Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koude douche tegen oververhitte woningmarkt

Jos Koets bespreekt door FSC benoemde maatregelen

Jos Koets bespreekt door FSC benoemde maatregelen

Vorige week besteedden we in het nieuws al aandacht aan de oververhitte woningmarkt . Als het slecht gaat zijn er altijd instanties die met oplossingen komen voor de huizenmarkt. Nu gaat het een paar jaar zeer goed op de huizenmarkt en dan kunnen instanties het ook niet laten om met oplossingen te komen. Hieruit blijkt dat het dus nooit goed is in Nederland.

Oververhitte huizenmarkt - foto Pixabay

Voorgestelde maatregelen door het FSC

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) heeft iets bedacht voor de oververhitting in de huizenmarkt. Ik vind dit trouwens een prachtig woord, maar zo zou ik de huizenmarkt niet omschrijven. De opties qua maatregelen die ze benoemen zijn bijvoorbeeld:

  • aanpassen van de maximale hypotheek
  • aanpassen van de limiet voor waarderingen en taxaties
  • hypotheken zwaarder laten meetellen op de balans van banken

Hogere hypotheek? Hogere huizenprijzen…

De maximale hypotheek aanpassen betekent dat mensen een hogere hypotheek kunnen krijgen. We zijn nu jaren bezig om de maximale hypotheek te verlagen en nu het dus goed gaat op de huizenmarkt gaan we de maximale hypotheek maar weer verhogen. Ik ben geen voorstander van dit plan. Het zorgt er alleen maar voor dat de huizenprijzen nog verder stijgen. Het lost dus niet het probleem op.

Bereken hier uw maximale hypotheek

Limiet voor taxatiewaarde woningen: doe de vraagprijs…

Het aanpassen van de limiet voor waardes van woningen. In eerdere blog heb ik wel eens geschreven dat ik het vreemd vind dat woningen die boven de vraagprijs worden gekocht getaxeerd worden op de koopprijs. Hieronder een simpel voorbeeld:

Vraagprijs woning € 200.000
Koopsom woning € 240.000
Waarde in taxatierapport € 240.000 => € 200.000

Ik schreef toen ook dat de huizenprijzen minder stijgen als de taxatiewaarde niet hoger is dan de vraagprijs van de woning als er meer wordt betaald. In dit voorbeeld zou de waarde in het taxatierapport dan 200.000 euro zijn. De koper moet dan 40.000 euro uit eigen middelen betalen. Taxateurs moeten dan wel hun werkwijze iets veranderen. Een lage vanaf vraagprijs kan dan niet meer van toepassing zijn. Ik weet zeker dat makelaars hier anders over denken.

Zwaarder meetellen op balans? Hogere hypotheekrente en maandlast…

Tot slot het zwaarder laten meetellen van hypotheken op de balans van de banken. Dit zorgt er alleen maar dat banken een hogere hypotheekrente gaan doorberekenen. Een hogere hypotheekrente betekent, hogere maandlasten voor de koper. De huizenprijzen zullen minder stijgen of zelfs gaan dalen. Echter de hogere rente zorgt ook dat de maximale hypotheek lager wordt.

Check hier de huidige hypotheekrente

Woningmarkt zal vanzelf veranderen: neem gewoon een koude douche!

Ik ben groot voorstander om gewoon niets te doen. Laat de markt zoals die is. Deze zal zelf veranderen. Dit hebben we gezien na jaren van crisis. Neem gewoon een koude douche tegen de oververhitting.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek