Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ruim 20% benut Wet Hillen

Vrijstelling van het eigenwoningforfait voor veel oudere woningbezitters

Vrijstelling van het eigenwoningforfait voor veel oudere woningbezitters

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte gisteren bekend dat bijna 22% van de woningeigenaren in 2016 gebruik maakte van de vrijstelling van het eigenwoningforfait. Het gaat daarbij vooral om vermogende ouderen.

Geen fiscale bijtelling

Er waren in 2016 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning. Daarvan benutte bijna 22% het voordeel van de Wet Hillen: de regeling die ervoor zorgt dat men per saldo geen werkelijke fiscale bijtelling krijgt voor de eigen woning.

Vermogende ouderen

Bij de helft van de huishoudens die de vrijstelling benutten was de hoofdkostwinner 68 jaar of ouder. Bijna 96% was 45 jaar of ouder. Het doorsnee vermogen was ruim € 93.000. Ook hebben deze huishoudens gemiddeld genomen een hoger inkomen dan huishoudens zonder vrijstelling.

Totaal 1,6 miljard euro

In totaal is er via de Wet Hillen voor 1,6 miljard euro vrijgesteld in 2016. Gemiddeld per huishouden was dat € 1.470. Het belastingvoordeel dat hierdoor is genoten verschilt per situatie – het is afhankelijk van het belastingtarief waarin het inkomen valt.

Wet Hillen afschaffen

Het kabinet wil de Wet Hillen afschaffen, waardoor de vrijstelling gaat vervallen. Met het verplicht aflossen op de hypotheek (sinds 2013) en het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar (sinds 2001) gaan de kosten van de regeling anders te hoog oplopen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek