Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

AT Bank / FIBR failliet – spaargarantie in werking

DNB past depositogarantiestelsel toe voor Amsterdam Trade Bank

DNB past depositogarantiestelsel toe voor Amsterdam Trade Bank

Amsterdam Trade Bank is failliet: De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het besloten tot de toepassing van het depositogarantiestelsel voor de bank. Dat betekent dat de spaarders van FIBR / AT Bank via dit stelsel hun geld terugkrijgen.

AT Bank & FIBR: Russische achtergrond

Het was deze week bijzonder onrustig rond de bank met Russische oorsprong. Amsterdam Trade Bank is een Nederlands bedrijf met een Nederlandse bankvergunning, maar onderdeel van de Russische Alfabank. Deze bank is opgericht door oligarch Mikhail Friedman – die meegenomen is in de steeds verdergaande sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Verkoop Amsterdam Trade Bank mislukt

Eerder deze week werd bekend dat Amsterdam Trade Bank ‘in de etalage’ stond – de Russen wilden de bank verkopen. Na het mislukken van een voorgenomen overname en het bekend worden van de verkoopintentie ontstond er paniek onder rekeninghouders. 

Faillissement uitgesproken, garantiestelsel geactiveerd

Vanmiddag heeft de rechtbank Amsterdam het faillissement van Amsterdam Trade Bank uitgesproken, waarna DNB het depositogarantiestelsel heeft geactiveerd. Spaarders met een rekening bij ATB of FIBR kunnen via de centrale bank hun geld opvragen tot een maximum van € 100.000 per persoon. Mocht er tijdelijk geld op de rekening staan in verband met de aan- en verkoop van een eigen woning, dan kan het bedrag oplopen tot maximaal € 500.000 per persoon.

Genoeg geld in garantiefonds

De bank heeft ruim 23.000 particuliere spaarders, de meeste wonen in Nederland. Toch zijn er ook zo’n 6.000 Duitse klanten van AT Bank. Het gaat om een totaalbedrag van zo’n 700 miljoen euro. Het depositogarantiefonds van de Nederlandse banken bevat momenteel meer dan 3 miljard euro.

Alle informatie van DNB

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 1. Reactie op: Esther van zaterdag april 23, 2022 13:28
  Tot een bedrag van €100.000 krijg je vergoed. Heb je een en/of rekening met je partner krijg je tot €200.000 vergoed. Als het goed is krijgen we morgen een brief hoe verder te handelen.

 2. Reactie op: Peter van woensdag april 27, 2022 19:35
  Dat hoeft niet. Je krijgt dan uit het faillissement nog geld terug. Tenminste: als daar geld vandaan komt. Bij vorige faillissementen zoals Icesave en DSB kregen rekeninghouders alles of vrijwel alles terug.

 3. Reactie op: Esther van zaterdag april 30, 2022 15:40
  Er zijn circa 1.250 spaarders, die meer dan een ton bij de ATB hadden staan. Waarom het spaargeld niet verdeeld over verschillende banken tot maximaal een ton?

  Maar volgens de directie van de bank kunnen deze spaarders ook volledig gecompenseerd worden. Het zal alleen wel iets langer duren, als ik het artikel in het FD zo lees.

  “De curator van de failliete Amsterdam Trade Bank (ATB) sleept Microsoft en Amazon voor de rechter. Vanwege sancties tegen Rusland hebben de Amerikaanse techreuzen verschillende IT-systemen platgelegd. De curator kan daardoor niet bij informatie die nodig is om het faillissement af te wikkelen. De voorzieningenrechter moet daar een einde aan maken.”

  “Curator Job van Hooff van advocatenkantoor Stibbe spreekt van een bijzonder faillissement. ‘Normaal heb je als curator vooral discussies over geld. Nu is er én geld én de wil om te betalen.”

  “Het grootste gedeelte van de ATB-spaarders, circa €700 mln aan rekeningen, wordt gecompenseerd door het depositogarantiestelsel van DNB. Op basis van een inventarisatie van de curator lijkt een bedrag van €30 mln niet gedekt. Dat betreft geld van circa 1250 particulieren, die meer dan een ton hebben gestald bij de bank, en niet onder het depositogarantiestelsel vallen.”

  “De ATB-directie gaat uit van een rooskleuriger scenario: zij stelt dat de bank liquide genoeg is om iedereen te compenseren.”

  Lees het volledige artikel op: https://fd.nl/bedrijfsleven/1437755/curator-amsterdam-trade-bank-sleept-microsoft-en-amazon-voor-de-rechter

 4. Reactie op: Nemrut van maandag mei 2, 2022 17:16
  Zeer veel dank voor je updates Nemrut!
  Bij mij thuis is zo ongeveer de hel losgebarsten!
  Als zelfstandigen geen pensioen kunnen opbouwen.
  Om toch iets van een pensioentje op te bouwen, ben ik nu maar in loondienst als verpleegkundige.
  Door deze ellende geen tijd om alles uit te zoeken, en rechtsbijstandverzekering heeft 10 – 15 werkdagen wachttijd….
  Superblij dus met jouw bijdragen, Nemrut!

 5. Reactie op: Nemrut van donderdag mei 5, 2022 20:41
  Nemrut, heel attent van je!
  Inderdaad een brief ontvangen van de curator.

  De rechtsbijstandverzekering schreef me echter het volgende:
  “De curator zet u op de lijst met alle andere schuldeisers. De curator gaat het vermogen van het bedrijf uiteindelijk verdelen onder de verschillende schuldeisers. Sommige schuldeisers hebben meer recht om hun geld te krijgen. Bijvoorbeeld de bank of de Belastingdienst. Vaak is er daarna geen geld meer over om de andere schuldeisers terug te betalen. Wij hebben hier helaas ook geen invloed op, omdat het volgens de
  de wettelijke regels zal moeten verlopen.”

  Afwachten dus maar hoe het uitpakt, Nemrut.

 6. Reactie op: Nemrut van zondag mei 8, 2022 07:08
  Wederom dank, Nemrut.
  Onderstaand is wellicht ook relevante informatie:
  “Een curator moet zich, anders dan een advocaat, richten op het belang van de boedel maar kan dat naar eigen inzicht doen en mag zelf bepalen wat naar zijn inzicht de best te verrichten (rechts)handelingen zijn. Bij de uitoefening van zijn taak moet de curator een veelvoud aan keuzes maken waardoor een weging van tegenstrijdige belangen eerder regel dan uitzondering is.”

  https://www.amsadvocaten.nl/de-rechtsgebieden/insolventierecht/aansprakelijkheid-curator/

 7. Reactie op: Nemrut van donderdag mei 26, 2022 17:56
  Prachtig dat DNB het zo vlot afwikkelt. Echter, de lening om mijn investeringen te bekostigen was gebaseerd op 100.000+45.000 dat bij ATB stond. Grote vrees dat ik die 45.000 euro niet meer kan vorderen. In ieder geval zal het nog jaren op zich laten wachten.

  Heb als kleine ondernemer verhoudingsgewijs een goede rechtsbijstandverzekering, betaal daar jaarlijks een fors bedrag  voor. Zij kunnen helaas niets voor me betekenen.
  Dus hoop ik erachter te komen wie ook individuele schuldeisers zijn. Collectief kunnen we dan misschien een advocatenkantoor bekostigen die voor de groep gedupeerden een vinger aan de pols houdt. Dit naast de controlerende functie van een rechter-commissaris. Immers, uit de reactie van Esther op Nemrut(8/5) valt op te maken dat het toch nog verkeerd kan gaan. Gedupeerden zouden gezamenlijk bijvoorbeeld kunnen benaderen/bekostigen: Amsa, dit advocatenkantoor haalt Esther aan in haar reactie(15/5) op Nemrut.
  De moeilijkheid is echter om contactgegevens te achterhalen van andere gedupeerde (ex-)ondernemers.

 8. Reactie op: Nemrut van dinsdag juni 7, 2022 13:33
  Bij een faillissement staan particulieren vaak (of misschien wel altijd) achter in de rij van schuldeisers.

  In het artikel lees ik dat de DNB het bedrag van het depositogarantiestelsel gaat verhalen op de bank: “Gelet op de goede kapitalisatie van ATB, is de kans reëel dat de uitkering van DNB in zijn geheel wordt terugbetaald uit het faillissement.”

  Ik meende dat het uit een soort stroppenpot kwam, waar alle banken aan mee moeten betalen, maar als ik het zo lees, dan heeft DNB het alleen maar voorgeschoten.

  Ik hoop voor je dat de curator er in slaagt de bezittingen en vorderingen van de bank tegen een goede prijs te verkopen. Misschien blijft er dan nog iets over ter compensatie van de restantvorderingen van particuliere spaarders. Erg vervelend voor je dat het nog wel een hele tijd kan duren voordat je daar duidelijkheid over krijgt.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek