Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 januari 2023, 11:48
#zorgverzekering

Nadat eerder al het plan bekend werd om het maximale eigen risico per zorgbehandeling te beperken, is nu ook bekend per wanneer die nieuwe regel ingaat: per 2025.

Nieuwe eigen risico spreiding gaat in per 2025

De verwachting was dat het per 2024 zou worden, of misschien al dit jaar. Gisteren werd bekendgemaakt dat het 2025 is geworden: vanaf dan wordt het eigen risico per behandeling maximaal € 150.

Eigen risico zorgverzekering

Waarom wordt het eigen risico gespreid?

De verwachting is dat ongeveer 1 miljoen verzekerden dan per jaar gemiddeld € 100 minder aan eigen risico voor zorg kwijt zullen zijn. Ook moet de maatregel ervoor zorgen dat mensen minder snel zullen afzien van zorg wanneer zij deze wél nodig hebben.

Tegelijkertijd is het idee dat mensen langer nadenken over een volgende behandeling als het eigen risico niet al volledig opgebruikt is door een eerste behandeling. Dat zou ervoor moeten zorgen dat er in totaal minder zorgkosten gemaakt worden in Nederland.

Het toepassen van het verplicht eigen risico kan slimmer en daar is de ingreep op gericht. De aanpassing betekent voor velen een lastenverlichting, terwijl niemand méér eigen risico hoeft te betalen. De hervorming van het eigen risico draagt daarnaast bij aan de betaalbaarheid van de zorg.

Verplicht eigen risico tot en met 2025 bevroren op € 385

Daarnaast is ook de bevriezing van het totale verplichte eigen risico per jaar verlengd tot en met 2025. Het bedrag van € 385 per verzekerde was eerder vastgezet tot en met 2022. Dat gaf de ruimte om het eigen risico vanaf 2023 weer verder te laten stijgen. Voorlopig is dat dus niet meer aan de orde, nu het bedrag tot 2026 bevroren is.

Zorgverzekering 2023 nog kiezen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.