Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG-grens flink omhoog in 2023

Meer ruimte voor hypotheek met NHG

Meer ruimte voor hypotheek met NHG

In 2023 kunnen veel meer mensen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. De koopsomgrens die daarvoor gehanteerd wordt gaat volgend jaar met € 50.000 omhoog.

Kostengrens NHG-hypotheek

Op dit moment is de kostengrens voor een NHG-hypotheek nog € 355.000. Wie een huis koopt voor een prijs die boven deze grens ligt kan geen gebruik maken van deze aantrekkelijke hypotheekgarantie.

NHG - Nationale Hypotheek Garantie

Voordeel door Nationale Hypotheek Garantie

Het voordeel van een NHG-hypotheek is tweeledig: de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vergoedt een eventueel verlies bij gedwongen verkoop én de hypotheekrente is aanzienlijk lager dan bij een hypotheek zonder NHG.

Hypotheekrentes op dit moment

Zekerheid voor huiseigenaar en hypotheekbank

Die lagere hypotheekrente heeft alles te maken met de zekerheid die NHG biedt. Dit is niet alleen een veilig idee voor de huiseigenaar, ook de bank loopt hierdoor nauwelijks risico.

Opvang restschuld bij gedwongen verkoop

Als blijkt dat de klant de hypotheeklasten langdurig niet betaalt en het huis daardoor verkocht moet worden kan de bank de eventueel resterende hypotheekschuld declareren bij NHG. Het lage risico voor de bank vertaalt zich in een forse korting op de hypotheekrente.

Forse verhoging NHG-grens

De nieuwe grens voor een NHG-hypotheek wordt € 405.000. Wie kiest voor Energie Besparende Voorzieningen kan zelfs een hypotheek tot € 429.300 met NHG afsluiten.

Stijging NHG grens

Geen verrassing

Deze forse verhoging is geen verrassing, de huizenprijzen zijn enorm gestegen. De huidige grens van €355.000 is niet meer toereikend om een grote groep in staat te stellen een hypotheek met NHG af te sluiten. 

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zegt hierover: 

Het is belangrijk dat veel kopers toegang houden tot een hypotheek met NHG. Zeker gezien de huidige schaarste op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen. Kopers lopen met de NHG minder financiële risico’s en betalen vaak een lagere hypotheekrente. Ook krijgen kopers hulp bij het financieren van het verduurzamen van hun huis. Door de forse verhoging van de NHG-grens krijgen meer huizenkopers financiële zekerheid.

Kosten voor NHG blijven gelijk

Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek betaalt de huizenkoper een borgtochtprovisie van 0,6% over het hypotheekbedrag. Die kosten zijn snel terugverdiend met het rentevoordeel dat een hypotheek met NHG biedt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek