Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Besparen op hypotheek maandlasten

Maandlast hypotheek: kan die omlaag?

Besparen door het aanpassen van hypotheek of verzekering

De meeste mensen met een eigen woning hebben ook een hypotheek: ze hebben geld geleend van de bank met als onderpand hun huis. Voor die hypotheek betalen ze elke maand een bedrag aan de geldverstrekker. Meestal bestaat die maandbedrag uit rente en aflossing.

Bereken de kosten voor rente en aflossing

In veel situaties blijft het hier niet bij. Vaak wordt er een levensverzekering afgesloten waardoor er ook een maandelijkse premie betaald wordt aan een verzekeraar. Het totaal van die betalingen noemen we de hypotheek maandlasten.

Door de hypotheek regelmatig goed tegen het licht te houden zijn er vaak behoorlijke besparingen op de maandlasten mogelijk. Besparing door een lagere hypotheekrente of een voordeliger verzekeringsdekking, er is meer mogelijk dan je denkt!


Lagere hypotheekrente

Maandlasten omlaag door lagere rente

Er zit doorlopend beweging in de stand van de hypotheekrente. Als die nu lager staat dan toen jij de hypotheek afsloot zou je daar graag gebruik van willen maken.

Actuele hypotheekrente

Alleen heb je waarschijnlijk een rentevastperiode afgesproken, wat betekent dat jouw rente voor een aantal jaren vaststaat. Toch is het ook dan wellicht mogelijk om gebruik te maken van de lagere rentestand. Het is de moeite waard om dat met een hypotheekadviseur te bespreken!


Verzekeringspremie omlaag

Kan jouw levensverzekering goedkoper?

Bij de meeste hypotheken is ook een levensverzekering afgesloten. Verstandig, want het is belangrijk dat als één van beide partners komt te overlijden, de ander nog wel de hypotheeklasten kan dragen. De aflossing van een deel van de hypotheek uit de uitkering van de levensverzekering helpt daarbij.

De premies van levensverzekeringen zijn geen vaststaand gegeven. Ze verschillen per verzekeraar en veranderen bovendien in de loop der jaren. Door een daling van de premies kan het zo zijn dat een nieuwe levensverzekering een lagere premie oplevert dan een bestaande.

Levensverzekeringen vergelijken


Neem het door met een expert

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt

Het verlagen van de maandlast van je hypotheek: het klinkt zo prachtig dat je misschien denkt dat het te mooi is om waar te zijn. Dat zou kunnen, maar hoe fijn is het als het wél mogelijk blijkt te zijn?

Voor jezelf is het lastig om de mogelijkheden met jouw hypotheek in te schatten. Gelukkig zijn er ervaren hypotheekadviseurs die je daarmee kunnen helpen.

Maak een afspraak!

Uit welke componenten bestaan de hypotheek maandlasten?

De hypotheek maandlasten kunnen bestaan uit de volgende componenten:

  • De hypotheekrente
  • De aflossing
  • Eventuele verzekeringspremies

Het hangt van de gekozen hypotheekopzet af welke componenten van toepassing zijn. Zo maakt het voor de maandlasten nogal uit of je een 100% aflossingsvrije hypotheek hebt zonder aanvullende verzekeringen, of een volledige annuïteitenhypotheek met een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering.

Welke hypotheekopzet je kunt kiezen, hangt vaak af van je persoonlijke situatie (bijv. hoogte inkomen en overwaarde in de woning) en hypotheekverleden. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden voor je een hypotheek afsluit.

Hoe bereken je de hypotheek maandlasten?

De hypotheek maandlasten kunnen bestaan uit rente, aflossing en verzekeringspremies. Op HomeFinance.nl kun je online berekenen wat de bruto en netto maandlasten zijn als we puur kijken naar rente en aflossing.

Bereken de bruto en netto hypotheeklasten

Mocht je ook een overlijdensrisicoverzekering nodig hebben, dan kun je de premies van een groot aantal overlijdensrisicoverzekeringen ook op deze site vergelijken.

Bereken de premie voor een overlijdensrisicoverzekering

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek