Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huiseigenaren rijker dan huurders – verrassend?

Doorsnee vermogen woningbezitter 14x zo groot

Doorsnee vermogen woningbezitter 14x zo groot

Bijna alle nieuwssites besteden vanmorgen aandacht aan het bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat huiseigenaren bijna 14 keer zo rijk zijn als huurders. Is dat verrassend dan?

Vermogen zonder huis en hypotheek

Als eerste denk je nu misschien: ja logisch – de huizenprijzen zijn zo hoog, die overwaarde alleen al maakt je rijk als je een eigen woning hebt. Maar… in deze berekening is de waarde van de huizen en de bijbehorende hypotheken niet meegeteld. Het gaat dus om ‘overig vermogen’: spaargeld en beleggingen. 

Cijfers van het CBS

Laten we eerst eens even naar de cijfertjes kijken. Vorig jaar hadden mensen met een eigen huis in doorsnee een overig vermogen van € 36.300 – terwijl de doorsnee huurder niet verder komt dan € 2.600. Dat is een groot verschil!  Huiseigenaren die tussen 55 en 65 jaar oud zijn zitten er het warmst bij met een doorsnee vermogen van € 50.000. Ook blijkt dat het vermogen van huurders sinds 2013 bijna niet is toegenomen, terwijl de bezitters van een koopwoning hun vermogen met €10.500 zagen stijgen.

Doorsnee vermogen (excl eigen woning) 1 januari 2020

Interessant en confronterend – maar niet verrassend

Interessant en best wel confronterend, deze cijfers. Het laat zien hoe groot de verschillen in Nederland zijn als het over geld gaat. Dat het verschil zo groot is tussen huurders en woningbezitters verbaast me toch niet, eerlijk gezegd. Waarom niet?

Hogere inkomens hebben vaker eigen woning

Nou ja, het is toch al een hele tijd zo dat de meeste mensen met een aardig inkomen ernaar streven om een huis te kopen. Met een leuk inkomen is de kans dat je geld overhoudt om vermogen op te bouwen natuurlijk groter dan met een laag inkomen. Het lijkt mij dus vrij logisch dat er meer mensen met een eigen huis zijn die geld overhouden om te sparen en beleggen, dan in de groep die een woning huurt.

Sparen voor groot onderhoud

Met een eigen huis moet je bovendien ook sparen voor groot onderhoud. Als het goed is houden woningbezitters daar rekening mee, reserveren ze geld voor als er grote kosten komen voor de woning. Een deel van hun vermogen zal dus bestemd zijn voor – of ooit uitgegeven worden aan – de woning. Huurders hoeven dat niet te doen; het onderhoud van hun huis komt voor rekening van de verhuurder. 

Overwaarde bij vermogen door verkoop

Bovendien – in de vermogens zit dan wel niet de waarde van de huidige woning, maar er zijn natuurlijk ook veel mensen die in de loop van hun ‘woonverleden’ een huis hebben verkocht met overwaarde. Als je die niet (helemaal) in een ander huis hebt gestopt geeft dat een leuke boost aan je vermogen.

Huis verkopen overwaarde

Zelf ben ik zo’n voorbeeld. Kocht een appartement toen ik 25 was, verkocht dat negen jaar later met een forse winst. Ik was inmiddels ingetrokken bij mijn man – in zijn koopwoning. Die verkochten we een jaar of 13 later weer, met winst. Die overwaarde ging overigens wel in het nieuwe huis. Plus nog een deel van de erfenis van m’n schoonmoeder, waar ook vooral geld vrijkwam uit de verkoop van haar eigen woning.

Zit huis kopen in de familie?

Dan kom je op een volgende logische verklaring: het kopen van een huis lijkt ook wel een beetje ‘in de familie’ te zitten. Tenminste – als ik om me heen kijk… de mensen die ik ken met een koopwoning hebben vaak ook ouders met een eigen huis. Of dat nu komt omdat die ouders hun kinderen stimuleren om een huis te kopen, zoals mijn ouders bij mij deden? Zodra het kon qua inkomen kocht ik dat appartement.

Maximale hypotheek berekenen

Overwaarde in erfenis

En als het kopen van een huis van ouder op kind gaat – dan komt de overwaarde bij het overlijden van de ouders ook bij die kinderen terecht. Die kinderen hebben dan een eigen huis én extra vermogen uit de erfenis, waardoor hun vermogen weer verder stijgt.

Huis geld waard

Woning verkopen bij armoede

Wie langdurig financiële problemen heeft zal bovendien op een gegeven moment vaak geen woningbezitter meer zijn. Er komt dan vanzelf een moment waarop je het huis gaat verkopen, al dan niet gedwongen. Daarna val je dus niet meer in de groep met een eigen woning en heb je waarschijnlijk ook geen spaargeld meer.

Doorsnee vermogen is niet gemiddeld

Tot slot zou je kunnen denken: van de allerrijksten heeft het merendeel een eigen huis… of nou ja, villa, paleis. Die echt grote vermogens hebben natuurlijk gevolgen voor het gemiddelde vermogen. Klopt – alleen heeft het CBS het hier niet over het gemiddelde – maar over het doorsnee vermogen.

Grootste vermogens hebben geen invloed op doorsnee

Dat maakt nogal verschil… Het doorsnee vermogen is echt iets anders dan het gemiddelde vermogen. Voor het berekenen van een gemiddelde tel je alle waarden bij elkaar op en deel je het door het aantal metingen. Doorsnee bereken je op een hele andere  manier:

Het doorsnee (mediane) vermogen is gelijk aan het middelste vermogen wanneer de vermogens van alle huishoudens van laag naar hoog worden gerangschikt. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit.

Het middelste van alle vermogens is een heel ander bedrag dan het gemiddelde. De echt grote vermogens hebben wél invloed op het gemiddelde, niet op het doorsnee vermogen. Het maakt namelijk niet uit hoe hoog de vermogens zijn die hoger zijn dan de middelste meting!

Kortom: de cijfers zijn interessant om te zien, maar persoonlijk vind ik de uitkomst niet zo verrassend… 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek