Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Maximale rente lening omhoog!

Rente op krediet vanaf 1 januari 2023 naar maximaal 12%

Rente op krediet vanaf 1 januari 2023 naar maximaal 12%

Per 1 januari 2023 is de maximale kredietrente verhoogd. Deze stond op 10% – vanaf de start van dit jaar is dit 12%. Dit betekent dat voor een consumptief krediet nu meer rente in rekening  gebracht mag worden.

Maximale kredietvergoeding & wettelijke rente

De maximale kredietvergoeding is gekoppeld aan de ‘wettelijke rente’. Dat is de rente die een schuldeiser in rekening mag brengen bij een betalingsachterstand, bijvoorbeeld het te laat betalen van een factuur. Er zijn twee niveaus van wettelijke rente:

  • wettelijke rente voor handelstransacties – die staat op dit moment op 12%
  • wettelijke rente voor niet-handelstransacties – sinds 1 januari 2023 4%

Consumptief krediet

Consumptieve kredieten – leningen aan particulieren, denk aan persoonlijke leningen, rood staan op een betaalrekening, creditcard kredieten, betaling in termijnen – vallen onder de niet-handels transacties en hebben dus een wettelijke rente van 4%. Voor het bepalen van de maximale kredietvergoeding wordt de wettelijke rente verhoogd met een vaste opslag, die is op dit moment 8%.

Leningen vergelijken

Opslag op wettelijke rente blijft 8%

Voorheen was die opslag 12%. In augustus 2020 is die opslag verlaagd. Dat had te maken met de coronacrisis: het doel was om mensen die daardoor geraakt werden enigszins te ondersteunen. Door het verlagen van de opslag ging de maximale leenrente toen omlaag van 14% naar 10%.

Verhoging wettelijke rente

De bedoeling van die verlaging was dat deze tijdelijk zou zijn: in eerste instantie tot 1 maart 2021. Deze werd vervolgens verlengd tot 1 september 2021 en inmiddels lijkt de 8% opslag een standaard waarde te zijn. De verhoging van de maximale rente naar 12% komt voort uit de verhoging van de wettelijke rente, niet van de opslag.

Maximale leenrente – info Rijksoverheid

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek