Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 13 oktober 2021, 09:17
#algemene rentes #hypotheek #sparen

De Nederlandse kapitaalmarktrente staat voor het eerst in ongeveer vijf maanden weer boven nul. Belangrijkste redenen van de stijgende rente zijn de sterk aantrekkende economie en de hoge inflatie. De hogere marktrentes werken ook door op de hypotheekmarkt: steeds meer hypotheekverstrekkers verhogen hun rentes.

Kapitaalmarktrente: wat is dat ook alweer?

De kapitaalmarktrente laat zien wat de Nederlandse overheid betaalt voor het lenen van geld. Het is de rente die geldt voor nieuwe staatsleningen met een looptijd van 10 jaar (staatsobligatie).

Geld toe bij negatieve rente

Staat deze rente onder nul - dan krijgt onze overheid dus geld toe bij het uitbrengen van zo'n staatsobligatie. Dat is lange tijd de situatie geweest. De afgelopen weken is de kapitaalmarktrente stap voor stap gestegen - waardoor deze inmiddels boven het nulpunt is uitgekomen.

Kapitaalmarktrente 12 oktober 2021

Rente stijgt door inflatie

De oorzaak van de stijgende rente is vooral te vinden in de inflatie. Op de rentemarkten wordt met argwaan gekeken naar de stijgende inflatiecijfers. De Nederlandse inflatie (op basis van de Consumentenprijsindex) kwam in september 2021 uit op 2,7 procent. De gemiddelde inflatie in Europa kwam in september uit op 3,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. 

Hoge inflatie tijdelijk...  

Veel experts en instanties gaan er vooralsnog vanuit dat de hoge inflatie van dit moment tijdelijk is. De wereldeconomie herstelt zich heel krachtig van de coronapandemie en dit leidt tot een grote vraag naar allerlei producten en grondstoffen. Hierdoor ontstaan tekorten en stijgen de prijzen soms explosief.

...of toch niet? 

Veel partijen verwachten dus dat dit effect tijdelijk is, maar toch wordt er steeds meer gewaarschuwd dat de prijsstijgingen weleens wat langer aan zouden kunnen houden. Deze onzekerheid komt tot uitdrukking in de stijgende marktrentes.

Kapitaalmarktrente vs inflatie

In onderstaande grafiek is te zien dat de inflatie nu al geruime tijd hoger is dan de kapitaalmarktrente. Dat is economisch gezien niet heel logisch. Er lijken dus twee mogelijkheden: de inflatie gaat binnenkort weer omlaag of de kapitaalmarktrente gaat verder omhoog.

Kapitaalmarktrente en inflatie tussen 1990 en oktober 2021

Hypotheekrente omhoog

Precies een week geleden verscheen op HomeFinance.nl een artikel met de titel: "Marktrente stijgt: zal de hypotheekrente volgen?". Het antwoord is: ja. De afgelopen dagen geven banken steeds meer renteverhogingen door voor hypotheken. Voor de komende dagen zijn er ook alweer meerdere aangekondigd.

Kleine renteverhogingen

De verhogingen zijn vaak klein, de verwachting is zeker niet dat er ineens een grote stijging komt. Toch lijkt het niet voor de hand te liggen dat het laagterecord van de hypotheekrentes in de komende periode weer verbroken zal worden.

Vergelijk alle hypotheekrentes

Spaarrente omhoog?

Per vandaag gaat er ook een spaarrente omhoog. De Zweedse Nordax Bank - die via spaarplatform Raisin in Nederland een spaarrekening aanbiedt - verhoogt de rente van 0,10% naar 0,16%. Dit lijkt echter niet zo zeer een reactie op de oplopende marktrentes als wel een reactie op de introductie van de spaarrekening van Klarna. Met deze verhoging trekt Nordax de rente exact naar het niveau van Klarna.

Liever minder spaargeld dan meer

De kans is voorlopig klein dat andere spaarbanken massaal zullen volgen met een verhoging van de spaarrente. De hoeveelheid geld in de markt is zo groot, dat de meeste banken momenteel liever minder spaargeld willen binnenkrijgen dan meer...

Vergelijk alle spaarrentes

Wil je de rentes een beetje in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Rente Update!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.