Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ATB faillissement lijkt met sisser af te lopen voor spaarder

DNB heeft voorgeschoten geld terug - saldi boven ton krijgen ook geld

DNB heeft voorgeschoten geld terug – saldi boven ton krijgen ook geld

In april van dit jaar ging het mis met ATB Bank / FIBR – de bank met Russische roots in ons land. De bank ging failliet en spaarders moesten een beroep doen op de spaargarantie via De Nederlandsche Bank (DNB).

Sancties tegen Rusland oorzaak faillissement

De sancties tegen Russische bedrijven vanwege de oorlog in Oekraïne deden de bank de das om. Andere banken blokkeerden geld van FIBR en ATB Bank vanwege die sancties. Ook trokken IT-bedrijven en advocaten hun handen van de bank af. Al snel bleek dit te leiden tot een faillissement, het depositogarantiestelsel werd door DNB in werking gezet.

Nieuws over afwikkeling faillissement ATB

Inmiddels is er ruim een half jaar verstreken en is er nieuws over de afwikkeling van het faillissement van Amsterdam Trade Bank (ATB).

DNB heeft 666 miljoen euro teruggekregen

DNB heeft het totale bedrag dat voorgeschoten werd om gedupeerde spaarders te compenseren – 666,2 miljoen euro – inmiddels teruggekregen van de curatoren van ATB. Vanuit de spaargarantie zijn spaarders gecompenseerd tot een maximum van € 100.000 per persoon.

Ook niet-gegarandeerd spaargeld lijkt vergoed te worden

Het uitgangspunt van de curatoren is dat ook spaarders met meer dan € 100.000 hun geld uiteindelijk volledig terugkrijgen. Op de website van de bank staat vermeld:

Update 7 oktober 2022. Curatoren ATB betalen op korte termijn tussentijds 85% aan rekeninghouders met een saldo van meer dan EUR 100.000 op datum faillissement. 85% wordt berekend over de vordering boven EUR 100.000 per datum faillissement. Curatoren gaan ervan uit dat zij uiteindelijk de rekeninghouders volledig zullen kunnen betalen. Gelet op de stand van de boedel en het onderzoek naar de hoogte van de vorderingen, wordt op dit moment 85% betaald. Curatoren gebruiken voor de uitbetaling het rekeningnummer dat rekeninghouders hebben opgegeven aan DNB voor een uitkering uit het depositogarantiefonds. Aan rekeninghouders die zich nog niet gemeld hebben bij DNB, zal nog geen betaling worden gedaan.  

Dit is geen juridisch bindende toezegging. Curatoren behouden zich uitdrukkelijk alle rechten en weren voor.

Vergoeding tot 85% van spaargeld

In een volgende update van 1 november wordt gemeld dat de aangekondigde betalingen (tot 85% van het bedrag boven € 100.000) zijn voorbereid en ingevoerd, maar dat de uitvoering vertraging heeft opgelopen. De verwachting was dat de betaling begin/midden november geregeld zou zijn. Dat zou dus inmiddels gebeurd moeten zijn.

Resterende 15% waarschijnlijk ook

Het uitgangspunt is dat ook de resterende 15% uiteindelijk terugkomt bij de spaarders. De curatoren zijn er duidelijk over dat dit geen belofte is, geen zekerheid, wel de verwachting. 

Vergelijk spaarmogelijkheden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek