periode van alleen maar rentedalingen - een aantal renteverhogingen door. Toch waren ook deze week vrijwel alle rentewijzigingen verlagingen. Sterker nog: dankzij de renteverlaging die Lloyds bank vandaag doorgevoerd heeft, zien we bij diverse looptijden een lagere rente dan ooit.

Actuele hypotheekrentes vergelijken


Minder rentewijzigingen bij hypotheken

De afgelopen week waren er minder rentewijzigingen bij hypotheken dan de laatste maanden normaal geworden was.

Bodem hypotheekrente bereikt?

In diverse kranten kwamen marktpartijen aan het woord die de verwachting uitspraken dat de bodem wel bereikt is. De marktrentes (Euribor en kapitaalmarktrente) bewegen zich tenslotte al een tijd lang voornamelijk zijwaarts. De verwachting is bovendien dat banken hun risicomarge zullen verhogen. De komende tijd worden er immers meer betalingsproblemen verwacht als gevolg van de coronacrisis.

Nog steeds vooral verlagingen

Aan de andere kant is er heel veel geld beschikbaar, waardoor de concurrentie tussen hypotheekbanken groot is. De afgelopen week waren vrijwel alle rentewijzingen nog dalingen:

Overzicht hypotheekrente wijzigingen november 2020

Bron: ActueleRentestanden.nl

Renteverlaging Lloyds: nieuwe records

De laatste rentewijziging in bovenstaand overzicht betreft een rentedaling bij Lloyds Bank. Een interessante daling: vanaf vandaag hanteert Lloyds bij verschillende renteperioden de laagste rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Sterker nog: voor diverse looptijden is het de laagste hypotheekrente ooit!

Hypotheekrente vergelijken per rentevastperiode

Historie hypotheekrente ontwikkeling

Onderstaande grafieken tonen de historische, laagste rentes voor diverse populaire looptijden:

  • hypotheekrente over de laatste 10 jaar
  • renteontwikkeling in 2020

Hypotheekrente ontwikkeling lange termijn

In onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe sterk de rentes in de laatste 10 jaar gedaald zijn. En hoe - historisch gezien - extreem laag de huidige renteniveaus zijn.

Historische hypotheekrentes 2010 - 20 november 2020


Hypotheekrente ontwikkeling in 2020

De hypotheekrentes bereikten begin 2020 (voor de coronacrisis) een toenmalig dieptepunt. Na een stijging in het begin van de coronacrisis is er de laatste maanden toch weer een daling. Inmiddels staat de rente op het allerlaagste niveau ooit. Elke nieuwe renteverlaging kan de bodem verder naar beneden brengen.

Grafiek met hypotheekrentes in 2020

Nieuwe records voor alle hypotheekrentes?

Het gaat hier over de rentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Voor hypotheken zonder NHG ligt de rente op moment nog wat boven het niveau van april 2020. De risico's voor een bank zijn groter bij een hypotheek zonder NHG; het is duidelijk dat ze bij hypotheken zonder hypotheekgarantie nu al een hogere risico-opslag hanteren.

Hypotheekrentes in 2020 zonder nationale hypotheek garantie

Gaat het vanaf nu omhoog?

Het voorspellen van de ontwikkeling van rentes is vrijwel onmogelijk. Vooral in deze tijden waarbij overheden, centrale banken en internationale organisaties de rentes met allerlei steunpakketten proberen te sturen. Roland Bieleveldt van HomeFinance zegt hierover:

Het zou ons niet verbazen als we in de komende week/weken nog wat nieuwe records zullen zien. De concurrentie op de hypotheekmarkt is groot en banken zullen proberen om door kleine renteverlagingen bovenaan te komen in de rentelijstjes. Het zal vaak eerder om honderdsten van een procent dan tienden gaan.

Op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de hypotheekrente?

Meld je NU aan voor onze gratis Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.