Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 november 2022, 12:05
#sparen

Het Zweedse Klarna heeft de rente op hun vrij opneembare spaarrekening verhoogd naar 0,95%. Daarmee biedt de bank vanaf nu de hoogste spaarrente voor vrij sparen in de markt. Klarna neemt de toppositie over van Renault Bank uit Frankrijk die de rente eerder deze week verhoogd heeft naar 0,85%. Het wachten is op de eerste bank die een rente van minimaal 1% aan gaat bieden.

Alle spaarrentes vergelijken

Flinke stijging op de rentemarkten

De rentes zijn sinds eind vorig jaar aan een spectaculaire opmars bezig. De belangrijkste reden is de historisch hoge inflatie. De rentestijging begon met name bij de langlopende rentes zoals de kapitaalmarktrente en de hypotheekrentes.

Ontwikkeling van de kapitaalmarktrente en hypotheekrente tussen november 2021 en 2022

De kortlopende rentes bleven in het begin van 2022 nog achter. Sinds de Europese Centrale Bank een paar maanden geleden de rente is gaan verhogen, zien we echter dat de kortlopende rentes ook hard oplopen. Dit geldt voor de ECB rente, de Euribor rentes, maar dus ook voor de spaarrentes.

Ontwikkeling van de ECB rente, spaarrente en Euribor rente tussen november 2021 en 2022

Buitenlandse banken versus Nederlandse banken

De hoogste spaarrentes worden op dit moment geboden door buitenlandse banken. De top 3 bestaat uit een Zweedse (Klarna), een Franse (Renault Bank) en een Estlandse bank (Bigbank). Op de vierde plek vinden we Yapi Kredi Bank. Een van oorsprong Turkse bank die al lang in Nederland actief is en ook onder het Nederlandse garantiestelsel valt. 

Verreweg het meeste spaargeld in Nederland staat bij de Rabobank, ING Bank en Rabobank. Deze banken zijn helemaal onderaan de rentelijsten te vinden. Op dit moment ontvang je als spaarder bij deze banken nog geen rente (of 0,01%). Per 1 december gaan de rentes ook bij deze banken omhoog naar 0,25%. De kans is echter levensgroot dat er bij de toppers in de rentevergelijkingen dan al fors meer dan 1% spaarrente geboden wordt. Wil je een redelijke spaarrente, dan moet je dus niet bij de Nederlandse grootbanken zijn.

Kijk ook even naar de deposito rentes

Voor spaarders die 0,95% nog niet voldoende vinden en het spaargeld even kunnen missen, kan deposito sparen heel interessant zijn. Zelfs bij een looptijd van 6 maanden is op dit moment al 1,80% mogelijk. En die deposito rente loopt snel op als je het geld langer kunt en wilt missen.

Vergelijk alle deposito rentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.