Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Afkoop box 1 polis en verbouwing

Kun je de uitkering gebruiken voor een verbouwing?

Kun je de uitkering gebruiken voor een verbouwing?

Voor 1 januari 2013 zijn er tienduizenden box 1 polissen (kapitaalverzekering eigen woning) afgesloten. Denk hierbij aan beleggingsverzekeringen die gesloten zijn bij een levenhypotheek en spaarverzekeringen die gekoppeld werden aan een spaarhypotheek. De regels rondom deze verzekeringen waren heel streng maar zijn in de laatste jaren wat soepeler geworden.

Steeds meer huizenbezitter die verhuizen besluiten om hun box 1 polis af te kopen. Het afkoopbedrag is vrijgesteld als dit bedrag wordt gebruikt ter aflossing van de hypotheek (Eigen Woning Schuld). Deze vrijstelling geldt tot een bedrag van 166.000 euro per persoon (in 2019).

Afkoopwaarde gebruiken voor verbouwing

Een vraag dit ik vaak krijg is of het afkoopbedrag van een box 1 polis ook gebruikt mag worden voor het financieren van een verbouwing. Het antwoord op deze vraag geef ik hieronder.

Stel het volgende is van toepassing voor een huizenbezitter:

Benodigde hypotheek 300.000 euro
Verbouwingskosten 50.000 euro
Afkoopwaarde box 1 polis 40.000 euro

Deze huizenbezitter wil de verbouwingskosten betalen uit de afkoopwaarde van de box 1 polis aangevuld met eigen middelen van 10.000 euro. Dit is mogelijk, maar omdat het geld van de verzekering niet (direct) gebruikt wordt om de Eigen Woning Schuld te betalen, is de afkoopwaarde van de box 1 polis niet vrijgesteld. De huizenbezitter zou bij het afkopen van de verzekering belasting verschuldigd kunnen zijn over deze uitkering.

Deze huizenbezitter kan deze belasting wel vermijden door het volgende te doen.

Benodigde hypotheek 300.000 euro
Verbouwingskosten 40.000 euro (+/+)
Daadwerkelijke hypotheek 340.000 euro

De verbouwingskosten moeten in de hypotheek worden meegenomen. De hypotheek wordt hierdoor hoger. Hierbij moet wel rekening worden gehouden dat de hogere hypotheek mogelijk is op het inkomen. De hypotheek wordt nu dus afgesloten voor 340.000 euro.

De box 1 polis wordt pas nadat de hypotheek is afgesloten afgekocht en levert 40.000 euro op. Dit bedrag wordt dan gebruikt om een deel van de hypotheek af te lossen waardoor de hypotheek alsnog op de gewenste 300.000 euro uitkomt. Let bij het aflossen wel op dat bij de meeste hypotheken een maximaal boetevrij bedrag geldt dat jaarlijks afgelost kan worden. Het kan dus zijn dat de aflossing over meerdere jaren gespreid moet worden om deze aflosboete te vermijden. Het is ook mogelijk om voor het aflossingsbedrag (40.000 euro) een hypotheekdeel met een variabele rente te nemen. Dan kan dit hypotheekgedeelte op ieder moment boetevrij worden afgelost.

Het is een omslachtige manier, maar de enige om in dit geval de afkoopwaarde van de box 1 polis te gebruiken voor de verbouwing.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Hans Steijvers van maandag mei 20, 2019 09:57
    Nee, de waarde dient aangewend te worden om de eigenwoningschuld af te lossen. Wat wel mogelijk is om in het convenant de polis toe te wijzen aan de partner die na de echtscheiding geen eigen woning meer heeft. Bij afkoop van de polis kan gebruikt worden gemaakt van versoepelingsregeling. De poliswaarde mag dan vrij ontvangen worden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek