Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 juli 2018, 10:09 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Er komt een moment waarop ik geen kop meer kan verzinnen voor berichten over de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Het is eigenlijk elke maand hetzelfde verhaal: de prijzen stijgen, het aanbod krimpt, de verkoopcijfers daardoor inmiddels ook. En oh ja, starters komen niet aan de bak en moeten veel eigen geld meebrengen.

Komkommertijd in het nieuws

Vandaag begint hier bij mij in regio Noord de zomervakantie. De rest van het land is al vakantie aan het vieren en dat merk je duidelijk aan de nieuwsvoorziening. Komkommertijd noemen ze dat al heel lang. Eigenlijk moet ik dan blij zijn met nieuwe cijfers over de woningmarkt, want dan heb ik weer iets om over te schrijven voor jullie. Alleen vind ik het niet heel interessant om steeds hetzelfde op te schrijven....

Nieuwsberichten over huizenmarkt

Laten we eens kijken naar de website van De Telegraaf, een fijne bron voor financieel nieuws. Ik zie op de eerste pagina maar liefst 3 berichten over huizen kopen:

De informatie voor die artikelen komt uit onderzoek van Hypotheken Data Netwerk (HDN) en ING en de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Maar is het ook nieuws? Ach, het zijn wel steeds nieuwe onderzoeken en cijfers. De uitkomsten zijn dus in feite nieuws te noemen, alleen is er niet veel anders te melden dan de afgelopen maanden. 

Geen nieuws is goed nieuws?

Eigenlijk kun je het allemaal dus ook weer niet echt nieuws noemen. Betekent dat - vanuit het gezegde 'geen nieuws is goed nieuws' - dus dat het allemaal wel goed gaat? Nou... dat ligt eraan wat jouw situatie is. Voor veel mensen is hun positie op de woningmarkt zeker niet goed te noemen.

Jonge single starters op de woningmarkt

Neem nou de starter, en dus zeker voor de jonge single starter. Die kan het kopen van een woning bijna wel vergeten - en dat is bijzonder jammer. Ik was zelf ooit zo'n jonge single starter. Als 25-jarige kocht ik een appartement in Haarlem. Niet groot, maar precies goed voor mij. Toen ik het 8 jaar later verkocht - want niet meer single en lief had een huis met tuin en zolder - hield ik er een mooi winstbedrag aan over. Ook toen waren de huizenprijzen flink gestegen. Voor mij was dat toen dus goed nieuws - en zo zullen er ook nu mensen zijn die heel dankbaar zijn voor de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Fascinerende bewegingen

Eigenlijk is het super fascinerend, die bewegingen op de huizenmarkt. Vijf jaar geleden was iedereen dik in de stress: veel huizen onder water en aan de straatstenen niet kwijt te raken. En nu? De prijzen breken alle records en het vinden van een geschikte woning om te kopen is bijzonder lastig geworden. Ook dit zal wel weer veranderen, alleen weet niemand wanneer. Laten we er maar vanuit gaan dat er nu sprake is van een hittegolf op de woningmarkt... een beetje in de lijn met het weer van dit moment. Maar wanneer koelt de boel weer af?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.