Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen 20% hoger – evenaring record 2000

Grootste prijsstijging sinds start statistiek

Grootste prijsstijging sinds start statistiek

De huizenprijzen waren in november maar liefst 20,1% hoger dan een jaar eerder. Daarmee evenaart de prijsstijging de het niveau van februari 2000, wat de hoogste stijging was die sinds de start van deze statistiek in 1995 is gemeten.

Recordstijging huizenprijzen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dit cijfer bekend op basis van onderzoek van het CBS en het Kadaster. Het gaat daarbij om de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

Stijging in euro’s enorm

In 2000 – de vorige keer dat de prijzen procentueel zo hard stegen – was de gemiddelde transactieprijs voor een huis iets minder dan €160.000. In november 2021 was dit iets boven de €400.000. Waar de prijsstijging procentueel dus gelijk was, is het absolute bedrag waarmee de huizenprijzen gestegen zijn fors hoger.

Stijging huizenprijzen november 2021 - CBS

De prijsindex voor koopwoningen blijft duidelijk stijgen, elke maand wordt weer een nieuw record geboekt. Hoger dan nu zijn de huizenprijzen nog niet eerder geweest. De prijzen zijn inmiddels maar liefst 86% hoger bij vergelijking met het dal in juni 2013.

Aantal verkochte woningen fors gedaald

Er werden in november 2021 duidelijk minder woningen verkocht dan in dezelfde maand van 2020. Het waren er 16.048, 13% minder dan in november vorig jaar. Ook het totaal aantal in dit jaar verkochte woningen ligt lager dan in 2020: de daling is bijna 2%. 

Kleiner aanbod en prijzen te hoog

De oorzaak van de terugloop van het aantal woningverkopen ligt deels in het slinkende aanbod, deels in het hoge prijsniveau. Ook al kunnen mensen bij de huidige extreem lage hypotheekrente flinke bedragen lenen voor de aankoop van een woning – de grens van de maximale hypotheek die men kan of wil afsluiten is bij steeds meer mensen bereikt.

Maximale hypotheek berekenen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek