Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Leendirecteur jaloers op zorgmarkt

Overstappen met lening en zorgverzekering

Overstappen met lening en zorgverzekering

Geld lenen blijkt tijdens corona een grote vlucht te hebben genomen. Er zijn ruim meer leningen aangevraagd tegen hogere bedragen. Dit ondanks de bevindingen van Freo dat we weinig vergelijken en denken niet te kunnen besparen op onze lening.

Ruim meer leningen dan vorig jaar

Onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief laat zien dat het aantal aangevraagde leningen in de coronatijd met 20% is toegenomen. Ook het gemiddelde aanvraagbedrag is gestegen: van € 15.720 in de periode maart-september 2019 tot € 19.750 in dezelfde periode in 2020.

Meer leningen afgesloten

Groot Leenonderzoek Freo

Ook Freo – de online kredietverstrekker van de Rabobank – deed een onderzoek. Niet naar de aantallen of bedragen, maar naar het gedrag van consumenten als het over lenen gaat. Uit dit Groot Leenonderzoek 2020 blijkt dat we met z’n allen erg trouw zijn aan onze kredietverstrekker. Vergelijken doen we maar weinig en overstappen vinden we teveel gedoe. Meer dan de helft denkt zelfs niet te kunnen besparen op hun lening!

Niet kunnen besparen op je lening?

Teveel gedoe, dat snap ik nog wel. Maar niet kunnen besparen? Het ligt er natuurlijk aan hoeveel aandacht je aan het vergelijken van leningen hebt besteed toen je de lening afsloot – maar in de praktijk kunnen héél veel mensen besparen op hun lopende lening. Je moet het alleen wel even uitzoeken… en daar komt het gedoe dan weer.

Jaloers op zorgverzekeringen

Freo-directeur Ron van Vliet maakt een vergelijking met de markt van zorgverzekeringen. 

Ik ben altijd wel jaloers op de zorgsector die echt hun eigen moment hebben om over te stappen. Daar is dat heel gewoon. Het zou goed zijn voor onze sector om een soort van jaarlijks ‘overstapmoment' te organiseren waarbij sector en consumenten worden uitgedaagd om op die dag de papieren en de tarieven goed te checken. Om zo de consument te helpen besparen. Hier is een rol weggelegd voor kredietverstrekkers.

Overstappen met je ziektekostenverzekering

Het is inderdaad wel zo dat er aan het overstappen naar een andere zorgverzekering elk jaar weer veel aandacht gegeven wordt. Of nou ja, in elk geval door de zorgverzekeraars en vergelijkers zoals wij. In de praktijk is het aantal overstappers alleen ook weer niet zo groot als je zou denken door al die aandacht voor het vergelijken van zorgverzekeringen. Ook dat vinden mensen gedoe en hebben ze het idee toch niet te kunnen besparen. Of ze zijn bang de verkeerde keuze te maken.

Zorgpremies vergelijken

Uitzoeken wat je wilt en wat er kan

Voor zowel zorgverzekeringen als voor leningen – en eigenlijk voor alle geldzaken – geldt dat je wel even energie moet steken in het uitzoeken wat je wilt en wat er kan. Op het moment dat je een nieuwe afsluit en ook als je wilt weten of je kunt besparen. De stappen die je moet zetten zijn ongeveer gelijk, alleen gaat het over een heel ander onderwerp. Algemeen gesteld zijn de stappen:

  1. Bepaal wat voor jou belangrijk is en schat in wat mogelijk is
  2. Vergelijk de aanbieders op de voor jou belangrijke punten
  3. Maak je keuze en vraag aan

1. Wat is belangrijk voor jou en wat is mogelijk?

Allereerst stel je jezelf de vraag wat je wilt. Het liefst zo goedkoop mogelijk waarschijnlijk, maar ook de voorwaarden zijn van belang. Voor lenen is dat ten eerste het soort lening: kies je voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Allebei hebben ze voor- en nadelen.

In deze eerste stap zet ik bewust ook het inschatten wat mogelijk is. Je kunt wel héél veel geld willen lenen… Als je van te voren kunt bedenken dat dit niet lukt op jouw inkomen of met jouw BKR-achtergrond, dan is het verspilde energie om die grote lening aan te vragen.

Maximale lening berekenen

Hetzelfde geldt voor zorgverzekeringen: je kunt wel de meest uitgebreide aanvullende zorgdekking willen… als jouw gezondheid zodanig is dat een verzekeraar die toch niet zal accepteren hoef je ook de aanvraag niet te doen.

2. Aanbieders vergelijken

Heb je het idee dat wat je wilt ook wel kan? Dan kun je aanbieders gaan vergelijken. Bij leningen is dat eenvoudiger dan bij zorgverzekeringen. De voorwaarden van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet zijn minder complex dan het enorme scala aan mogelijkheden bij aanvullende zorgdekkingen.

Leningen vergelijken

Bij het vergelijken van leningen draait het in eerste instantie om de rente – daarmee wordt tenslotte bepaald hoeveel je meer moet betalen dan je hebt geleend. Daarbij is óók de looptijd van je lening van belang: als je een lange looptijd afsluit met een lage rente heb je de allerlaagste maandlasten… maar betaal je uiteindelijk veel meer rente dan wanneer je een kortere looptijd kiest. Staar je dus niet blind op de laagste maandlast. Kijk vooral wat realistisch is om per maand te betalen en stem je looptijd daarop af, zodat je zo min mogelijk aan totale kosten betaalt.

Maandlast lening berekenen

Check ook de voorwaarden! Bij leningen gaat het daarbij vooral om de optie om extra af te lossen zonder kosten en de vraag wat er met je lening gebeurt als je onverhoopt zou overlijden. Wordt het nog niet terugbetaalde leenbedrag dan kwijtgescholden of moeten jouw nabestaanden dat ophoesten?

3. Maak je keuze en vraag aan

Als je weet wat je wilt, hebt ingeschat wat er mogelijk is en de aanbieders hebt vergeleken – dan kun je jouw nieuwe lening gaan aanvragen. Dat kan allemaal online en is helemaal niet ingewikkeld. Dat gedoe valt dus best wel mee en is het zeker waard als je mooi op je lening kunt besparen.

Toch meer leningen in coronatijd

Terug naar het begin. Er zijn veel meer leningen aangevraagd in deze coronatijd. Hoe kunnen we dat rijmen met de uitkomsten van het Freo-onderzoek over niet vergelijken, want teveel gedoe en niet geloven dat je kunt besparen op je lening?

Nieuwe leningen voor verbouwing huis

Het kán natuurlijk zo zijn dat het bij die aanvragen vooral om nieuwe leningen gaat. Mensen die een krediet aanvragen omdat ze hun huis willen verbouwen nu ze toch zoveel thuis zijn. Dat schijnt wel de meest voorkomende reden te zijn voor het afsluiten van een lening.

Huis verbouwn

Oversluiten – juist door corona

Toch zijn er ook veel mensen die hun lening oversluiten. Die hebben dus wél de stap gezet om leningen te vergelijken, omdat ze wél geloven dat ze op hun bestaande lening kunnen besparen.

Dit kan ook te maken hebben met corona: we hebben meer tijd om onze financiën op een rij te zetten en om energie te steken in het uitzoeken van de mogelijkheden.

Bovendien kan de angst voor een inkomensterugval meespelen. Dan kun je maar beter zo snel mogelijk gaan besparen, bijvoorbeeld op de lasten van je lening.

Ontwikkelingen bij leningen en zorgverzekeringen bijhouden?

Kies voor onze gratis Update Lenen en/of Update Zorgverzekeringen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek