Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 22 april 2022, 09:47 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Die zag ik nog niet helemaal aankomen: Rabobank klanten hebben problemen met het overboeken van hun spaargeld bij FIBR (voorheen AT Bank) naar hun tegenrekening bij de Rabo. Dat is wel een dingetje natuurlijk.

Sancties tegen Rusland en Russische banken

Zo'n anderhalve maand geleden schreven we al over de invloed van de sancties tegen Rusland op banken met een Russische achtergrond, zoals FIBR - dat voorheen AT Bank heette en dochter is van Alfabank, dat weer opgericht is door de Russische oligarch Mikhail Fridman. Even in een notendop. De banden met Rusland zijn er dus duidelijk, maarrrr FIBR is een Nederlands bedrijf met een Nederlandse bankvergunning. Dus zou er niets aan de hand moeten zijn, was de stelling van de bank zelf. 

Sancties EU richting Russische banken

Nu de sancties zijn aangescherpt en zich vanuit de EU richten op - jawel - de Russische banken, blijkt het toch even anders te zijn. Op de website van de Rabobank is te lezen bij de Veelgestelde vragen van ondernemers rondom de situatie in Oekraïne:

Kan ik nog betalingen doen en/of ontvangen met Alfabank? Nee, dit is niet mogelijk. Rabobank verzorgt geen inkomend en uitgaand betalingsverkeer met Alfabank. Uitgaande transacties worden geblokkeerd en teruggestuurd. Inkomende transacties worden geblokkeerd en bevroren. Dit geldt ook voor de daaraan gelieerde banken Amsterdam Trade Bank (ATB) en FIBR. Dit is ingegeven door het sanctiebeleid van de EU in combinatie met de risicobereidheid van de bank.

Geld vanaf FIBR tegengehouden door Rabobank

Wat is het gevolg? Spaarders die hun geld bij FIBR hebben staan en dit willen opnemen - die kunnen er niet bij als de tegenrekening bij de Rabobank loopt. Dat blijkt wel uit de recente reacties onder bovengenoemd artikel.

Opnemen helemaal niet mogelijk?

Daarin staat ook een reactie waarbij blijkt dat geld opnemen bij FIBR nu 'tijdelijk niet mogelijk' is. Deze bezoeker heeft een tegenrekening bij ING.

Amsterdam Trade Bank in de verkoop

Wat misschien ook een rol speelt is het bericht dat Fridman Amsterdam Trade Bank in de verkoop heeft gezet - dat was eerder deze week in het FD te lezen. Interessant is dat dit eerst bevestigd werd door een medewerker, waarna de directie schriftelijk liet weten dat 'die medewerker geen woordvoerder is van de bank' - en dat de directie van AT Bank zelf 'geen commentaar' heeft. Dan weten we wel genoeg toch?

Achtergrond van opnameproblemen?

Of dit ook de achtergrond is van de problemen om geld op te nemen... dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Een bank die in de etalage staat kan en mag natuurlijk niet de tegoeden vasthouden die mensen gewoon willen opnemen. 

Geld opnemen tijdelijk niet mogelijk

Het feit dat FIBR geld niet kan overboeken naar bijvoorbeeld Rabobank is wellicht een logischer verklaring voor de 'tijdelijk niet mogelijk' melding. Ik zou me kunnen voorstellen dat Rabo niet de enige bank is die gelden vanaf banken met een Russische achtergrond tegenhoudt. Als alle Nederlandse banken dat doen, is het misschien makkelijker om gewoon maar te zeggen dat je tijdelijk geen geld kunt overboeken.

Antwoord DNB op vraag over gevolgen sancties

In maart heb ik ook nog een vraag gesteld bij De Nederlandsche Bank (DNB) over FIBR, AT Bank en de gevolgen van de sancties voor Nederlandse spaarders. Het antwoord dat ik kreeg was weinig zeggend:

Hartelijk dank voor uw e-mail over FIBR. U geeft aan de vraag te hebben gekregen of spaargeld daar nog veilig staat gezien de situatie rondom Oekraïne en Rusland. Allereerst, vervelend om te lezen dat men zich zorgen maakt. Echter, kan De Nederlandsche Bank (DNB) die vraag niet beantwoorden. Het is DNB namelijk niet toegestaan om in te gaan op individuele onder toezicht staande instellingen.

Wél kan ik u meegeven dat Amsterdam Trade Bank NV een Nederlandse bank is, onder toezicht staat van DNB en valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Dit betekent dat tegoeden daar per persoon tot maximaal EUR 100.000 beschermd zijn, mocht de bank failliet gaan of in financiële problemen komen door bevriezing van de tegoeden door ingestelde sancties.. .... Verder is het de taak van FIBR om hun klanten te informeren.

Dus. Niets nieuws, behalve dat ze niet alleen een faillissement van de bank benoemen als trigger voor het in werking stellen van het depositogarantiestelsel, maar ook het 'in financiële problemen komen door bevriezing van tegoeden door ingestelde sancties'. Als de bánk daardoor in problemen komt. Het lijkt voor mij niet alsof AT Bank of FIBR nu in de problemen is, alleen de spaarders die hun geld willen opnemen wél.

Welke banken blokkeren geld van FIBR en AT Bank?

Meer zinnigs kunnen wij er op dit moment ook niet over zeggen. We zijn bijzonder benieuwd naar de ervaringen van FIBR-klanten met het opnemen van hun geld... en de reacties de banken waar de tegenrekening loopt. Houdt alleen Rabobank geld vanaf deze bank tegen, of doen ING, ABN Amro, SNS, ASN, Knab, Triodos, Bunq en andere betaalbanken dat ook?

UPDATE: AT BANK / FIBR FAILLIET: SPAARGARANTIE IN WERKING

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.