Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 12 november 2021, 16:21
#zorgverzekering

OHRA verhoogt per 1 januari 2022 de premie van haar zorgverzekering met 2,70 euro (2,13%) per maand. Klanten van OHRA die gekozen hebben voor het standaard eigen risico van 385 euro, gaan in 2022 een premie van 129,45 euro per maand betalen. De premiestijging is lager dan de gemiddelde stijging die we tot nu toe in de markt hebben gezien. Nog niet alle premies voor 2022 zijn momenteel bekend: verzekeraars hebben vandaag de hele dag nog om hun premies bekend te maken.

OHRA heeft tevens bekendgemaakt dat ze vanaf 2022 geen restitutiepolis (volledig vrije zorgkeuze) meer aan zullen bieden. De verzekering wordt omgezet naar een combinatiepolis.

Vergelijk alle zorgpremies voor 2022

OHRA zorgpremie over de jaren

In onderstaande tabel staan de zorgpremies van OHRA in de afgelopen jaren.

Premie zorgverzekering OHRA tussen 2018 en 2022

Duidelijk is dat de premie behoorlijk gestegen is. Ook als je het vergelijkt met andere zorgverzekeringen, dan behoort OHRA niet bij de goedkoopste zorgverzekeraars in Nederland. Toch is de OHRA zorgverzekering al jaren een hele populaire verzekering in de markt. Dit hangt samen met het feit dat OHRA altijd een volledig vrije zorgkeuze aanbood (restitutieverzekering). En als je een zorgverzekering wilt met vrije zorgkeuze, dan blijkt OHRA wel bij de scherpste verzekeraars in de markt te behoren.

Vanaf 2022 geen restitutiepolis meer

Wat betreft deze volledige vrije keuze, gaat er dus wel iets veranderen vanaf 1 januari 2022. De verzekering wordt dus omgezet naar een combinatiepolis. Maar in de praktijk zal de wijziging voor het overgrote deel van de verzekerden weinig tot geen verschil maken.

  • Je kunt nog steeds zelf je zorgverlener / ziekenhuis kiezen
  • Je krijgt nog steeds bij de meeste zorgaanbieders - ook degenen waar OHRA geen contract mee heeft gesloten - 100% vergoed. Uitzonderingen zijn GGZ zorgaanbieders en wijkverpleegkundigen waar OHRA geen contract mee heeft. Daar krijg je vanaf 2022 maximaal 75% vergoed.

OHRA heeft deze wijziging doorgevoerd om de zorgkosten niet te ver op te laten lopen (en daarmee de premie). Blijkbaar geldt dus dat de kosten bij een deel van niet-gecontracteerde GGZ zorgaanbieders en wijkverpleegkundigen te veel opliepen.

Ben je op zoek naar de premie incl. aanvullende verzekeringen? Deze kun je vanaf morgen hier berekenen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.