Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente bij heel veel banken omlaag

Piek in hypotheektarieven weer voorbij - daalt rente verder?

Piek in hypotheektarieven weer voorbij – daalt rente verder?

De hypotheekrente houdt de gemoederen aardig bezig de laatste tijd. In de maand augustus wijzen de pijlen van de laatste rentewijzigingen weer omlaag, dat was eerder dit jaar wel anders.

Ongekend snelle stijging sinds februari 2022

Sinds februari ging de laagste rente voor hypotheken steeds verder omhoog, in een ongekend tempo. Dit werd veroorzaakt door een enorm snelle stijging van de kapitaalmarktrente. Op 31 december 2021 was deze nog negatief, in juni overschreed deze graadmeter even het niveau van 2%. 

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente - tm 19 aug 2022
Bron: HomeFinance.nl

Kapitaalmarktrente weer afgezwakt

Inmiddels ligt de kapitaalmarktrente alweer op een behoorlijk lager niveau, al schommelt het tarief doorlopend. Begin augustus kwam de grens van 1% alweer in beeld. Sindsdien klimt het de kapitaalrente met horten en stoten weer enigszins omhoog.

Laagste hypotheekrente stabieler

De hypotheekrente is stabieler dan de kapitaalmarktrente, banken veranderen vanzelfsprekend niet elke dag hun rentetarieven. De blauwe lijn in bovenstaande grafiek laat de laagste hypotheekrente zien (voor NHG-annuïteitenhypotheken met de rente 10 jaar vast). Door verhogingen en verlagingen van individuele banken kan de aanbieder van de hypotheek met de laagste rente vanzelfsprekend wisselen.

Piek in juli

Het topniveau van de hypotheekrente in 2022 werd tot nu toe bereikt in juli, toen de 10-jaarsrente de 3,5% aantikte. Een enorme stijging ten opzichte van begin dit jaar, toen dit tarief nog beneden de 1% lag. De piek zien we ongeveer een maand na de piek in de kapitaalmarktrente.

Verlaging hypotheekrente met vertraging

Sinds begin augustus hebben heel veel banken hun hypotheekrente weer verlaagd. Daarmee volgen ze de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, zoals altijd met enige vertraging (ook hier van ongeveer een maand).

Hypotheekrente kan verder omlaag

Het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente geeft de indruk dat de laagste hypotheektarieven nog wel verder omlaag kunnen. De marge die banken op dit moment maken op hypotheken is groot.

Laagste hypotheekrente op dit moment

Als een bank graag meer hypotheken wil afsluiten is een renteverlaging een prima methode: wie bovenaan staat in de vergelijkingen van goedkoopste hypotheken trekt de meeste nieuwe klanten aan. Voor zo’n renteverlaging lijkt nog wel ruimte te zijn.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente volgen?

Dat doe je via onze handige MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek