Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie in juni iets gedaald

Prijseffecten van brandstof, voeding en energie

Prijseffecten van brandstof, voeding en energie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat de inflatie in de maand juni 2023 uitgekomen is op 5,7%. Dit is gelijk aan de snelle raming van begin deze maand en iets lager dan de prijsstijging in mei.

Prijsstijging in juni 2023: 5,7%

De consumentenprijzen voor goederen en diensten lagen in de afgelopen maand 5,7% hoger dan in juni 2022. Dat is een lichte verlaging ten opzichte van de inflatie in de maand mei, toen deze uitkwam op 6,1%.

Inflatie in Nederland tm juni 2023 - CBS.nl

Het CBS bepaalt twee inflatiecijfers: één met en één zonder de prijseffecten van energie en motorbrandstoffen. Die laatste lag de afgelopen maanden hoger: 7,2% in juni, 7,9% in mei.

Brandstofprijzen

De prijzen van brandstof lagen in mei (18,3%) en juni (23,2%) van dit jaar fors lager dan in dezelfde maand van 2022. Daarmee zorgden de brandstofprijzen voor een lagere inflatie.

Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen waren in juni 13,1% duurder dan in juni 2022. Toch gaf dat een daling van de inflatie ten opzichte van de maand mei, aangezien de prijsstijging van voeding toen op jaarbasis 15,2% was.

Energieprijzen

De energieprijzen hadden een verhogend effect op de inflatie. De tarieven lagen in juni wel 19,1% lager dan een jaar eerder – maar in mei was dat nog 24,9%.

Energietarieven vergelijken?

Nieuwe methode energieprijzen

Voor het meten van de energieprijzen gebruikt het CBS vanaf juni 2023 een nieuwe methode. Voorheen werden alleen de prijzen van nieuwe contracten meegenomen, nu wordt berekend welke prijzen huishoudens werkelijk betalen voor gas en stroom. Dat zorgt voor een ‘methodebreuk’ in het inflatiecijfer van juni.

Meer info over nieuwe methode

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek