Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente VS weer met 0,75 procent omhoog

Amerikaanse rente in 2022 van 0,25 tot 4,00 procent.

Amerikaanse rente in 2022 van 0,25 tot 4,00 procent.

De Federal Reserve (Fed, centrale bank van de Verenigde Staten) gisteren bekendgemaakt de Amerikaanse rente opnieuw flink te verhogen. Opnieuw komt er 0,75% bij – dat is al de zesde renteverhoging in Amerika dit jaar.

Inflatie beteugelen

Het doel van de renteverhogingen is het beteugelen van de hoge inflatie. De voedselprijzen stijgen in de VS in een enorm tempo terwijl de lonen achterblijven. De renteverhogingen moeten ervoor zorgen dat de groei van de economie wat vertraagt, waardoor de prijzen minder snel stijgen. 

Amerikaanse rente in 2022 van 0,25% naar 4,00%

Begin dit jaar stond de Amerikaanse basisrente nog op 0,25%. In maart kwam de eerste verhoging, nog met een voorzichtige 0,25%. De volgende stap in mei was er één van 0,5%, daarna volgden verhogingen van 0,75% in juni, juli en september – en nu voor de vierde keer.

Rentewijzigingen Amerikaanse centrale bank sinds 2020

Met deze verhoging komt de basisrente uit op 4,00%. Zo hoog is het tarief niet geweest sinds de Fed de rente in januari 2008 verlaagde van 4,25 naar 3,5%. Dat is dus bijna 15 jaar geleden. 

Fed-rente vs ECB-rente

De ontwikkeling van de Amerikaanse basisrente in beeld, afgezet tegen de refirente van de Europese Centrale Bank (ECB):

Ontwikkeling van de Amerikaanse en Europese rente tussen 2008 en november 2022

De ECB verhoogde vorige week de rente ook met 0,75% – maar loopt in totaal nog behoorlijk achter op de rentebesluiten van de Fed. Dat zagen we in 2008 en 2009 ook gebeuren. In de periode van 2016 tot 2019 voerde de Fed het renteniveau ook snel op, terwijl er in Europa niets gebeurde. Dit jaar zien we weer dat de richting van de rente wel overeenkomt, al is het bij de ECB minder snel opgepakt dan in de Verenigde Staten.

Niet de laatste renteverhoging in de VS

Dit zal waarschijnlijk niet de laatste renteverhoging in Amerika zijn. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft gehint op een verdere stijging van de rente – wel in kleinere stappen. Powell wil vooral niet te snel stoppen met de renteverhogingen. Wat hem betreft is het minder erg om de rente teveel te verhogen dan te weinig.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek