Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente stijgt: kapitaalmarktrente in de plus!

Hypotheekrentes gaan omhoog

Hypotheekrentes gaan omhoog

De Nederlandse kapitaalmarktrente staat voor het eerst in ongeveer vijf maanden weer boven nul. Belangrijkste redenen van de stijgende rente zijn de sterk aantrekkende economie en de hoge inflatie. De hogere marktrentes werken ook door op de hypotheekmarkt: steeds meer hypotheekverstrekkers verhogen hun rentes.

Kapitaalmarktrente: wat is dat ook alweer?

De kapitaalmarktrente laat zien wat de Nederlandse overheid betaalt voor het lenen van geld. Het is de rente die geldt voor nieuwe staatsleningen met een looptijd van 10 jaar (staatsobligatie).

Geld toe bij negatieve rente

Staat deze rente onder nul – dan krijgt onze overheid dus geld toe bij het uitbrengen van zo’n staatsobligatie. Dat is lange tijd de situatie geweest. De afgelopen weken is de kapitaalmarktrente stap voor stap gestegen – waardoor deze inmiddels boven het nulpunt is uitgekomen.

Kapitaalmarktrente 12 oktober 2021

Rente stijgt door inflatie

De oorzaak van de stijgende rente is vooral te vinden in de inflatie. Op de rentemarkten wordt met argwaan gekeken naar de stijgende inflatiecijfers. De Nederlandse inflatie (op basis van de Consumentenprijsindex) kwam in september 2021 uit op 2,7 procent. De gemiddelde inflatie in Europa kwam in september uit op 3,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. 

Hoge inflatie tijdelijk…  

Veel experts en instanties gaan er vooralsnog vanuit dat de hoge inflatie van dit moment tijdelijk is. De wereldeconomie herstelt zich heel krachtig van de coronapandemie en dit leidt tot een grote vraag naar allerlei producten en grondstoffen. Hierdoor ontstaan tekorten en stijgen de prijzen soms explosief.

…of toch niet? 

Veel partijen verwachten dus dat dit effect tijdelijk is, maar toch wordt er steeds meer gewaarschuwd dat de prijsstijgingen weleens wat langer aan zouden kunnen houden. Deze onzekerheid komt tot uitdrukking in de stijgende marktrentes.

Kapitaalmarktrente vs inflatie

In onderstaande grafiek is te zien dat de inflatie nu al geruime tijd hoger is dan de kapitaalmarktrente. Dat is economisch gezien niet heel logisch. Er lijken dus twee mogelijkheden: de inflatie gaat binnenkort weer omlaag of de kapitaalmarktrente gaat verder omhoog.

Kapitaalmarktrente en inflatie tussen 1990 en oktober 2021

Hypotheekrente omhoog

Precies een week geleden verscheen op HomeFinance.nl een artikel met de titel: “Marktrente stijgt: zal de hypotheekrente volgen?“. Het antwoord is: ja. De afgelopen dagen geven banken steeds meer renteverhogingen door voor hypotheken. Voor de komende dagen zijn er ook alweer meerdere aangekondigd.

Kleine renteverhogingen

De verhogingen zijn vaak klein, de verwachting is zeker niet dat er ineens een grote stijging komt. Toch lijkt het niet voor de hand te liggen dat het laagterecord van de hypotheekrentes in de komende periode weer verbroken zal worden.

Vergelijk alle hypotheekrentes

Spaarrente omhoog?

Per vandaag gaat er ook een spaarrente omhoog. De Zweedse Nordax Bank – die via spaarplatform Raisin in Nederland een spaarrekening aanbiedt – verhoogt de rente van 0,10% naar 0,16%. Dit lijkt echter niet zo zeer een reactie op de oplopende marktrentes als wel een reactie op de introductie van de spaarrekening van Klarna. Met deze verhoging trekt Nordax de rente exact naar het niveau van Klarna.

Liever minder spaargeld dan meer

De kans is voorlopig klein dat andere spaarbanken massaal zullen volgen met een verhoging van de spaarrente. De hoeveelheid geld in de markt is zo groot, dat de meeste banken momenteel liever minder spaargeld willen binnenkrijgen dan meer…

Vergelijk alle spaarrentes

Wil je de rentes een beetje in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Rente Update!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Ben van woensdag oktober 13, 2021 11:06
    Zolang de ECB ONDER INVLOED STAAT VAN goldmann Sachs zal de rente idioot laag blijven.Met name Italie-Draghi- zal hiervan blijven profiteren,om zo hun staatsschuld goedkoop te financieren.
    Huizenkopers en gepensioneerden zijn hiervan de dupe.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek