Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrenteaftrek afschaffen is gevaarlijk

Realiseert Den Haag zich het gevaar van afschaffen renteaftrek?

Realiseert Den Haag zich het gevaar van afschaffen renteaftrek?

In mijn blog over de standpunten van de politieke partijen kon u lezen dat bijna alle partijen een verdere beperking van de renteaftrek in hun programma hebben staan. Ik voorspelde daar dat de hypotheekrenteaftrek eraan gaat… daarin schuilt echter wel een flink gevaar. Dat laat ik u in deze blog zien.

Belastingtarieven in 2021

In 2021 moeten er nog maar twee belastingtarieven van toepassing zijn (voor niet-AOW-gerechtigden):

  • Verzamelinkomen tot en met € 68.506 : 37,05%
  • Verzamelinkomen vanaf € 68.507 : € 49,5%

Huizenbezitters met inkomen tot (globaal) 68.000 euro krijgen dan nog 37,05% terug van hun betaalde hypotheekrente. Ook het Eigen Woning Forfait (EWF) wordt dan berekend met een tarief van 37,05%.

Wat zijn de huidige belastingtarieven?

Berekening belastingvoordeel hypotheekrenteaftrek

Even een voorbeeld berekening van wat een huizenbezitter betaalt als deze een aflossingsvrije hypotheek heeft van 200.000 euro bij een hypotheekrente van 2% / 3% / 4%.

  Rente 2% Rente 3% Rente 4%
Te betalen hypotheekrente € 4.000 € 6.000 € 8.000
EWF (0,65% * € 200.000) € 1.300 € 1.300 € 1.300
Inkomsten uit eigen woning € 2.700 € 4.700 € 6.700
Belastingvoordeel 37,05% € 1.000 € 1.741 € 2.482
Netto hypotheekrente per jaar € 3.000 € 4.259 € 5.518
Netto per maand € 250 € 355 € 460
Bruto per maand € 333 € 500 € 666
Maandelijks voordeel € 83 € 145 € 206

Bij de aflossingsvrije hypotheek is duidelijk te zien dat: hoe lager de hypotheekrente hoe lager de maandlasten. In de wandelgangen horen we steeds vaker dat de hypotheekrenteaftrek kan worden afgeschaft. Hier tegenover staat dan ook de afschaffing van het EWF. Om huizenbezitters tegemoet te komen, zal het belastingtarief verder verlaagd worden (bijvoorbeeld naar 30%). Bij dit laatste zal een huizenbezitter meer netto inkomen ontvangen om zodoende het niet meer ontvangen fiscale rentevoordeel op te kunnen vangen.

Groot nadeel van afschaffen hypotheekrenteaftrek

Er ontstaat echter een groot nadeel aan de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Niet iedere huizenbezitter kan namelijk volledig worden gecompenseerd. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe minder er wordt gecompenseerd. Het gevolg is dan ook dat toekomstige huizenkopers gaan kiezen voor de laagste hypotheekrente. Bij de laagste hypotheekrente staat de hypotheekrente niet lang vast. De hypotheekrente bij een rentevastperiode van 20 jaar vast is hoger dan bij een rentevastperiode van 10 jaar. Dit betekent ook dat als de hypotheekrente stijgt er meer risico is dat huizenbezitters hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Ik ben zeer benieuwd of de heren in Den Haag ook naar dit risico hebben gekeken.

Check de actuele hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek