Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Veel banken verhogen de hypotheekrente

Vooral de hypotheekrente bij populaire renteperiode van 20 jaar stijgt

Vooral de hypotheekrente bij populaire renteperiode van 20 jaar stijgt

De afgelopen week hebben veel banken een hypotheekrenteverhoging doorgevoerd. Deze rentestijging is niet onverwacht: de kapitaalmarktrente loopt al een tijdje op en meestal volgen de hypotheekrentes de rentes op de kapitaalmarkt.

Bij de meeste banken werden lang niet alle rentes verhoogd. Vaak ging het om specifieke risicocategorieën en rentelooptijden. Opvallend is dat veel banken de 20 jaars hypotheekrente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie verhoogden. De rentevast periode van 20 jaar is momenteel met afstand de meest gekozen renteperiode.

Laatste hypotheekrentewijzigingen 28 mei 2021

Voor de komende week zijn de eerste verhogingen ook al weer aangekondigd.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Kleine verhogingen

De renteverhogingen zijn vooralsnog beperkt. Het gaat vaak om een paar honderdsten tot maximaal een tiende. Het effect op de maandlasten is dan ook beperkt. De banken lijken nog steeds heel voorzichtig met het verhogen van de rentes. Vanwege de gestegen marktrentes, zullen de marges bij banken momenteel wat kleiner zijn dan normaal. Maar er is heel veel geld beschikbaar en omdat de concurrentie op de hypotheekmarkt moordend is, lijken banken nog steeds een lagere marge te prefereren boven een slechtere positie in de rentevergelijkingen. Nu de eerste banken de rentes verhoogd hebben, lijkt de kans echter groter dat anderen zullen volgen.

Zet de rentestijging door?

De vraag die veel gesteld wordt is of de tijd van renterecords op de hypotheekmarkt nu definitief voorbij is. Die vraag is echter heel lastig te beantwoorden. Zoals in de inleiding aangegeven, volgen de hypotheekrentes vaak de ontwikkelingen op de kapitaalmarktrente. En die rente is de afgelopen tijd flink opgelopen.

Een belangrijke reden voor deze stijging is de verwachting dat we het dieptepunt van de coronacrisis gehad hebben (er zijn dus betere economische vooruitzichten). Daarnaast is de inflatie de laatste tijd flink opgelopen. Als deze ontwikkelingen doorzetten, is de kans erg groot dat de rentestijgingen ook door zullen zetten. Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat deze ontwikkelingen door zullen zetten. Zo liet de Amerikaanse centrale bank eerder al weten dat ze verwacht dat de oplopende inflatie tijdelijk is en dat ze daarom het beleid – dat bestaat uit het stimuleren van de economie – nog niet zal aanpassen. De kapitaalmarktrentes doken vervolgens weer wat omlaag (zie onderstaand plaatje voor de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente over de laatste maanden).

Kapitaalmarktrente van januari tot en met mei 2021

En nu?

De verwachting is dat de hypotheekrentes de komende weken nog wat verder zullen stijgen. Wat daarna gebeurt, hangt er dus vanaf of de economische groei doorzet en wat er met de inflatie gebeurt. Het lijkt in ieder geval nog te vroeg om te concluderen dat we aan het begin staan van een grote rentestijging op de hypotheekmarkten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek