Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDe hypotheekrente is laag. Is rentemiddeling een interessante optie?
In mijn blog "Kijk uit voor de boeterente bij oversluiten hypotheek" attendeerde ik huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten erop om rekening te houden met de mogelijkheid dat de boeterente hoger kan uitvallen dan verwacht. Als de boeterente hoger uitvalt, dan moet deze ook betaalbaar zijn anders gaat de hele oversluiting van de hypotheek niet door.
Het is logisch dat heel veel huizenbezitters de boeterente - die dankzij de gedaalde hypotheekrente op kan lopen tot 10 duizenden euro's - niet kunnen betalen. Een alternatieve optie is dan om rentemiddeling toe te passen.
Bij rentemiddeling hoeft u geen boete te betalen. Dit klinkt natuurlijk heel erg goed. Ik zal een simpel voorbeeld geven van rentemiddeling:
De rente van 5% die door de huizenbezitter op dit moment betaald wordt over de hypotheek, wordt nog vier jaar meegenomen (totaal 20%). Voor de overige zes jaar wordt de nieuwe rente van 1,5% genomen (totaal 9). Beiden worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door de nieuwe rente vast periode (is 10). Het gemiddelde in dit voorbeeld is dus 2,9% (29 : 10). Dit is ruim 1,4% hoger dan de huidige hypotheekrente, maar 2,1% lager dan de rente die nu betaald wordt.
Als we kijken naar het gevolg voor de maandlasten, dan is bij een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro het volgende van toepassing:
Uit dit voorbeeld blijkt dat rentemiddeling qua maandlasten erg voordelig kan zijn!
Bij rentemiddeling is het verstandig om je huiswerk vooraf goed te doen. Hierbij attendeer ik u direct er op dat niet alle banken rentemiddeling toepassen. De meeste banken die wel rentemiddeling aanbieden, doen dit onder bepaalde voorwaarden. Om u een beeld te geven van de mogelijke voorwaarden, heb ik hieronder de voorwaarden van SNS die op dit moment gelden op een rij gezet:
Rentemiddeling is leuk en zeker in diverse situaties aantrekkelijk. Er kleven ook nadelen aan zoals nieuwe voorwaarden die van toepassing zijn. Het is in ieder geval niet verstandig om even achter de computer te gaan zitten en snel rentemiddeling aan te vragen, wat veel huizenbezitters nu doen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.