Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

20-jaars hypotheekrente nu ook verdubbeld

Rente op meest populaire rentevaste periode sinds oktober 2021 dubbel zo hoog

Rente op meest populaire rentevaste periode sinds oktober 2021 dubbel zo hoog

Een kleine 2 weken geleden schreven we al dat de laagste 10-jaars hypotheekrente binnen een paar maanden tijd verdubbeld was. Dat geldt nu ook voor de 20-jaars hypotheekrente. Waar je de rente in oktober nog 20 jaar vast kon zetten voor 1,17%, is de laagste rente voor de meest populaire rentevaste periode van dit moment sindsdien opgelopen naar 2,35%. En de rentestijging is voorlopig nog niet ten einde.

Hypotheekrentes stijgen explosief…

De afgelopen jaren leek het erop dat de hypotheekrentes alleen maar konden dalen. Record na record werd verbroken en in oktober van het afgelopen jaar kon je de hypotheekrente voor 10 jaar vast zetten voor minder dan een procent. Maar sinds oktober zien we dat hypotheekrentes toch ook omhoog kunnen. En vooral sinds begin februari gaat het hard: we zien de laatste weken dagelijks een groot aantal renteverhogingen langskomen. Sommige hypotheekinstellingen verhogen de rentes momenteel zelfs meer dan 1 keer per week.

Spectaculaire stijging hypotheekrentes in de afgelopen jaren

… maar niet alle rentelooptijden stijgen even hard

Als we de rentestijging per rentevaste periode bekijken, valt op dat niet alle looptijden een even grote stijging kennen.

  10-10-2021 08-04-2022 verschil
1 jaar 0,69% 1,00% 0,31%
2 jaar 0,70% 1,17% 0,47%
5 jaar 0,74% 1,59% 0,85%
10 jaar 0,83% 2,00% 1,17%
15 jaar 1,07% 2,25% 1,18%
20 jaar 1,17% 2,35% 1,18%
25 jaar 1,30% 2,43% 1,13%
30 jaar 1,37% 2,43% 1,06%

De 10-jaars rente is verhoudingsgewijs het meest gestegen. Maar ook de 20-jaars rente is inmiddels verdubbeld. En aangezien bij meer dan 50% van de hypotheken op dit moment voor deze renteperiode gekozen wordt, treft deze verdubbeling veel consumenten keihard in de portemonnee.

Komende week rentes verder omhoog

Het is lastig om te voorspellen wat de hypotheekrentes in de komende maanden zullen gaan doen. Dat hangt heel sterk af van de inflatieontwikkeling en wat het beleid van de Europese Centrale Bank zal worden in de rest van het jaar.

Maar duidelijk is dat de rentestijging voorlopig nog niet voorbij is want voor de komende week hebben al weer meer dan 10 banken de volgende renteverhoging aangekondigd…

Eenvoudig op de hoogte blijven van de hypotheekrente ontwikkeling?

Meld je aan voor onze gratis rente-updates!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek