Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ABN: huizenprijzen stijgen meer dan eerder verwacht

Starters profiteren nauwelijks van afschaffen overdrachtsbelasting

Starters profiteren nauwelijks van afschaffen overdrachtsbelasting

De stijging van de huizenprijzen is voorlopig nog niet voorbij. Sterker nog: de prijzen zullen in 2021 nog wat harder stijgen dan eerder gedacht. Dit voorspellen de economen van de ABN AMRO in de ABN woningmarktmonitor van april 2021. Waar eerder uitgegaan werd van een gemiddelde prijsstijging van 5% voor het lopende jaar, wordt nu een stijging van 7,5% verwacht. Voor 2022 is de verwachting ook naar boven bijgesteld: van 1% naar 2,5% op jaarbasis.

Minder verkochte woningen

De bank verwacht dat het aantal woningverkopen in 2021 met 10% zal dalen. Een belangrijke reden voor deze daling is dat er minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Dit komt doordat er de laatste jaren – mede vanwege de stikstofcrisis – te weinig bouwvergunningen zijn verstrekt.

Een andere reden voor een daling van het aantal woningverkopen, is een verwachte stijging van de werkloosheid. De ABN AMRO verwacht dat de overheid haar corona steunmaatregelen zal intrekken zodra de economie weer wat meer open zal gaan. Gevolg: reorganisaties, baanverlies en zwakkere inkomensvooruitzichten. Dit gaat volgens de bank een negatief effect hebben op de woningmarkt.

Toch stijgende prijzen

Ondanks de wat slechtere economische vooruitzichten, stelt de bank dus toch de verwachtingen naar boven bij. De vraag naar woningen blijft namelijk erg groot. Bovendien is de betaalbaarheid van een koopwoning nog steeds goed vanwege een combinatie van een lage hypotheekrente en een aantal maatregelen die het kabinet heeft genomen. Denk aan een verruiming van de normen voor de maximale hypotheek berekening.

Ook de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters heeft een positief effect op de prijzen. Maar de vraag is of de starter hier nou echt zelf voordeel uit haalt. Volgens de bank niet: de prijsstijgingen bewijzen volgens de ABN AMRO dat versoepelen in een verhitte markt eerder de zittende eigenaren helpt dan starters.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek