Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Banken blokkeren geld van FIBR en AT Bank!

Overboeken van spaargeld naar tegenrekening lukt niet

Overboeken van spaargeld naar tegenrekening lukt niet

Die zag ik nog niet helemaal aankomen: Rabobank klanten hebben problemen met het overboeken van hun spaargeld bij FIBR (voorheen AT Bank) naar hun tegenrekening bij de Rabo. Dat is wel een dingetje natuurlijk.

Sancties tegen Rusland en Russische banken

Zo’n anderhalve maand geleden schreven we al over de invloed van de sancties tegen Rusland op banken met een Russische achtergrond, zoals FIBR – dat voorheen AT Bank heette en dochter is van Alfabank, dat weer opgericht is door de Russische oligarch Mikhail Fridman. Even in een notendop. De banden met Rusland zijn er dus duidelijk, maarrrr FIBR is een Nederlands bedrijf met een Nederlandse bankvergunning. Dus zou er niets aan de hand moeten zijn, was de stelling van de bank zelf. 

Sancties EU richting Russische banken

Nu de sancties zijn aangescherpt en zich vanuit de EU richten op – jawel – de Russische banken, blijkt het toch even anders te zijn. Op de website van de Rabobank is te lezen bij de Veelgestelde vragen van ondernemers rondom de situatie in Oekraïne:

Kan ik nog betalingen doen en/of ontvangen met Alfabank? Nee, dit is niet mogelijk. Rabobank verzorgt geen inkomend en uitgaand betalingsverkeer met Alfabank. Uitgaande transacties worden geblokkeerd en teruggestuurd. Inkomende transacties worden geblokkeerd en bevroren. Dit geldt ook voor de daaraan gelieerde banken Amsterdam Trade Bank (ATB) en FIBR. Dit is ingegeven door het sanctiebeleid van de EU in combinatie met de risicobereidheid van de bank.

Geld vanaf FIBR tegengehouden door Rabobank

Wat is het gevolg? Spaarders die hun geld bij FIBR hebben staan en dit willen opnemen – die kunnen er niet bij als de tegenrekening bij de Rabobank loopt. Dat blijkt wel uit de recente reacties onder bovengenoemd artikel.

Opnemen helemaal niet mogelijk?

Daarin staat ook een reactie waarbij blijkt dat geld opnemen bij FIBR nu ’tijdelijk niet mogelijk’ is. Deze bezoeker heeft een tegenrekening bij ING.

Amsterdam Trade Bank in de verkoop

Wat misschien ook een rol speelt is het bericht dat Fridman Amsterdam Trade Bank in de verkoop heeft gezet – dat was eerder deze week in het FD te lezen. Interessant is dat dit eerst bevestigd werd door een medewerker, waarna de directie schriftelijk liet weten dat ‘die medewerker geen woordvoerder is van de bank’ – en dat de directie van AT Bank zelf ‘geen commentaar’ heeft. Dan weten we wel genoeg toch?

Achtergrond van opnameproblemen?

Of dit ook de achtergrond is van de problemen om geld op te nemen… dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Een bank die in de etalage staat kan en mag natuurlijk niet de tegoeden vasthouden die mensen gewoon willen opnemen. 

Geld opnemen tijdelijk niet mogelijk

Het feit dat FIBR geld niet kan overboeken naar bijvoorbeeld Rabobank is wellicht een logischer verklaring voor de ’tijdelijk niet mogelijk’ melding. Ik zou me kunnen voorstellen dat Rabo niet de enige bank is die gelden vanaf banken met een Russische achtergrond tegenhoudt. Als alle Nederlandse banken dat doen, is het misschien makkelijker om gewoon maar te zeggen dat je tijdelijk geen geld kunt overboeken.

Antwoord DNB op vraag over gevolgen sancties

In maart heb ik ook nog een vraag gesteld bij De Nederlandsche Bank (DNB) over FIBR, AT Bank en de gevolgen van de sancties voor Nederlandse spaarders. Het antwoord dat ik kreeg was weinig zeggend:

Hartelijk dank voor uw e-mail over FIBR. U geeft aan de vraag te hebben gekregen of spaargeld daar nog veilig staat gezien de situatie rondom Oekraïne en Rusland. Allereerst, vervelend om te lezen dat men zich zorgen maakt. Echter, kan De Nederlandsche Bank (DNB) die vraag niet beantwoorden. Het is DNB namelijk niet toegestaan om in te gaan op individuele onder toezicht staande instellingen.

Wél kan ik u meegeven dat Amsterdam Trade Bank NV een Nederlandse bank is, onder toezicht staat van DNB en valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Dit betekent dat tegoeden daar per persoon tot maximaal EUR 100.000 beschermd zijn, mocht de bank failliet gaan of in financiële problemen komen door bevriezing van de tegoeden door ingestelde sancties.. …. Verder is het de taak van FIBR om hun klanten te informeren.

Dus. Niets nieuws, behalve dat ze niet alleen een faillissement van de bank benoemen als trigger voor het in werking stellen van het depositogarantiestelsel, maar ook het ‘in financiële problemen komen door bevriezing van tegoeden door ingestelde sancties’. Als de bánk daardoor in problemen komt. Het lijkt voor mij niet alsof AT Bank of FIBR nu in de problemen is, alleen de spaarders die hun geld willen opnemen wél.

Welke banken blokkeren geld van FIBR en AT Bank?

Meer zinnigs kunnen wij er op dit moment ook niet over zeggen. We zijn bijzonder benieuwd naar de ervaringen van FIBR-klanten met het opnemen van hun geld… en de reacties de banken waar de tegenrekening loopt. Houdt alleen Rabobank geld vanaf deze bank tegen, of doen ING, ABN Amro, SNS, ASN, Knab, Triodos, Bunq en andere betaalbanken dat ook?

UPDATE: AT BANK / FIBR FAILLIET: SPAARGARANTIE IN WERKING

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

  1. Reactie op: Jogoman van vrijdag april 22, 2022 10:32
    ook ik heb gebeld. zelfde verhaal. overigens zei de bankmedewerker dat er vandaag nog bericht uitgaat naar de klanten via mail en/of de site van fibr.

  2. Reactie op: Ria van vrijdag april 22, 2022 12:28
    Bij mij dezelfde situatie, ook tegenrekening van ING. Hopelijk komt er snel toegang, is inderdaad zorgelijk.

  3. Reactie op: D.v.M van vrijdag april 22, 2022 18:36
    Het moederbedrijf Amsterdam Trade Bank heeft zelf faillissement aangevraagd.
    FIBR is een handelsnaam van dezelfde bank en is dus ook failliet.

    Maar het goede nieuws: ons spaargeld is veilig en wordt binnenkort door DNB teruggestort (zie het bericht hieronder).

  4. Reactie op: Nemrut van vrijdag april 22, 2022 18:22
    No swet, komt allemaal goed, alles gaat bijna automatisch. Helaas ook al eens meegemaakt met het faillissement van de DSB bank.

  5. Reactie op: Gerard van vrijdag april 22, 2022 18:49
    Ik kreeg het net Spaans benauwd. Maar het komt goed, we moeten de brief van DNB afwachten. Maar ik ben er nog niet uit waar ik dit geld op moet en kan storten. Rabo doet moeilijk ivm banden Rusland.

  6. Reactie op: marja van vrijdag april 22, 2022 11:24
    Ik vertrouwde het al eerder niet toen ik bericht kreeg dat Atb- Fibr. is geworden. 4 april alle tegoeden laten overschrijven naar de ING Bank. zelfde dag stond alle tegoeden op mijn rekening en voorlopig op een spaarrekening gezet van de ING Bank.

  7. Reactie op: joke verbrugge van vrijdag april 22, 2022 20:25
    Paniek is een slechte raadgever. Volgende week krijg je een brief van het deposito garantiestelsel tot € 100.000.- of 2x 100.000.- terug. Even geduld.

  8. Reactie op: Nemrut van vrijdag april 22, 2022 19:00
    gewoon je spaargeld toevertrouwen aan een ECHTE Nederlandse bank en anders gewoon onder je matras verstoppen met alle risico’s van dien

  9. Reactie op: Esther van zaterdag april 23, 2022 13:14
    Sancties, zijn naar mijn mening belachelijk en een ” Schot in eigen benen”, ga zo door !!

  10. Reactie op: wil van woensdag april 27, 2022 10:23
    Rekeninghouders van ATB en FIBR kunnen hun spaargeld, incl. rente vanaf vandaag terugvragen. DNB streeft ernaar om het geld de volgende werkdag al over te maken. Complimenten aan DNB: goed en supersnel geregeld!

    Je moet je met DigiD aanmelden op dit portaal van DNB: https://dgsp.dnb.nl/welkom

  11. Reactie op: BM van vrijdag mei 20, 2022 08:48
    Amsterdam Trade Bank heeft 95 procent van de gedupeerde spaarders vergoed.

    95 procent van het gegarandeerde spaargeld van de failliete Amsterdam Trade Bank (ATB) is inmiddels uitgekeerd aan rekeninghouders. Dat laat toezichthouder De Nederlandsche Bank weten.

    18.121 rekeninghouders hebben samen 635,3 miljoen euro gekregen. Er worden bedragen uitgekeerd tot 100.000 euro. De Nederlandsche Bank zegt dat ook een vergoeding beschikbaar blijft voor alle rekeninghouders die nog geen contact hebben opgenomen. Volgens de toezichthouder gaat het bij hen om kleinere bedragen.

    Er zijn ook nog 23.000 zogenoemde slapende rekeningen waar geen transacties namens de rekeninghouder hebben plaatsgevonden in de twee jaar voorafgaand aan het faillissement. Volgens de administratie van de failliete bank gaat het hier om in totaal zo’n 1,9 miljoen euro.

    Amsterdam Trade Bank is een dochter van de Russische Alfa Bank. Ongeveer 80 procent van alle ATB-klanten heeft de vergoeding opgevraagd. Het bankroet van ATB is het eerste faillissement van een bank in ons land sinds dat van DSB Bank in 2009.

    https://nos.nl/index.php/artikel/2430051-amsterdam-trade-bank-heeft-95-procent-van-de-gedupeerde-spaarders-vergoed

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek