Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek deels naar box 3: verplicht aflossingsschema

Niet annuïtair of lineair aflossen? Hypotheek naar box 3!

Niet annuïtair of lineair aflossen? Hypotheek naar box 3!

In mijn vorige blog in de serie ‘Hoe krijg ik mijn hypotheek deels in box 3?’ kon u lezen hoe een aflossingsvrije hypotheek bij starters in box 3 terecht komt. Deze box 3 schuld wordt verrekend met de eigen middelen in box 3 waardoor het mogelijk is dat er geen box 3 belasting betaald hoeft te worden.

Uit mijn oorspronkelijke opsomming van manieren om een deel van de hypotheek naar box 3 te brengen blijven de volgende mogelijkheden nog over:

  • Aflossingsschema niet volgen
  • Kiezen voor de Wettelijke Regeling

Aflossingsschema niet volgen

Deze mogelijkheid is niet zo simpel. De eerste vereiste is dat er een andere woning wordt gekocht en dat er sprake is van een verplicht aflossingsschema. Een aflossingsschema is van toepassing voor huizenbezitters (starters) die na 1 januari 2013 hun eerste woning hebben gekocht. Of voor huizenbezitters (doorstromers) die een duurdere woning na 1 januari 2013 hebben gekocht waardoor zij een hogere hypotheek hebben afgesloten. Daarbij geldt het verplichte aflosschema voor het verhoogde deel van de hypotheek.

Verplichte aflossing met annuïteiten of lineaire hypotheek in 30 jaar

In beide gevallen is een voorwaarde voor de hypotheekrenteaftrek een verplichte aflossing met een annuïteiten en / of lineaire hypotheek, waarvan de looptijd maximaal 30 jaar is. Ter verduidelijking een rekenvoorbeeld:

  • Koopprijs woning: 150.000 euro (per 1 juli 2013)
  • Annuïteitenhypotheek: 150.000 euro (hypotheekrente 2,5%)
  • Verkoop woning: 135.000 euro (per 1 juli 2017)
  • Hoogte annuïteitenhypotheek: 135.000 euro (per 1 juli 2017)

De woning is gekocht voor 150.000 euro. Voor dit bedrag is een annuïteitenhypotheek afgesloten. De woning wordt vier jaar later verkocht voor 135.000 euro. De annuïteitenhypotheek bij verkoop is ook 135.000 euro. De fiscus zal dit bedrag als aflossingsstand noteren met nog een looptijd van 26 jaar.

Aankoop volgende woning: resterende periode hypotheekrenteaftrek

Het volgende is van toepassing als er een andere woning wordt gekocht van 235.000 euro.

  • Koopprijs woning: 235.000 euro (per 1 juli 2017)
  • Benodigde hypotheek: 235.000 euro
  • Annuïteitenhypotheek: 135.000 euro (maximale duur 26 jaar)
  • Annuïteitenhypotheek: 100.000 euro (maximale duur 30 jaar)

Om nog renteaftrek te kunnen genieten moet de aflosstand van de annuïteiten hypotheek van 135.000 euro doorlopen voor maximaal de resterende periode van 26 jaar. Als in dit geval er een langere looptijd dan 26 jaar wordt gekozen dan heeft deze huizenbezitter geen fiscaal voordeel. Aangezien dit de bedoeling is, kiest deze hij voor weer de maximale looptijd van 30 jaar. De fiscus zal hem wel diverse keren gaan waarschuwen dat er sprake is van een box 3 schuld. De huizenbezitter krijgt namelijk de tijd om dit hypotheekdeel (van 135.000 euro) aan te passen naar een kortere duur.

Nogmaals: het bovenstaande is geen simpele methode om een box 3 schuld te creëren. Echter het is wel mogelijk.

Wat zijn de actuele hypotheekrentes?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek