Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 19 augustus 2022, 12:01
#hypotheek #algemene rentes

De hypotheekrente houdt de gemoederen aardig bezig de laatste tijd. In de maand augustus wijzen de pijlen van de laatste rentewijzigingen weer omlaag, dat was eerder dit jaar wel anders.

Ongekend snelle stijging sinds februari 2022

Sinds februari ging de laagste rente voor hypotheken steeds verder omhoog, in een ongekend tempo. Dit werd veroorzaakt door een enorm snelle stijging van de kapitaalmarktrente. Op 31 december 2021 was deze nog negatief, in juni overschreed deze graadmeter even het niveau van 2%. 

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente - tm 19 aug 2022
Bron: HomeFinance.nl

Kapitaalmarktrente weer afgezwakt

Inmiddels ligt de kapitaalmarktrente alweer op een behoorlijk lager niveau, al schommelt het tarief doorlopend. Begin augustus kwam de grens van 1% alweer in beeld. Sindsdien klimt het de kapitaalrente met horten en stoten weer enigszins omhoog.

Laagste hypotheekrente stabieler

De hypotheekrente is stabieler dan de kapitaalmarktrente, banken veranderen vanzelfsprekend niet elke dag hun rentetarieven. De blauwe lijn in bovenstaande grafiek laat de laagste hypotheekrente zien (voor NHG-annuïteitenhypotheken met de rente 10 jaar vast). Door verhogingen en verlagingen van individuele banken kan de aanbieder van de hypotheek met de laagste rente vanzelfsprekend wisselen.

Piek in juli

Het topniveau van de hypotheekrente in 2022 werd tot nu toe bereikt in juli, toen de 10-jaarsrente de 3,5% aantikte. Een enorme stijging ten opzichte van begin dit jaar, toen dit tarief nog beneden de 1% lag. De piek zien we ongeveer een maand na de piek in de kapitaalmarktrente.

Verlaging hypotheekrente met vertraging

Sinds begin augustus hebben heel veel banken hun hypotheekrente weer verlaagd. Daarmee volgen ze de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, zoals altijd met enige vertraging (ook hier van ongeveer een maand).

Hypotheekrente kan verder omlaag

Het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente geeft de indruk dat de laagste hypotheektarieven nog wel verder omlaag kunnen. De marge die banken op dit moment maken op hypotheken is groot.

Laagste hypotheekrente op dit moment

Als een bank graag meer hypotheken wil afsluiten is een renteverlaging een prima methode: wie bovenaan staat in de vergelijkingen van goedkoopste hypotheken trekt de meeste nieuwe klanten aan. Voor zo'n renteverlaging lijkt nog wel ruimte te zijn.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente volgen?

Dat doe je via onze handige MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.