Vragen? Bel ons: 088-22 77 311

Autolening - lenen voor de aankoop van een auto

Een autolening (autofinanciering) komt veel voor. Sterker nog: uit onderzoek is gebleken, dat het kopen van een auto het meest voorkomende doel is bij het afsluiten van een consumptieve lening. De reden waarom veel mensen geld lenen voor de aankoop van een auto is dat veel mensen een auto nodig hebben voor werk of privé, terwijl ze het geld om deze auto aan te schaffen niet (vrij) beschikbaar hebben. U kunt bij het financieren van een auto kiezen uit verschillende leenvormen. Op deze pagina beschrijven we welke leenvormen vaak als autolening gebruikt worden en in hoeverre ze daarvoor geschikt zijn.

Direct rentes leningen vergelijken

Mogelijke leenvormen bij het afsluiten van een autolening

Persoonlijke lening

Voor het financieren van een auto is de persoonlijke lening een veelgekozen leenvorm. De persoonlijke lening is een leenvorm waarbij de rente, looptijd en maandlast bij het afsluiten van de lening bekend is en waarbij de lening tijdens de looptijd volledig afgelost wordt. Aflossen is bij een autolening verstandig, omdat een auto een beperkte gebruiksduur heeft en het erg vervelend kan zijn als de lening nog (deels) openstaat als de auto al weer aan vervanging toe is.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet geldt een kredietlimiet. Dat houdt in dat afgeloste bedragen weer opgenomen kunnen worden. Een doorlopend krediet kent dus in de basis geen verplichte aflossing. En dat is de belangrijkste reden waarom deze kredietvorm minder vaak gebruikt wordt voor het financieren van een auto dan de persoonlijke lening. Als u afgeloste bedragen weer opneemt, kan het voorkomen dat de lening gedurende een lange tijd in stand blijft. U zult niet de eerste zijn bij wie de auto al lang weer verdwenen is terwijl de lening nog bestaat.

WOZ-krediet

Een WOZ-krediet is in de basis een doorlopend krediet. Dus voor een WOZ krediet geldt hetzelfde als voor een doorlopend krediet: voor het lenen voor de aankoop van een auto is deze leenvorm op het eerste gezicht minder geschikt.

Lease

In de autowereld komt leasen heel veel voor. Leasen is een vorm van huurkoop waarbij de leasemaatschappij de auto voor een bepaalde termijn ter beschikking stelt aan de autorijder. De autorijder betaalt daarvoor periodiek een vast bedrag aan de leasemaatschappij. De autorijder wordt tijdens de looptijd van het leasecontract geen eigenaar van de auto. Vaak kan de autorijder na afloop van het leasecontract de auto wel voor een (aantrekkelijk) bedrag overnemen.

Acties door autodealers of autofabrikanten

Veel autodealers en autofabrikanten proberen het kopen van een (meestal nieuwe) auto extra aantrekkelijk te maken door een actie. Denk hierbij aan een "koop nu, betaal later" actie. Of een optie om het aankoopbedrag van de auto te financieren tegen een hele lage leenrente of zelfs 0% rente. Deze acties kunnen aantrekkelijk zijn, maar wij raden u aan om goed naar de voorwaarden te kijken. Vaak lopen de aantrekkelijke voorwaarden op een gegeven moment af en blijken ineens hoge leenrentes en vervelende beperkende voorwaarden te gelden.

Kies de juiste lening

Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende aangeboden leningen. Als u een lening wilt afsluiten, dient u allereerst te bepalen welke leenvorm in uw situatie het meest geschikt is. Daarnaast raden wij u aan het aanbod van de verschillende kredietverstrekkers goed met elkaar te vergelijken.

Voor een overzicht van de actuele leenrentes van een groot aantal kredietverstrekkers, klik hier

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.