Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 12 oktober 2022, 07:51
#hypotheek

In 2023 kunnen veel meer mensen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. De koopsomgrens die daarvoor gehanteerd wordt gaat volgend jaar met € 50.000 omhoog.

Kostengrens NHG-hypotheek

Op dit moment is de kostengrens voor een NHG-hypotheek nog € 355.000. Wie een huis koopt voor een prijs die boven deze grens ligt kan geen gebruik maken van deze aantrekkelijke hypotheekgarantie.

NHG - Nationale Hypotheek Garantie

Voordeel door Nationale Hypotheek Garantie

Het voordeel van een NHG-hypotheek is tweeledig: de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vergoedt een eventueel verlies bij gedwongen verkoop én de hypotheekrente is aanzienlijk lager dan bij een hypotheek zonder NHG.

Hypotheekrentes op dit moment

Zekerheid voor huiseigenaar en hypotheekbank

Die lagere hypotheekrente heeft alles te maken met de zekerheid die NHG biedt. Dit is niet alleen een veilig idee voor de huiseigenaar, ook de bank loopt hierdoor nauwelijks risico.

Opvang restschuld bij gedwongen verkoop

Als blijkt dat de klant de hypotheeklasten langdurig niet betaalt en het huis daardoor verkocht moet worden kan de bank de eventueel resterende hypotheekschuld declareren bij NHG. Het lage risico voor de bank vertaalt zich in een forse korting op de hypotheekrente.

Forse verhoging NHG-grens

De nieuwe grens voor een NHG-hypotheek wordt € 405.000. Wie kiest voor Energie Besparende Voorzieningen kan zelfs een hypotheek tot € 429.300 met NHG afsluiten.

Stijging NHG grens

Geen verrassing

Deze forse verhoging is geen verrassing, de huizenprijzen zijn enorm gestegen. De huidige grens van €355.000 is niet meer toereikend om een grote groep in staat te stellen een hypotheek met NHG af te sluiten. 

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zegt hierover: 

Het is belangrijk dat veel kopers toegang houden tot een hypotheek met NHG. Zeker gezien de huidige schaarste op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen. Kopers lopen met de NHG minder financiële risico’s en betalen vaak een lagere hypotheekrente. Ook krijgen kopers hulp bij het financieren van het verduurzamen van hun huis. Door de forse verhoging van de NHG-grens krijgen meer huizenkopers financiële zekerheid.

Kosten voor NHG blijven gelijk

Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek betaalt de huizenkoper een borgtochtprovisie van 0,6% over het hypotheekbedrag. Die kosten zijn snel terugverdiend met het rentevoordeel dat een hypotheek met NHG biedt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.