HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Ruim 20% benut Wet Hillen

Vrijstelling van het eigenwoningforfait voor veel oudere woningbezitters

Vrijstelling van het eigenwoningforfait voor veel oudere woningbezitters

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte gisteren bekend dat bijna 22% van de woningeigenaren in 2016 gebruik maakte van de vrijstelling van het eigenwoningforfait. Het gaat daarbij vooral om vermogende ouderen.

Geen fiscale bijtelling

Er waren in 2016 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning. Daarvan benutte bijna 22% het voordeel van de Wet Hillen: de regeling die ervoor zorgt dat men per saldo geen werkelijke fiscale bijtelling krijgt voor de eigen woning.

Vermogende ouderen

Bij de helft van de huishoudens die de vrijstelling benutten was de hoofdkostwinner 68 jaar of ouder. Bijna 96% was 45 jaar of ouder. Het doorsnee vermogen was ruim € 93.000. Ook hebben deze huishoudens gemiddeld genomen een hoger inkomen dan huishoudens zonder vrijstelling.

Totaal 1,6 miljard euro

In totaal is er via de Wet Hillen voor 1,6 miljard euro vrijgesteld in 2016. Gemiddeld per huishouden was dat € 1.470. Het belastingvoordeel dat hierdoor is genoten verschilt per situatie – het is afhankelijk van het belastingtarief waarin het inkomen valt.

Wet Hillen afschaffen

Het kabinet wil de Wet Hillen afschaffen, waardoor de vrijstelling gaat vervallen. Met het verplicht aflossen op de hypotheek (sinds 2013) en het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar (sinds 2001) gaan de kosten van de regeling anders te hoog oplopen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen