Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 6 september 2017, 09:22
#zorgverzekering

Wat al eerder gevreesd werd lijkt steeds reëler te worden: een verdere stijging van de zorgpremie en het eigen risico voor de zorg. Dit zou volgens anonieme bronnen blijken uit conceptstukken voor Prinsjesdag.

Eigen risico naar 400 euro

Volgens die stukken zou het verplichte eigen risico mogelijk stijgen van de huidige € 385 naar € 400 per jaar. Dit zou nodig zijn om de stijgende zorgkosten het hoofd te bieden. Afgelopen jaar bleef het eigen risico voor het eerst in jaren gelijk.

Basispremie 6 euro per maand omhoog

Dezelfde stukken zouden aangeven dat de basispremie voor zorgverzekeringen volgend jaar met € 6 per maand omhoog gaat. De verandering van de basispremie is een indicatie van de voor de richting van de zorgpremie. Toch zegt het niet alles: de zorgverzekeraars bepalen immers zelf welke premie ze in rekening brengen voor hun zorgpolissen.

Zorgtoeslag stijgt ook

Als compensatie voor de hogere zorgkosten gaat de zorgtoeslag ook omhoog. Zo hebben mensen met lager inkomens minder last van de genoemde verhogingen. De koopkracht van de laagste inkomens wordt op die manier op peil gehouden.

Stijging zorgpremie van 200 euro?

Op AD.nl wordt zelfs gesproken over een verhoging van de zorgpremie met € 200 volgend jaar. Dat vreest zorgeconoom Wim Groot naar aanleiding van de cijfers van de zorginstellingen. Deze hebben door de bezuinigingen van de afgelopen jaren te weinig winst gemaakt - die winst komt nu voor het eerst uit onder de 1%. Groot beredeneert dat het geld voor verbeteringen in de zorg ergens vandaan moet komen. Naast extra geld van de overheid zal in zijn ogen de premie flink omhoog gaan. Hij denkt aan een stijging van zo'n € 20 per maand.

Een ruime maand geleden waarschuwde Chris Oomen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, ook al dat er voor 2018 een premiestijging aankomt.

Bekijk de zorgpremies van 2017 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.