Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente VS in razend tempo omhoog

Snelle renteverhogingen Fed: gevolgen in Europa

Snelle renteverhogingen Fed: gevolgen in Europa

De Federal Reserve (Fed) – de centrale bank van de Verenigde Staten – heeft de rente wederom met 0,75% verhoogd. De rente in Amerika is in een razend tempo omhoog gestuwd: de beleidsrente staat er nu op 2,25 tot 2,5%.

Vierde renteverhoging Fed in 2022

Het is al de vierde renteverhoging die de Fed dit jaar doorvoert:

  • maart 2022: + 0,25%
  • mei 2022: + 0,5%
  • juni 2022: + 0,75%
  • juli 2022: + 0,75%

Dit tempo van het verhogen van de rente is niet gebruikelijk – het is sinds het begin van de jaren tachtig niet meer voorgekomen.

Tempo waarschijnlijk omlaag

In zijn toelichting op deze renteverhoging heeft voorzitter Jerome Powell aangegeven dat het tempo van de verhogingen nu waarschijnlijk omlaag gaat. Anders zou het de economie te veel kunnen schaden: een te snelle verhoging van de rente kan zorgen voor een recessie. Op de financiële markten ging tot nu toe uit van een volgende verhoging met 0,5% in september. Door deze uitspraken van Powell wordt daar nu enigszins aan getwijfeld.

Inflatie beteugelen

De volgende renteverhoging zal sterk bepaald worden door de cijfers: de ontwikkeling van de economische groei en de inflatie in de Verenigde Staten. Het streven van de Fed is – net als bij de Europese Centrale Bank (ECB) – een inflatie van rond de 2%. Net als in Europa is daarvan momenteel geen sprake:

Inflatie in de Verenigde Staten 1956-2022
Inflatie in de Verenigde Staten sinds 1956

ECB veel trager

In Europa is pas deze maand de eerste renteverhoging doorgevoerd: een eerste stap van 0,5%, waardoor de beleidsrente van de ECB voor het eerst sinds 2014 niet meer negatief is. De stand van die beleidsrente op 0,0% en het tempo van de renteverhogingen door de ECB staan in schril contrast met de stappen van de Fed. De situatie in de Verenigde Staten is duidelijk anders dan in Europa.

Inflatie in Europa tijdelijker?

Bij ons gaat men er vanuit dat de inflatie tijdelijker is dan in de VS, dat die in Europa vooral veroorzaakt wordt door de oorlog in Oekraïne. Dat is in Amerika niet in aan de orde, zij zijn zelfvoorzienend in alles. Echter: de fors hogere rente aan de andere kant van de oceaan kan wel zorgen voor extra problemen aan onze kant: de dollar wordt duurder, en daarmee alles dat in dollars afgerekend moet worden. Daarmee kan de snelle renteverhoging door de Fed bij ons een extra hoge inflatie veroorzaken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek