Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente verdubbeld sinds laagste punt

10 jaars hypotheekrente bijna procent gestegen in half jaar tijd

10 jaars hypotheekrente bijna procent gestegen in half jaar tijd

De hypotheekrentes blijven maar stijgen. In oktober vorig jaar werden voor veel rentevaste periodes de laagste rentes ooit gemeten. Sindsdien stijgen de hypotheekrentes explosief. De laagste 10-jaars hypotheekrente is gestegen van 0,83% naar 1,78%. Dat is dus een (ruime) verdubbeling. En voorlopig lijken de rentes nog niet te gaan dalen.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Ontwikkeling hypotheekrente

In onderstaande tabel vergelijken we de laagste hypotheekrentes van vandaag met die van half oktober 2021.

  13-10-2021 28-03-2022 verschil
1 jaar 0,69% 0,85% 0,16%
5 jaar 0,74% 1,39% 0,65%
10 jaar 0,83% 1,78% 0,95%
20 jaar 1,17% 2,09% 0,92%
25 jaar 1,30% 2,23% 0,93%
30 jaar 1,37% 2,24% 0,87%

Bij de 10-jaars tarieven is de stijging het meest opvallend: meer dan verdubbeld en bijna een procent hoger. Maar ook bij de meest gekozen rentevaste periode van 20 jaar is de stijging voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie al opgelopen tot bijna 1 procent.

De rentes stijgen dus hard, maar zijn historisch gezien nog steeds heel laag, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Hypotheekrentes 10 en 20 jaar vast tussen 2012 en 28 maart 2022

Kapitaalmarktrente nog harder gestegen

De stijging van de hypotheekrente heeft te maken met de sterk gestegen inflatie en marktrentes. Als we kijken naar de Nederlandse kapitaalmarktrente, dan is deze zelfs nog veel sterker gestegen dan de hypotheekrente. In maart 2020 jaar stond de kapitaalmarktrente nog op -0.674. Vandaag (intraday) ligt de kapitaalmarktrente al een stuk boven de 0.8%. Dat is dus een stijging van ongeveer 1,5%!

Kapitaalmarktrente tussen 1 januari 2020 en 25 maart 2022

Het ziet er op dit moment dan ook naar uit dat de stijging van de hypotheekrente nog even door zal zetten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek