Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Maatregelen tegen WOZ-bezwaarbureaus

No cure no pay bezwaar tegen WOZ-waarde op de schop

No cure no pay bezwaar tegen WOZ-waarde op de schop

De overheid gaat maatregelen nemen tegen de commerciële WOZ-bezwaarbureaus. De kosten rijzen de pan uit en het WOZ-systeem dreigt vast te lopen door het grote aantal ingediende bezwaren.

Hoge WOZ-waarde: protesteren of profiteren?

Winst voor de bureaus

WOZ-bezwaarbureaus stimuleren burgers om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking en nemen hen het bijbehorende werk uit handen. Dat doen ze no cure, no pay – daardoor lijkt het voor de burger alleen maar winst te kunnen opleveren. De werkelijke winst is voor de bureaus: met miljoenen kostende reclamecampagnes verleiden ze de burger daarom om via hen bezwaar te maken bij de gemeente.

Gemeente vergoedt proceskosten

In de praktijk krijgt het bureau proceskosten vergoed van de gemeente. Die kosten kunnen per geval oplopen tot € 600 – en bij bezwaar kan daar nog eens € 1.700 bijkomen. Die vergoeding van proceskosten is niet aan de orde als de burger zelf bezwaar indient.

WOZ waarde gaat hard omhoog

Kosten uiteindelijk verhaald op burger

Dit systeem kost de gemeenten veel geld. Om de gemeentebegroting rond te krijgen worden die kosten uiteindelijk weer verhaald op de burger. Ondertussen maken de bureaus mooie winsten voor relatief weinig werk.

Maatregelen overheid op komst

Staatssecretaris Van Rij wil een aantal maatregelen invoeren om deze situatie te veranderen. Het doel: verlaging van de kosten voor de gemeenten en een minder zware belasting van het WOZ-systeem.

Proceskosten uitbetalen aan burger

Het plan is om de vergoeding van de proceskosten niet meer aan de bureaus uit te betalen, maar aan de burger. Zo wordt duidelijker hoe hoog de kosten zijn en moet het bureau kosten in rekening gaan brengen bij de klant.

Geld voor burger

Vergoedingen flink omlaag

Bovendien worden de vergoedingen flink verlaagd. Ze worden meer in verhouding gebracht met het werk dat de bureaus verrichten.

Bezwaar zonder officiële procesgang

Tot slot wil Van Rij het voor de burger ook makkelijker maken om zonder officiële procesgang de WOZ-waarde te corrigeren. In direct contact met de gemeente moet het ook mogelijk worden om de WOZ-waarde bij te stellen.

Profiteren van hoge WOZ-waarde

Een hoge WOZ-waarde kan ook voordeel opleveren: de rente van lopende hypotheken kan er vaak door verlaagd worden. Benieuwd of jouw hypotheekrente ook omlaag kan?

Bespreek het met een hypotheekexpert!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Wim van zaterdag maart 11, 2023 11:06
    Onze woning is ook met 25% gestegen in 1 jaar. Belachelijk veel, maar als ik eerlijk ben zou ik de woning absoluut niet verkopen tegen de WOZ waarde. De verkoopwaarde is nog 25% hoger. Als je ziet hoe snel de woningen qua waarde wijzigen en dat de overheid alle woningen moet waarderen, denk ik dat veel Nederlanders eerder jarenlang een veel te lage waarde hebben gehad dan te hoog. Dat je een deskundige in moet kunnen schakelen, vind ik ook. Maar dat de kosten dan flink op kunnen lopen en bij de overheid komen te liggen is belachelijk. Je kunt voor 200 euro een taxatie laten uitvoeren. Ben je het niet eens met de waarde, investeer dan die 200 euro zelf. Vind je dat het niet waard, dan moet je je afvragen of een procedure wel de juiste route is. Het procederen wordt door deze buro’s gestimuleerd (baat het niet, dan…). Dat kost veel te veel geld. Terecht dat de overheid ingrijpt.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek