Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremie en eigen risico gaan omhoog

Volgend jaar weer meer betalen voor zorg

Volgend jaar weer meer betalen voor zorg

Wat al eerder gevreesd werd lijkt steeds reëler te worden: een verdere stijging van de zorgpremie en het eigen risico voor de zorg. Dit zou volgens anonieme bronnen blijken uit conceptstukken voor Prinsjesdag.

Eigen risico naar 400 euro

Volgens die stukken zou het verplichte eigen risico mogelijk stijgen van de huidige € 385 naar € 400 per jaar. Dit zou nodig zijn om de stijgende zorgkosten het hoofd te bieden. Afgelopen jaar bleef het eigen risico voor het eerst in jaren gelijk.

Basispremie 6 euro per maand omhoog

Dezelfde stukken zouden aangeven dat de basispremie voor zorgverzekeringen volgend jaar met € 6 per maand omhoog gaat. De verandering van de basispremie is een indicatie van de voor de richting van de zorgpremie. Toch zegt het niet alles: de zorgverzekeraars bepalen immers zelf welke premie ze in rekening brengen voor hun zorgpolissen.

Zorgtoeslag stijgt ook

Als compensatie voor de hogere zorgkosten gaat de zorgtoeslag ook omhoog. Zo hebben mensen met lager inkomens minder last van de genoemde verhogingen. De koopkracht van de laagste inkomens wordt op die manier op peil gehouden.

Stijging zorgpremie van 200 euro?

Op AD.nl wordt zelfs gesproken over een verhoging van de zorgpremie met € 200 volgend jaar. Dat vreest zorgeconoom Wim Groot naar aanleiding van de cijfers van de zorginstellingen. Deze hebben door de bezuinigingen van de afgelopen jaren te weinig winst gemaakt – die winst komt nu voor het eerst uit onder de 1%. Groot beredeneert dat het geld voor verbeteringen in de zorg ergens vandaan moet komen. Naast extra geld van de overheid zal in zijn ogen de premie flink omhoog gaan. Hij denkt aan een stijging van zo’n € 20 per maand.

Een ruime maand geleden waarschuwde Chris Oomen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, ook al dat er voor 2018 een premiestijging aankomt.

Bekijk de zorgpremies van 2017 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Rob van donderdag september 7, 2017 09:50
    Hallo. Ik las dat de kans klein is dat het nog aangepast wordt dit jaar. Dat heeft deels te maken met de tijd: een nieuw kabinet is er nog niet en de tijd tot aan het moment dat de zorgverzekeringspremies bekend gemaakt zullen worden is nog maar een paar maanden. En ook gaat het om geld. Het verlagen van het eigen zorgrisico is heel duur en het is nog onduidelijk hoe dat opgevangen gaat worden. Helaas ziet het er dus gewoon naar uit dat we volgend jaar weer een stuk duurder uit zullen zijn.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek