Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

AFM maakt zich zorgen over koopstarters

Te hoge hypotheken en extra schulden

Te hoge hypotheken en extra schulden

Koopstarters steken zich te diep in de schulden, vreest de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder concludeert dit uit een analyse van de financiële gegevens van mensen die voor het eerst een huis kopen.

Starters kopen huis

Te hoge hypotheek

Maar liefst 20 tot 40 procent van de koopstarters lijkt een te hoge hypotheek te hebben ten opzichte van de wettelijke norm. Ze lenen € 50.000 tot € 70.000 teveel in vergelijking met die standaard berekening.

Maximale hypotheek berekenen

Studieschuld niet altijd gemeld

De analyse heeft betrekking op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode 2013-2018. In 2018 had meer dan 2 op de 5 koopstarters een studieschuld – maar 10% hiervan meldde deze waarschijnlijk niet bij het aanvragen van een hypotheek.

PL naast hypotheek

Bovendien bleek 1 op de 5 in 2018 ook een consumptief krediet (zoals een persoonlijke lening) te hebben naast de hypotheek. Nu de leennormen voor consumptief krediet aangescherpt zijn zou dit inmiddels minder vaak moeten voorkomen.

Geld lenen voor eigen huis

Naleving hypotheekregels

Een belangrijke vraag is in hoeverre de hypotheekregels worden nageleefd door de geldverstrekkers. Is er structureel sprake van overkreditering bij hypotheken? De AFM is al bezig met een onderzoek naar deze vraag.

Niet méér financieringsruimte geven!

Tot slot waarschuwt de AFM nog eens voor het effect van extra financieringsruimte voor koopstarters. Zolang het woningaanbod gelijk blijft zorgen stimuleringsmaatregelen enkel voor het verder opdrijven van de huizenprijzen. Hogere prijzen verkleinen de kansen van een koopstarter op een woning, bovendien moet deze zich dan nóg dieper in de schulden steken om te kunnen kopen.

Huis kopen? Houd de huizenmarkt en hypotheken in de gaten!

Met onze maandelijkse Update Hypotheken ben je op de hoogte!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Robert van maandag september 13, 2021 10:43
    Op zich kan ik me hier wel in vinden. Maar wat gebeurt er dan? Er kan meer geleend worden, dus doet men dat. Het aanbod van woningen neemt maar beperkt toe. Want die recreatiewoningen worden in de praktijk al bewoond. Niet permanent overal, maar de meeste huisjes zitten vol. En die AOW’ers moeten ook weer ergens wonen. Dus het gevolg is dat de prijzen nog harder gaan stijgen. Er moet gewoon gebouwd worden. En snel!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek