Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremie in 2022 met 31 euro omhoog

Eigen risico zorgverzekering blijft volgend jaar gelijk

Eigen risico zorgverzekering blijft volgend jaar gelijk

Ieder jaar brengt het kabinet op Prinsjesdag een schatting naar buiten over de zorgpremie voor het komende kalenderjaar. Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2022 gemiddeld uit zal komen op 125,75 euro per maand. Dat is 2,75 euro per maand (31 euro per jaar) hoger dan in 2021. Deze verhoging is volgens het kabinet nodig om de alsmaar stijgende kosten in de zorg voor een deel op te vangen. Het eigen risico blijft in 2022 gelijk: 385 euro.

Schatting zorgpremie

De totale kosten voor de zorg lopen volgend jaar naar verwachting op tot ongeveer 93 miljard euro. Dit blijkt uit de miljoenennota die gisteren naar buiten is gekomen. Een deel van deze kosten wordt gefinancierd doordat (vrijwel) iedere volwassen Nederlander maandelijks een premie betaald voor zijn of haar verplichte zorgverzekering.

De overheid geeft dus ieder jaar een schatting van wat de gemiddelde zorgpremie gaat worden, maar bepaalt de premies niet. Dat doen de zorgverzekeraars zelf. Of de schatting van het kabinet uitkomt, weten we daarom pas op 12 november 2021. Op die datum moeten alle zorgverzekeraars de premies voor 2022 bekendgemaakt hebben.

Bekijk de zorgpremies zodra ze bekend zijn

Eigen risico

Bij de zorgverzekering geldt een jaarlijks eigen risico. Dat is het bedrag dat iedereen voor de verkregen zorg uit het basispakket zelf moet betalen. Dit eigen risico blijft in 2022 gelijk, te weten 385 euro.

Compensatie voor lage inkomens

Niet voor iedereen nemen de zorgkosten volgend jaar toe. Mensen met een lager inkomen kunnen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Deze zal komend jaar met maximaal 3 euro per maand stijgen zodat deze groep gecompenseerd wordt voor de verwachte stijging van de zorgpremie.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek