Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogPost altijd openmaken - ook al heb je geldproblemen
Al een paar keer schreef ik een stukje over Interbank (Crédit Agricole) en de compensatieregeling die ze aan het uitrollen zijn. Compensatie voor het feit dat klanten met een doorlopend krediet jarenlang een te hoge rente hebben betaald.
Een paar weken geleden nog: En? Krijg je rente terug van je doorlopend krediet? - en uit het aantal reacties op die blog lees ik af dat het onderwerp behoorlijk leeft.
Valt de naam Interbank in de media, dan ben ik dus extra alert. Zoals nu: op InFinance lees ik een kop 'Geldbelangen: Open die Interbank envelop!'. Het gaat om een campagne van Rob Goedhart van Geldbelangen - die mensen op het hart drukt om die post die ze van Interbank of een ander label van Crédit Agricole krijgen wél te openen.
Er zit immers een compensatievoorstel in. Wie de enveloppe niet opent "kan een terugbetaling mislopen van honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden euro’s." Prima dat hij daar de aandacht op vestigt natuurlijk.
Nu even niet verder over die compensatieregeling, ook niet over Interbank of doorlopende kredieten, maar over het openen van enveloppen. Het levert mij een flashback op naar de tijd dat ik me opwierp als budgetcoach. Dat heb ik niet heel lang gedaan, maar wat me enorm is bijgebleven is het kop-in-het-zand gedrag van mensen met geldproblemen.
Inderdaad: dat ze de post gewoon maar niet openen. De bergen ongeopende enveloppen die je aantreft - ik ben wel met een vuilniszak vol post naar huis gegaan om de boel te openen en sorteren, zodat ik goed kon bekijken hoe deze man ervoor stond.
Het is een bekend verschijnsel, maar ik blijf me erover verbazen. Doen alsof een probleem niet bestaat zorgt er soms voor dat het weggaat, dat is waar. Alleen is dat niet van toepassing bij geldproblemen. Daar gaat het niet om emoties en gevoelens - die kunnen prima afzwakken als je ze een tijdje negeert. Onbetaalde rekeningen en schulden zijn harde feiten, cijfers, euro's. Die gaan niet weg. Die worden alleen maar erger.
Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat je bij geldproblemen het beste zo vroeg mogelijk aan de bel kunt trekken. Open kaart spelen met je schuldeisers en je stinkende best doen om hen zoveel mogelijk terug te betalen.
Hulp zoeken als je er zelf niet uitkomt, bij mensen om je heen of bij de instanties die daarvoor zijn. Check bijvoorbeeld de website van De Nederlandse Schuldhulproute - met als startpunt Geldfit.nl. Daar word je geholpen om de juiste weg te vinden naar schuldhulp. Of beter nog: om te voorkomen dat betalingsproblemen schuldzorgen worden.
Dus.... kop uit het zand, altijd je post openen (ook digitaal) en hulp zoeken bij betalingsproblemen!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.