Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 13 december 2018, 12:26 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Kredietcowboys noemt de Volkskrant ze: partijen die leningen aanbieden aan zzp'ers tegen exorbitant hoge rentepercentages. Lenen bij Ferratum, OPR en Yeaz is makkelijk maar idioot duur.

Financiering voor zzp'er bij de bank moeilijk

Het blijkt voor zzp'ers een behoorlijk probleem om een reguliere zakelijke lening af te sluiten bij een gewone bank. Twee derde van de kredietaanvragen van zzp'ers werd afgewezen, blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool Utrecht in 2015. Dus als je zzp'er bent en je hebt geld nodig om je dromen te verwezenlijken.... dan is de kans klein dat de bank je gaat helpen.

Lening bij kredietcowboys? Makkelijk!

De ene zzp'er zal het daarbij laten, de ander gaat zoeken naar andere geldbronnen. Wie geen kapitaalkrachtige familie en vrienden heeft zoekt verder en komt uit bij... bedrijven als Yeaz, B2Businesslening en OPR Bedrijfskrediet. Je hoort weleens reclames op de radio enzo: je kunt daar heel gemakkelijk geld lenen tot hoge bedragen.

Makkelijk geld lenen zonder veel vragen....

Uit het artikel op Volkskrant.nl blijkt dat het echt gemakkelijk gaat. Er worden niet veel vragen gesteld en voordat je het weet heb je een lening van meer dan € 10.000 afgesloten. Klinkt te mooi om waar te zijn, er moet iets van een dikke adder onder het gras zitten toch?

... tegen exorbitant hoge rentes

Die adder is niet bepaald verscholen en heeft de vorm van een percentage. Een heel fors percentage dat je als zzp'er voor die lening betaalt, om precies te zijn. Bij Yeaz is dat 18 tot 57% per jaar, bij B2Businesslening gemiddeld 38% per jaar en bij OPR Bedrijfskrediet 30 tot zelfs 200%! Dat soort rentepercentages... daar wil je toch niet voor lenen?

Rentepercentage zzp-lening volledig vrij te bepalen

Geen maximum rentepercentage voor zzp'ers

Mag dat? Het maximale rentepercentage dat gehanteerd mag worden is toch wettelijk bepaald... op dit moment 14%? Ja... voor consumenten. Maar we hebben het hier niet over consumentenkrediet, we hebben het over zakelijke kredieten aan zzp'ers. Daarvoor geldt dit maximum dus niet. Sterker nog: er is geen maximum rente voor zakelijk krediet. De politiek vindt dat ondernemers heel goed hun financiële risico's zelf kunnen inschatten.

Bescherming door de overheid

Maar is dat wel zo? Kunnen zzp'ers hun financiële risico's goed inschatten? De discussie wordt wel gevoerd over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenen, maar over zzp-leningen heb ik vanuit Den Haag nog niets gehoord. Nu gaat het bij de AOV en het pensioen over de mogelijkheid om zzp'ers een verplichting op te leggen of een mogelijkheid te bieden. Met deze leningen zou het draaien om bescherming door het instellen van een maximale rente.

Pijlen van Ferratum op zzp'er

Het verhaal lijkt sterk op dat van de flitskredieten. Niet verrassend: één van de drie genoemde partijen - B2Businesslening - is van het Finse Ferratum. Die naam kennen we van die flitskredieten. Nu dat soort uitmelkpraktijken van consumenten nagenoeg verbannen zijn uit Nederland hebben de Finnen hun pijlen... of misschien meer hun lasso... dus gericht op de zzp'er.

Kredietcowboys richten lasso op zzp'er

Eigen schuld, dikke bult?

Het blijft lastig, die afweging tussen eigen verantwoordelijkheid en bescherming. De overheid vindt dus dat de zzp'er als ondernemer niet beschermd hoeft te worden tegen deze kredietcowboys. Ga je als financieel wijze zzp'er met die gasten in zee - dan is dat kennelijk: eigen schuld, dikke bult.

Laatste strohalm, blij dat ze er zijn?
Bij mijn stukken over - of eigenlijk anti - flitskredieten krijg ik weleens reacties met een strekking van: zonder flitskrediet kan ik nergens terecht, laatste strohalm, blij dat ze er zijn. Zo kún je ook kijken naar deze zzp-kredieten. Als een mogelijkheid voor mensen om hun droom te laten uitkomen...

Dromen die niet uitkomen....

Er zijn alleen genoeg zzp'ers die als zelfstandige aan de slag gaan met een droom die niet altijd realistisch is. Of die niet onrealistisch is maar toch niet zo mooi uitkomt als ze hopen. Dat is niet zo erg als het met eigen geld is, maar om daarvoor zo duur te lenen... dan kom je gewoon nooit meer uit de schulden als je met je droom toch niet bepaald genoeg kunt verdienen om van te leven én je lening af te betalen.

Liever regels voor rente dan verplichte AOV

Het zal je niet verrassen dat ik geen voorstander ben van deze kredietcowboys. Dat de overheid zzp'ers als financieel deskundig genoeg beschouwt om ze niet te hoeven beschermen... ik heb liever dat ze een maximum rentepercentage voor zakelijke leningen invoeren dan dat ze een verplichting opleggen om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

Maximum rente voor zakelijke kredieten

Een maximum rente voor zakelijke kredieten kan prima hoger zijn dan voor consumenten, maar om nou leningen met een rente van 200% maar gewoon okay te vinden... dat is vrágen om problemen. En om een toestroom van kredietcowboys die er niet mee zitten dat ze een zzp'er de vernieling in helpen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.