Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 22 april 2022, 20:39
#banken en verzekeraars #sparen

Amsterdam Trade Bank is failliet: De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het besloten tot de toepassing van het depositogarantiestelsel voor de bank. Dat betekent dat de spaarders van FIBR / AT Bank via dit stelsel hun geld terugkrijgen.

AT Bank & FIBR: Russische achtergrond

Het was deze week bijzonder onrustig rond de bank met Russische oorsprong. Amsterdam Trade Bank is een Nederlands bedrijf met een Nederlandse bankvergunning, maar onderdeel van de Russische Alfabank. Deze bank is opgericht door oligarch Mikhail Friedman - die meegenomen is in de steeds verdergaande sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Verkoop Amsterdam Trade Bank mislukt

Eerder deze week werd bekend dat Amsterdam Trade Bank 'in de etalage' stond - de Russen wilden de bank verkopen. Na het mislukken van een voorgenomen overname en het bekend worden van de verkoopintentie ontstond er paniek onder rekeninghouders. 

Faillissement uitgesproken, garantiestelsel geactiveerd

Vanmiddag heeft de rechtbank Amsterdam het faillissement van Amsterdam Trade Bank uitgesproken, waarna DNB het depositogarantiestelsel heeft geactiveerd. Spaarders met een rekening bij ATB of FIBR kunnen via de centrale bank hun geld opvragen tot een maximum van € 100.000 per persoon. Mocht er tijdelijk geld op de rekening staan in verband met de aan- en verkoop van een eigen woning, dan kan het bedrag oplopen tot maximaal € 500.000 per persoon.

Genoeg geld in garantiefonds

De bank heeft ruim 23.000 particuliere spaarders, de meeste wonen in Nederland. Toch zijn er ook zo'n 6.000 Duitse klanten van AT Bank. Het gaat om een totaalbedrag van zo'n 700 miljoen euro. Het depositogarantiefonds van de Nederlandse banken bevat momenteel meer dan 3 miljard euro.

Alle informatie van DNB

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.