Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 21 november 2018, 10:58 - Jos Koets
#huizenmarkt

Vorige week besteedden we in het nieuws al aandacht aan de oververhitte woningmarkt . Als het slecht gaat zijn er altijd instanties die met oplossingen komen voor de huizenmarkt. Nu gaat het een paar jaar zeer goed op de huizenmarkt en dan kunnen instanties het ook niet laten om met oplossingen te komen. Hieruit blijkt dat het dus nooit goed is in Nederland.

Oververhitte huizenmarkt - foto Pixabay

Voorgestelde maatregelen door het FSC

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) heeft iets bedacht voor de oververhitting in de huizenmarkt. Ik vind dit trouwens een prachtig woord, maar zo zou ik de huizenmarkt niet omschrijven. De opties qua maatregelen die ze benoemen zijn bijvoorbeeld:

  • aanpassen van de maximale hypotheek
  • aanpassen van de limiet voor waarderingen en taxaties
  • hypotheken zwaarder laten meetellen op de balans van banken

Hogere hypotheek? Hogere huizenprijzen...

De maximale hypotheek aanpassen betekent dat mensen een hogere hypotheek kunnen krijgen. We zijn nu jaren bezig om de maximale hypotheek te verlagen en nu het dus goed gaat op de huizenmarkt gaan we de maximale hypotheek maar weer verhogen. Ik ben geen voorstander van dit plan. Het zorgt er alleen maar voor dat de huizenprijzen nog verder stijgen. Het lost dus niet het probleem op.

Bereken hier uw maximale hypotheek

Limiet voor taxatiewaarde woningen: doe de vraagprijs...

Het aanpassen van de limiet voor waardes van woningen. In eerdere blog heb ik wel eens geschreven dat ik het vreemd vind dat woningen die boven de vraagprijs worden gekocht getaxeerd worden op de koopprijs. Hieronder een simpel voorbeeld:

Vraagprijs woning € 200.000
Koopsom woning € 240.000
Waarde in taxatierapport € 240.000 => € 200.000


Ik schreef toen ook dat de huizenprijzen minder stijgen als de taxatiewaarde niet hoger is dan de vraagprijs van de woning als er meer wordt betaald. In dit voorbeeld zou de waarde in het taxatierapport dan 200.000 euro zijn. De koper moet dan 40.000 euro uit eigen middelen betalen. Taxateurs moeten dan wel hun werkwijze iets veranderen. Een lage vanaf vraagprijs kan dan niet meer van toepassing zijn. Ik weet zeker dat makelaars hier anders over denken.

Zwaarder meetellen op balans? Hogere hypotheekrente en maandlast...

Tot slot het zwaarder laten meetellen van hypotheken op de balans van de banken. Dit zorgt er alleen maar dat banken een hogere hypotheekrente gaan doorberekenen. Een hogere hypotheekrente betekent, hogere maandlasten voor de koper. De huizenprijzen zullen minder stijgen of zelfs gaan dalen. Echter de hogere rente zorgt ook dat de maximale hypotheek lager wordt.

Check hier de huidige hypotheekrente

Woningmarkt zal vanzelf veranderen: neem gewoon een koude douche!

Ik ben groot voorstander om gewoon niets te doen. Laat de markt zoals die is. Deze zal zelf veranderen. Dit hebben we gezien na jaren van crisis. Neem gewoon een koude douche tegen de oververhitting.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.