Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 3 november 2022, 08:14
#algemene rentes

De Federal Reserve (Fed, centrale bank van de Verenigde Staten) gisteren bekendgemaakt de Amerikaanse rente opnieuw flink te verhogen. Opnieuw komt er 0,75% bij - dat is al de zesde renteverhoging in Amerika dit jaar.

Inflatie beteugelen

Het doel van de renteverhogingen is het beteugelen van de hoge inflatie. De voedselprijzen stijgen in de VS in een enorm tempo terwijl de lonen achterblijven. De renteverhogingen moeten ervoor zorgen dat de groei van de economie wat vertraagt, waardoor de prijzen minder snel stijgen. 

Amerikaanse rente in 2022 van 0,25% naar 4,00%

Begin dit jaar stond de Amerikaanse basisrente nog op 0,25%. In maart kwam de eerste verhoging, nog met een voorzichtige 0,25%. De volgende stap in mei was er één van 0,5%, daarna volgden verhogingen van 0,75% in juni, juli en september - en nu voor de vierde keer.

Rentewijzigingen Amerikaanse centrale bank sinds 2020

Met deze verhoging komt de basisrente uit op 4,00%. Zo hoog is het tarief niet geweest sinds de Fed de rente in januari 2008 verlaagde van 4,25 naar 3,5%. Dat is dus bijna 15 jaar geleden. 

Fed-rente vs ECB-rente

De ontwikkeling van de Amerikaanse basisrente in beeld, afgezet tegen de refirente van de Europese Centrale Bank (ECB):

Ontwikkeling van de Amerikaanse en Europese rente tussen 2008 en november 2022

De ECB verhoogde vorige week de rente ook met 0,75% - maar loopt in totaal nog behoorlijk achter op de rentebesluiten van de Fed. Dat zagen we in 2008 en 2009 ook gebeuren. In de periode van 2016 tot 2019 voerde de Fed het renteniveau ook snel op, terwijl er in Europa niets gebeurde. Dit jaar zien we weer dat de richting van de rente wel overeenkomt, al is het bij de ECB minder snel opgepakt dan in de Verenigde Staten.

Niet de laatste renteverhoging in de VS

Dit zal waarschijnlijk niet de laatste renteverhoging in Amerika zijn. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft gehint op een verdere stijging van de rente - wel in kleinere stappen. Powell wil vooral niet te snel stoppen met de renteverhogingen. Wat hem betreft is het minder erg om de rente teveel te verhogen dan te weinig.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.