Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 9 november 2021, 08:55
#zorgverzekering

Na DSW is nu ook Menzis zover: de zorgpremie voor 2022 is bekend. De stijging is bovendien exact gelijk aan die van DSW: de premie gaat omhoog met € 3,25 per maand.

Premiestijging lager dan inschatting kabinet

Op Prinsjesdag gaf het kabinet nog een inschatting van de premiestijging voor volgend jaar - die zou uitkomen op € 2,75 per maand. Later werd dat bijgesteld: door de loonsverhoging van het zorgpersoneel zou de premiestijging toch neerkomen op gemiddeld € 44 per jaar - € 3,67 per maand. Om de stijging van de zorgpremie te beperken heeft Menzis reserves ingezet.

Zorgkosten in de toekomst

Die reserves zijn wel eindig. Over kosten van de zorg in de toekomst maakt de directie van Menzis zich zorgen:

De zorgkosten nemen de komende jaren verder toe als gevolg van verdere vergrijzing, de stijging van de zorgsalarissen, duurdere behandelingen en steeds effectievere maar ook duurdere medicijnen. Om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden moet er keuzes gemaakt worden en moet er meer focus gelegd worden op gezondheid en een gezonde leefstijl.

Wat wordt het eigen risico vanaf 2023?

Hierbij is het goed om te realiseren dat het eigen risico volgend jaar nog op € 385 staat, dat was bevroren tot en met 2022 - dus hoger kan ook niet. Die bevriezing loopt nu af. Wat er vanaf 2023 met het eigen risico gaat gebeuren is dus nog afwachten.

Keuzes bij Menzis

De genoemde premiestijging van € 3,25 gaat om de reguliere basisverzekering van Menzis: de naturapolis. Bij deze verzekeraar zijn nog twee andere basispolissen mogelijk: de Basis Vrij (restitutiepolis) en de Basis Voordelig (budgetpolis). 

Premies basisverzekering 2022 bekend op 9 november 2021

Collectieve zorgverzekering bij Menzis

In de praktijk zullen er niet veel mensen zijn die de basispremie betalen zoals die genoemd wordt. Veel verzekerden kunnen gebruik maken van een collectief via hun werkgever, gemeente of ledenorganisatie. Of van het open Leefkracht Collectief van Menzis, waarvan iedereen gebruik kan maken. De collectieven leveren een korting op, zowel op de basispremie als de premie voor aanvullende verzekeringen.

Zorgverzekering voor 2022 kiezen

Het moment waarop consumenten kunnen beslissen wat te doen met de zorgverzekering voor 2022 komt dichtbij. Uiterlijk op 12 november - aankomende vrijdag - moet en alle zorgpremies bekend zijn gemaakt door de verzekeraars. Vanaf dan is het mogelijk om de polissen voor het nieuwe jaar met elkaar te vergelijken.

Zorgverzekeringen 2022 vergelijken

Wil je eens goed naar je zorgpolis kijken voor 2022?

Meld je aan voor onze Update Zorgverzekeringen in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.