Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijs daalt snel

Sterkste daling sinds 2013

Sterkste daling sinds 2013

In de maand november zijn de huizenprijzen in Nederland verder gedaald. De daling is al eerder ingezet: sinds augustus worden woningen elke maand minder waard, met in november de sterkste daling sinds 2013.

Huizen werden 1% goedkoper

Afgelopen maand werden koopwoningen gemiddeld 1% goedkoper. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de daling zelf anders formuleert: Prijsstijging koopwoningen vlakt in november verder af.

Nog lichte stijging huizenprijzen op jaarbasis

Daarbij vergelijkt het CBS de huizenprijzen met dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van november 2021 zijn de prijzen vorige maand nog enigszins gestegen: er werd 4,9% meer betaald voor een huis. In oktober was dat nog 7,8%.

Duidelijke daling van maand tot maand

Van maand-tot-maand bekeken is er echter al vier maanden sprake van een daling van de huizenprijzen, zoals blijkt uit deze grafiek:

 Prijsindex bestaande koopwoningen tm november 2022 - CBS.nl

De gemiddelde transactieprijs voor bestaande koopwoningen was in november €423.124 – in oktober was dat nog € 428.079.

Veel minder huizen verkocht in 2022

De fors gestegen hypotheekrente heeft duidelijk gevolgen voor de woningmarkt. In de afgelopen 11 maanden zijn er in Nederland 171.767 huizen van eigenaar gewisseld – dat is ruim 16% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Transacties bestaande koopwoningen tm november 2022 - Kadaster / CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek