Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 april 2020, 08:43 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Sparen en kosten... dat blijft een gekke combinatie, vind je niet? Je stalt je spaargeld bij een bank met het idee dat je daar dan rente voor krijgt. Dat je saldo groeit omdat jij jouw geld ter beschikking stelt aan de bank. Die kan dat dan weer uitlenen of er iets anders lucratiefs mee doen, waardoor ze winst maken. De spaarrente is jouw vergoeding.

Geld sparen kost geld: inflatie en belastingen

Dat sparen al langere tijd echt geen geld meer oplevert, dat weet je inmiddels waarschijnlijk wel. Zelfs al krijg je nog een schamel rentepercentage, je hebt te maken met inflatie en als je een leuk bedrag gespaard hebt met belastingen. Opfrissertje?

- Geld sparen kost geld.... dit filmpje is al oud - uit 2016, maar legt het wel leuk uit -

Inflatie en je spaargeld

Inflatie is het verschijnsel dat je minder kunt kopen van hetzelfde aantal euro's. Dat komt doordat het prijsniveau stijgt. Kon je eerder van €100,= wel 5 shirts van € 20,= kopen... als de prijs van de shirts stijgt naar € 21,= kun je er van datzelfde bedrag geen 5 meer kopen. Die inflatie, daar merk je niet direct iets van - maar als je over een langere periode kijkt wel. Als je mazzel hebt stijgt je inkomen mee met de inflatie, en dan heb je er dus in je bestedingsruimte geen last van.

Maar ondertussen wordt het geld dat op je spaarrekening staat óók minder waard. Daarvoor zou je via de spaarrente gecompenseerd moeten worden. Of misschien moet ik zeggen: kunnen, want in de praktijk is de rente over je spaargeld al een tijdje lager dan de inflatie. Kortom: de waarde van je spaargeld loopt gewoon terug.

Spaarrente en inflatie 2010-2020

Belastingen en sparen

Dan de belastingen: als je meer spaargeld hebt dan zo'n €20.000 per persoon moet je daarover inkomstenbelasting betalen in box 3. Ook dat gaat niet direct zichtbaar ten koste van je saldo, die belasting wordt immers niet van je spaarrekening afgeschreven. Ondertussen kost het echter wel gewoon geld. Die kosten moet je voor het bepalen van een zuiver rendement wel van je spaarrente afhalen. Wordt die nóg negatiever.

Directe kosten voor je spaarrekening

Dan zou je denken: sparen kost me zo wel genoeg. Banken hebben beloofd dat je als gewone spaarder in elk geval voorlopig geen negatieve rente voor je kiezen krijgt: je hoeft dus niet direct aan de bank te gaan betalen voor het aanhouden van je spaargeld. Toch?

Check de hoogste spaarrente

Triodos Bank gaat kosten rekenen

Of... nou ja, toch wel. Triodos Bank meldde vorige week dat ze kosten gaan rekenen per spaarrekening. Geen negatieve rente maar een vast bedrag aan kosten: € 2,= per maand voor alle spaarrekeningen, behalve die van kinderen en jongeren tot 25 jaar. Sparen is daar dus niet meer gratis. Bovendien gaan ze een negatieve rente rekenen voor spaarders met meer dan € 100.000,=.

Triodos Bank

Gaan klanten het accepteren?

Nu is Triodos een bijzondere bank. De duurzaamheid staat voorop, daarmee heeft de bank een klantenbestand dat meer om duurzaamheid geeft dan om rendement. Ze besloten ook al in 2017 - ruim als eerste bank in Nederland - om een nulrente in te voeren en daar deden de klanten niet moeilijk over. De vraag is of deze stap ook zonder slag of stoot zal gaan. Ik zou me kunnen voorstellen dat het werkelijk betalen voor een spaarrekening zelfs veel Triodos klanten te ver gaat.

Als er één schaap over de dam is....

Wel interessant om te zien wat er gebeurt. Ook voor andere banken. Die hebben natuurlijk wel beloofd om niet over te gaan tot een negatieve rente, maar kosten in rekening brengen is niet hetzelfde. Dus wie weet, als er één schaap over de dam is...

Ik zou het bijna hopen, dat grootbanken Rabobank, ING Bank en ABN Amro die stap zetten. Een kijken of dat de Nederlandse spaarder eindelijk wakker schudt en laat overstappen naar een andere spaarbank.

Goed op de hoogte blijven van spaarrentes en ander spaarnieuws?

Meld je aan voor de Update Sparen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.