HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

A codering bij het BKR

Uitleg over financiële woorden

In de databestanden van het BKR wordt een betalingsachterstand gemeld met de letter ‘A’ bij het betreffende krediet, vandaar dat vaak gesproken wordt van een A-codering.

BKR staat voor Stichting Bureau Krediet Registratie. Het BKR houdt van alle consumenten in Nederland bij welke kredieten zij hebben. Op het moment dat een consument een achterstand oploopt bij de betaling van de (rente op) een krediet, dan wordt dit door de kredietverstrekker aan het BKR gemeld. In de databestanden van het BKR wordt deze betalingsachterstand getoond door de letter ‘A’ te vermelden bij het betreffende krediet. De letter A staat voor Achterstand. Vanwege de toevoeging van deze letter wordt vaak gesproken van een A-codering.



Het hebben van een A-codering is erg vervelend. Op het moment dat iemand met een A-codering een nieuw krediet of een hypotheek wenst af te sluiten, blijkt namelijk dat de meeste krediet- en hypotheekinstellingen geen lening wensen te verstrekken. Vanwege de A-codering bestaan er namelijk twijfels over de betalingsmoraal. Dit geldt ook nog (alhoewel in mindere mate) als de achterstand hersteld is. De gegevens over de achterstand blijven in het register staan tot 5 jaar nadat de achterstand is ingehaald.



Voor uitgebreide informatie over het BKR, klik hier.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Uitleg financiële woorden

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Vrijblijvend hypotheek aanvragen