Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 17 mei 2019, 11:26 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Voor 1 januari 2013 zijn er tienduizenden box 1 polissen (kapitaalverzekering eigen woning) afgesloten. Denk hierbij aan beleggingsverzekeringen die gesloten zijn bij een levenhypotheek en spaarverzekeringen die gekoppeld werden aan een spaarhypotheek. De regels rondom deze verzekeringen waren heel streng maar zijn in de laatste jaren wat soepeler geworden.

Steeds meer huizenbezitter die verhuizen besluiten om hun box 1 polis af te kopen. Het afkoopbedrag is vrijgesteld als dit bedrag wordt gebruikt ter aflossing van de hypotheek (Eigen Woning Schuld). Deze vrijstelling geldt tot een bedrag van 166.000 euro per persoon (in 2019).

Afkoopwaarde gebruiken voor verbouwing

Een vraag dit ik vaak krijg is of het afkoopbedrag van een box 1 polis ook gebruikt mag worden voor het financieren van een verbouwing. Het antwoord op deze vraag geef ik hieronder.

Stel het volgende is van toepassing voor een huizenbezitter:

Benodigde hypotheek 300.000 euro
Verbouwingskosten 50.000 euro
Afkoopwaarde box 1 polis 40.000 euro

Deze huizenbezitter wil de verbouwingskosten betalen uit de afkoopwaarde van de box 1 polis aangevuld met eigen middelen van 10.000 euro. Dit is mogelijk, maar omdat het geld van de verzekering niet (direct) gebruikt wordt om de Eigen Woning Schuld te betalen, is de afkoopwaarde van de box 1 polis niet vrijgesteld. De huizenbezitter zou bij het afkopen van de verzekering belasting verschuldigd kunnen zijn over deze uitkering.

Deze huizenbezitter kan deze belasting wel vermijden door het volgende te doen.

Benodigde hypotheek 300.000 euro
Verbouwingskosten 40.000 euro (+/+)
Daadwerkelijke hypotheek 340.000 euro

De verbouwingskosten moeten in de hypotheek worden meegenomen. De hypotheek wordt hierdoor hoger. Hierbij moet wel rekening worden gehouden dat de hogere hypotheek mogelijk is op het inkomen. De hypotheek wordt nu dus afgesloten voor 340.000 euro.

De box 1 polis wordt pas nadat de hypotheek is afgesloten afgekocht en levert 40.000 euro op. Dit bedrag wordt dan gebruikt om een deel van de hypotheek af te lossen waardoor de hypotheek alsnog op de gewenste 300.000 euro uitkomt. Let bij het aflossen wel op dat bij de meeste hypotheken een maximaal boetevrij bedrag geldt dat jaarlijks afgelost kan worden. Het kan dus zijn dat de aflossing over meerdere jaren gespreid moet worden om deze aflosboete te vermijden. Het is ook mogelijk om voor het aflossingsbedrag (40.000 euro) een hypotheekdeel met een variabele rente te nemen. Dan kan dit hypotheekgedeelte op ieder moment boetevrij worden afgelost.

Het is een omslachtige manier, maar de enige om in dit geval de afkoopwaarde van de box 1 polis te gebruiken voor de verbouwing.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.