zorgverzekeringen
Gepubliceerd op: 6-9-2017 om 09:22

Wat al eerder gevreesd werd lijkt steeds reëler te worden: een verdere stijging van de zorgpremie en het eigen risico voor de zorg. Dit zou volgens anonieme bronnen blijken uit conceptstukken voor Prinsjesdag.

Eigen risico naar 400 euro

Volgens die stukken zou het verplichte eigen risico mogelijk stijgen van de huidige € 385 naar € 400 per jaar. Dit zou nodig zijn om de stijgende zorgkosten het hoofd te bieden. Afgelopen jaar bleef het eigen risico voor het eerst in jaren gelijk.

Basispremie 6 euro per maand omhoog

Dezelfde stukken zouden aangeven dat de basispremie voor zorgverzekeringen volgend jaar met € 6 per maand omhoog gaat. De verandering van de basispremie is een indicatie van de voor de richting van de zorgpremie. Toch zegt het niet alles: de zorgverzekeraars bepalen immers zelf welke premie ze in rekening brengen voor hun zorgpolissen.

Zorgtoeslag stijgt ook

Als compensatie voor de hogere zorgkosten gaat de zorgtoeslag ook omhoog. Zo hebben mensen met lager inkomens minder last van de genoemde verhogingen. De koopkracht van de laagste inkomens wordt op die manier op peil gehouden.

Stijging zorgpremie van 200 euro?

Op AD.nl wordt zelfs gesproken over een verhoging van de zorgpremie met € 200 volgend jaar. Dat vreest zorgeconoom Wim Groot naar aanleiding van de cijfers van de zorginstellingen. Deze hebben door de bezuinigingen van de afgelopen jaren te weinig winst gemaakt - die winst komt nu voor het eerst uit onder de 1%. Groot beredeneert dat het geld voor verbeteringen in de zorg ergens vandaan moet komen. Naast extra geld van de overheid zal in zijn ogen de premie flink omhoog gaan. Hij denkt aan een stijging van zo'n € 20 per maand.

Een ruime maand geleden waarschuwde Chris Oomen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, ook al dat er voor 2018 een premiestijging aankomt.

Bekijk de zorgpremies van 2017 

Aangemaakt door Simon op 20-09-2017 19:20

Diefstal eerst 15 euro verhogen dan terug draaien 1 euro per maand er bij is een verschil 3 euro wat een weg gevers enkel maar halen

Aangemaakt door Rob op 07-09-2017 09:50

Ik hoorde gisteren dat een nieuw kabinet andere regels zou kunnen invoeren. Ook omdat tijdens de verkiezingen veel partijen het eigen risico juist wilden verlagen. Weet iemand of dat dan betekent dat er voor 2018 nog wijzigingen doorgevoerd worden? Of is het voor 2018 nu duidelijk en zouden eventuele wijzigingen pas later ingevoerd worden?

Aangemaakt door Jeroen op 07-09-2017 16:18

Hallo. Ik las dat de kans klein is dat het nog aangepast wordt dit jaar. Dat heeft deels te maken met de tijd: een nieuw kabinet is er nog niet en de tijd tot aan het moment dat de zorgverzekeringspremies bekend gemaakt zullen worden is nog maar een paar maanden. En ook gaat het om geld. Het verlagen van het eigen zorgrisico is heel duur en het is nog onduidelijk hoe dat opgevangen gaat worden. Helaas ziet het er dus gewoon naar uit dat we volgend jaar weer een stuk duurder uit zullen zijn.

Aangemaakt door Ron op 08-09-2017 17:40

Waarom denk je dat die formatie zo lang duurt? Het nieuwe kabinet wil gewoon dat er nog een paar maatregelen automatisch doorgaan zonder dat ze er zelf gezeur over krijgen. Het makkelijkste is om dat te doen door gewoon te wachten totdat wijzigingen niet meer makkelijk terug te draaien zijn. Dan kun je altijd zeggen dat het oude kabinet dat nog gedaan heeft....

Aangemaakt door Jeroen op 07-09-2017 08:30

Het einde is helaas nog lang niet in zicht. Zolang toeslagen meestijgen drukt het 2 maal zo hard op de netto betalers.

Aangemaakt door Rob op 07-09-2017 09:49

Precies. Het wordt echt wel heel duur zo.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.